SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Adem Topal
Köşe Yazarı
Adem Topal
 

BU DÜNYADAN BİR GAVS K.S GEÇTİ

Temmuz ayı büyük Menzil ailesi için Hüzün ayı oldu.  Mensuplarının gönlünün Sultanı Gavs-ı Sani SeyyidAbdulbaki  ks. Hazretleri darı bekaya göçtü. Mevlana-i Rumi’nin dediği gibi “Şeb-i Aruz” yaşadı.  Bir türküde diyor ya hani; “ölüm Allah’ın emri, ayrılık olmasaydı.” Evet, ayrılık acısı gönülleri dağladı, fakat bir tesellisi vardı. Menzil mensuplarının Gavs’ı Sani (k.s.) dokuz halife çıkarmıştı ve bunların altısı sağ idi. En çarpıcı olanı ise, bu altı halifenin üç tanesi oğullarıydı. Üç evlâdı halife çıkarabilmek tasavvufi açıdan çok büyük bir hadisedir. Hem şeyhin büyüklüğünü hem de evlatların kabiliyetini gösterir. Çünkü yakınlık perdedir.  Bu oğulların hlife olabilmeleri yakınlık perdesini aşarak babalarından mürşit olarak istifade ettiklerini gösterir.  Tabii üçünün de irşada başlama kararı, yeterli tasavvuf bilgisi olmayanları şaşırttı.  Özünde din düşmanı, özelde tarikat düşmanlarını abuk sabuk konuşmaya sevk etti.  Mesela biri “Menzilde Taht Kavgası” diye başlık attı. Ben de dedim ki, Menzilde taht yok ki kavgası olsun. Tarikat adabı gereği Şeyhin vefatı ile birlikte müritler derhal yeni bir şeyhe intisap ederler. Bu işin tabiatı böyledir. Müritler hayatta olan halifelerden birini tercih edebilirler. “Şah’ı Nakşibend ks  bizden istifade etmek isteyenler; hayatta olan bir halifemize intisap etsinler buyurmuş. “ Hatta başka bir şeyhe de intisap edebilirler. Nihayet öyle de oldu. O anda hazır olan iki evlat, açıklama yaparak hazır olanlara yol gösterdi. İnsanlar da hür iradesi ile istedikleri halifeye intisap ettiler. Büyük çoğunluk üç aileden gelen halifeye çok az bir kısmı da diğer halifelere intisap etti. Belki çok daha azıda beklemede kaldı. Bu konuda bir adap kitabı olan Silsile-i Sâdât’tanŞeyh Fethullah Verkanisi (k.s.) : “Şeyh vefat edince, bir saat bile şeyhsiz kalmayın!” buyuruyor. “Yahu bu ne iş? Şeyh vefat eder etmez, yeni şeyhe intisap ettiler” diyenler konunun cahilleridir. Bu arada sahada ufak tefek şaşkınlık olur, olacaktır, o da zamanla yoluna girecektir.  Ben bu üç kıymetli halifeye sonsuz hürmet etmekle beraber, Şeyh Seyyid Muhammed Saki (k.s.) intisap ettim, kalbim onu seçti.  Gene tasavvufun gereği olarak, bütün muhabbetimi ona tahsis etme gayretindeyim. Çünkü yolun usulü onu gerektiriyor.  Allahtan talebim, Gavs-ı Sani (k.s)’ya bir veliye vereceği en büyük makamı ihsan etsin. Halifelerininirşadını yüce etsin. Müritlerine azami istifade nasip etsin. Âmin.  
Ekleme Tarihi: 17 Ağustos 2023 - Perşembe

BU DÜNYADAN BİR GAVS K.S GEÇTİ

Temmuz ayı büyük Menzil ailesi için Hüzün ayı oldu. 

Mensuplarının gönlünün Sultanı Gavs-ı Sani SeyyidAbdulbaki  ks. Hazretleri darı bekaya göçtü.

Mevlana-i Rumi’nin dediği gibi “Şeb-i Aruz” yaşadı. 

Bir türküde diyor ya hani; “ölüm Allah’ın emri, ayrılık olmasaydı.” Evet, ayrılık acısı gönülleri dağladı, fakat bir tesellisi vardı. Menzil mensuplarının Gavs’ı Sani (k.s.) dokuz halife çıkarmıştı ve bunların altısı sağ idi.

En çarpıcı olanı ise, bu altı halifenin üç tanesi oğullarıydı. Üç evlâdı halife çıkarabilmek tasavvufi açıdan çok büyük bir hadisedir. Hem şeyhin büyüklüğünü hem de evlatların kabiliyetini gösterir. Çünkü yakınlık perdedir. 

Bu oğulların hlife olabilmeleri yakınlık perdesini aşarak babalarından mürşit olarak istifade ettiklerini gösterir. 

Tabii üçünün de irşada başlama kararı, yeterli tasavvuf bilgisi olmayanları şaşırttı. 

Özünde din düşmanı, özelde tarikat düşmanlarını abuk sabuk konuşmaya sevk etti. 

Mesela biri “Menzilde Taht Kavgası” diye başlık attı. Ben de dedim ki, Menzilde taht yok ki kavgası olsun. Tarikat adabı gereği Şeyhin vefatı ile birlikte müritler derhal yeni bir şeyhe intisap ederler. Bu işin tabiatı böyledir.

Müritler hayatta olan halifelerden birini tercih edebilirler.

“Şah’ı Nakşibend ks  bizden istifade etmek isteyenler; hayatta olan bir halifemize intisap etsinler buyurmuş. “

Hatta başka bir şeyhe de intisap edebilirler. Nihayet öyle de oldu. O anda hazır olan iki evlat, açıklama yaparak hazır olanlara yol gösterdi. İnsanlar da hür iradesi ile istedikleri halifeye intisap ettiler. Büyük çoğunluk üç aileden gelen halifeye çok az bir kısmı da diğer halifelere intisap etti. Belki çok daha azıda beklemede kaldı.

Bu konuda bir adap kitabı olan Silsile-i Sâdât’tanŞeyh Fethullah Verkanisi (k.s.) : “Şeyh vefat edince, bir saat bile şeyhsiz kalmayın!” buyuruyor. “Yahu bu ne iş? Şeyh vefat eder etmez, yeni şeyhe intisap ettiler” diyenler konunun cahilleridir. Bu arada sahada ufak tefek şaşkınlık olur, olacaktır, o da zamanla yoluna girecektir. 

Ben bu üç kıymetli halifeye sonsuz hürmet etmekle beraber, Şeyh Seyyid Muhammed Saki (k.s.) intisap ettim, kalbim onu seçti. 

Gene tasavvufun gereği olarak, bütün muhabbetimi ona tahsis etme gayretindeyim. Çünkü yolun usulü onu gerektiriyor. 

Allahtan talebim, Gavs-ı Sani (k.s)’ya bir veliye vereceği en büyük makamı ihsan etsin. Halifelerininirşadını yüce etsin. Müritlerine azami istifade nasip etsin.

Âmin.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.