SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Adem Topal
Köşe Yazarı
Adem Topal
 

Ramazan ve Oruç

Ramazan ay'ı biz insanlara ve cinlere ALLAH azimuşşan' ın büyük bir ikramıdır. Bize İslam'ın şanı yüce peygamberi böyle haber veriyor. İlk cümlemiz de iki ayrı varlıktan söz açmamız sebepsiz değildir. Çünkü yeryüzün de iki varlık mükellef kılınmıştır.onlar da insanlar ve cinlerdir. Yine haberler bize bildiriyor ki gündüzler insanların, geceler cinlerin aktif olma zamanıdır. Yani biz istirahat ederken onlar çalışır, onlar istirahat ederken biz çalışırız. Bu açıklamalar girizgah sadedindedir. Ramazan ay'ı bir yıllık ömür dilimi içinde Rabbimizin bizi hem denediği hem de ödüllendirdiği bir aydır. Bir alim ramazanı anlatırken “geceleri ayrı bir duygu, gündüzleri ayrı bir aydınlık tülu eder.ramazan günleri gönüllere ayrı bir ruh çalar, geçer ve toplumun birbirinden kopmuş parçalarını bir araya getirir, bütünleştirir. Bütün inzivadakilere cemaat yolunu açar ve onların gurbetlerini izole eder. Herkese değişik boyutta bir his ve fikir ziyafeti verir ve herkesi bir kez daha hayata uyarır. Ramazan ay'ı sanki o zamana kadar ruhun sonsuzluğu duyduğu, derin iştiyaka açılan bir kapıdır. Oruç ile bu kapı aralanmaktadır. Vuslata doğru kanat çırpılır. Ramazan kur’an ay'ı olması itibariyle bütün bir sene kur’an dan uzak kalmış olanlar bile ciddi bir susamışlık içerisinde kendisini parlak nur ikliminde bulur. Mübarek kur’anın adeta sağanak gibi gönüllerine yağan nur ile ruhlar bambaşka bir dinamizm kazanır. Hayatını kur’ana göre tanzim etmiş ve sanki her anları onunla olan büyük zatlar bu ay da on kat daha kur’an a yönelirler. O'nu okur ve adeta o'nunla haşır neşir olurlar. Bu ay kur’an, zikir, ibadet ve hayır ayıdır. Atalarımız zekatlarını da ramazana göre ayarlamışlardır. Çünkü bu ay da yapılan ibadet ve hayırlar normal zamanlardan kat be kat daha çok sevap kazandırmaktadır.dolayısıyla hem ramazana hürmetlerini göstermiş olurlar hem de kazanmış olurlar., Ramazanın en önemli olayı elbette ki oruçtur. İslam takviminin bir özelliği olarak insan yılın hemen her ay ve gününde ramazan orucu tutarak her mevsimin zorluğuna ve benzer durum- daki aç ve susuz insanların haline vakıf olmaktadır. Bizim milletimiz büyük bir coşku ile ramazan orucuna itibar etmektedir. Dinin diğer bazı emirlerini yerine getiremeyen pek çok insan oruç tutar ve ramazan da teravih namazınıda kılar. Bazı kimseler bunu bazen yadırgasalarda bu bilakis teşvik edilmelidir. Şunu da tecrübelerimiz bize göstermiştir ki teravih kılanların bir kısmı günlük beş vakit namazada başlamaktadır. Oruç la ilgili ramazan gelirken başlayan ve bayrama kadar süren bir tartışma konusu orucun bozulma durumudur.benim hocam bu konu da bana daha çocukken bir formül öğretmişti. Vücuda giren orucu, vücuttan çıkan abdesti bozar…bu formül hayat boyu bana yol göstermiştir.ben onun için diğer tartışmaları hep lüzumsuz gördüm. Şimdiden kabul olunan oruçlar,bereketli bir ramazan ve mutlu bayramlar temenni ediyorum. Vesselam… 27/07/2011
Ekleme Tarihi: 05 Ağustos 2011 - Cuma

Ramazan ve Oruç

Ramazan ay'ı biz insanlara ve cinlere ALLAH azimuşşan' ın büyük bir ikramıdır. Bize İslam'ın şanı yüce peygamberi böyle haber veriyor.
İlk cümlemiz de iki ayrı varlıktan söz açmamız sebepsiz değildir. Çünkü yeryüzün de iki varlık mükellef kılınmıştır.onlar da insanlar ve cinlerdir. Yine haberler bize bildiriyor ki gündüzler insanların, geceler cinlerin aktif olma zamanıdır. Yani biz istirahat ederken onlar çalışır, onlar istirahat ederken biz çalışırız. Bu açıklamalar girizgah sadedindedir.
Ramazan ay'ı bir yıllık ömür dilimi içinde Rabbimizin bizi hem denediği hem de ödüllendirdiği bir aydır. Bir alim ramazanı anlatırken “geceleri ayrı bir duygu, gündüzleri ayrı bir aydınlık tülu eder.ramazan günleri gönüllere ayrı bir ruh çalar, geçer ve toplumun birbirinden kopmuş parçalarını bir araya getirir, bütünleştirir. Bütün inzivadakilere cemaat yolunu açar ve onların gurbetlerini izole eder. Herkese değişik boyutta bir his ve fikir ziyafeti verir ve herkesi bir kez daha hayata uyarır.
Ramazan ay'ı sanki o zamana kadar ruhun sonsuzluğu duyduğu, derin iştiyaka açılan bir kapıdır. Oruç ile bu kapı aralanmaktadır. Vuslata doğru kanat çırpılır.
Ramazan kur’an ay'ı olması itibariyle bütün bir sene kur’an dan uzak kalmış olanlar bile ciddi bir susamışlık içerisinde kendisini parlak nur ikliminde bulur. Mübarek kur’anın adeta sağanak gibi gönüllerine yağan nur ile ruhlar bambaşka bir dinamizm kazanır. Hayatını kur’ana göre tanzim etmiş ve sanki her anları onunla olan büyük zatlar bu ay da on kat daha kur’an a yönelirler. O'nu okur ve adeta o'nunla haşır neşir olurlar. Bu ay kur’an, zikir, ibadet ve hayır ayıdır. Atalarımız zekatlarını da ramazana göre ayarlamışlardır. Çünkü bu ay da yapılan ibadet ve hayırlar normal zamanlardan kat be kat daha çok sevap kazandırmaktadır.dolayısıyla hem ramazana hürmetlerini göstermiş olurlar hem de kazanmış olurlar.,
Ramazanın en önemli olayı elbette ki oruçtur. İslam takviminin bir özelliği olarak insan yılın hemen her ay ve gününde ramazan orucu tutarak her mevsimin zorluğuna ve benzer durum- daki aç ve susuz insanların haline vakıf olmaktadır.
Bizim milletimiz büyük bir coşku ile ramazan orucuna itibar etmektedir. Dinin diğer bazı emirlerini yerine getiremeyen pek çok insan oruç tutar ve ramazan da teravih namazınıda kılar.
Bazı kimseler bunu bazen yadırgasalarda bu bilakis teşvik edilmelidir. Şunu da tecrübelerimiz bize göstermiştir ki teravih kılanların bir kısmı günlük beş vakit namazada başlamaktadır.
Oruç la ilgili ramazan gelirken başlayan ve bayrama kadar süren bir tartışma konusu orucun bozulma durumudur.benim hocam bu konu da bana daha çocukken bir formül öğretmişti. Vücuda giren orucu, vücuttan çıkan abdesti bozar…bu formül hayat boyu bana yol göstermiştir.ben onun için diğer tartışmaları hep lüzumsuz gördüm.
Şimdiden kabul olunan oruçlar,bereketli bir ramazan ve mutlu bayramlar temenni ediyorum.
Vesselam…
27/07/2011
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.