SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Adem Topal
Köşe Yazarı
Adem Topal
 

OKUYUN İNŞAALLAH:

İnsan; ben bir insanım ve muhatab olma noktasında ilk önceliğimde insanlardır.İşin ehli olan bilim insanları “alimler” insan için sosyal bir varlıktır diyorlar. Biz de bunu hayatın her vechesinde görüyoruz. Yani insan başta etrafındaki diğer insanlar olmak üzere her şey ile alakadardır. İşte bu ilgi ve alaka onu zaman zaman adeta dağıtmakta ve okyanusta dümeni kilitlenmiş bir gemi gibi hedefsiz  ve ümitsiz yapmaktadır. Her ne kadar biz kendimize bir hedef ve varılacak bir liman tayin etmiş isek de içinde yaşadığımız toplum bizi etkilemektedir. Mes'ela bizim hayatımızın rotasını çizen dinimiz ”İslam” bizden kesinlikle yalanı yasaklamaktadır. Bunun içinde kendi mantığında tedbiri de öğretmektedir. Lakin gelin görün ki siz biriyle konuşup anlaşıyorsunuz ve antlaşmaya istinaden üçüncü kişiye söz veririyorsunuz. Dikkat edilirse burada üç kişi var. sizin anlaştığınız vaadinde durmazsa ne oluyor? Sizde tabi olarak sözünüzü yerine getiremiyorsunuz. Sizin söz verdiğiniz kişi bunun sebebini yeterince  bilmediği için sizi yalanla itham edebilir. Yahut bir sonraki sefer size itimat etmeyebiliyor. Olacak işleriniz aksayabilir.    Dinimizin bu konuda ki tedbiri “inşaaallah'tır” evet biz yaratıcı değiliz gücümüz ve bilgimiz sınırlı. Oysa her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten Allah cc. var.  bize de bir şey söylerken ileriye yönelik bir vaad verirken “İnşallah” deyin. Yani (Allah cc. dilerse) ben bu vaadi yerine getirabilirim deyin diyor.   Burada üzerinde hassas olunması gereken şudur. Bu kıymeti çok yüce sözü söyleyen ve Rabbinden vaadini yerine getirebilmek için yardım dilemiş olan kişi öncelikle kendisine düşen ne ise bütün gayretiyle yerine getirecek; lazım olan herşeyi yaptıktan sonra şayet olmamışsa işte o zaman ne yapayım demek ki rabbim dilememiş  diyebilecektir. Böyle bir durumda da o kişi yalancı olmayacaktır. Şayat halk nezdinde o yalancı gibi gözükse bile Hak nezdinde sadık olacak ve hesap gününde de öyle muamele görecektir. Günümüzde bazı kimselerin “İnşaallah” cümlesinden gıcık kaptıkları vakidir. Çünkü bazı istismarcılar  muhataplarını aldatmak için bu cümleye sığınmaktadırlar. Hatta babalar yapmayacakları bir isteği karşısında çocuğuna İnşaaallah demekte o zeki çocuk isteği olmadığında bir dahaki sefer inşaallah diyen ebeveyne öyle deme diye tepki vermektedir. Biz burada karşımızdaki kişinin samimiyetine bakacağız. Çünkü samimiyet önemlidir. Bizde samimi olacağız. Samimi ol amayan halkı kandırsa bile Hak'kı kandıramaz. Hesap günü yalancılardan olduğu için tescilli bir şekilde cehennemi boylar.    “Zalimler için yaşasın cehennem.”  sözü ne de hoş bir sözdür. Ne tatlı bir tesellidir. Her halde yalanına Allah'ı da alet ettiği için azabı da artacaktır. Oysa sadık kişi İnşaallah demekle aynı zaman da ilahi yardımı talep etmektedir. Allah kulunun en büyük yardımcısıdır.Dileğimiz sözünün eri olmak ve hep böyleleri ile karşılaşmaktır.  
Ekleme Tarihi: 20 Temmuz 2010 - Salı

OKUYUN İNŞAALLAH:

İnsan; ben bir insanım ve muhatab olma noktasında ilk önceliğimde insanlardır.
İşin ehli olan bilim insanları “alimler” insan için sosyal bir varlıktır diyorlar. Biz de bunu hayatın her vechesinde görüyoruz.

Yani insan başta etrafındaki diğer insanlar olmak üzere her şey ile alakadardır. İşte bu ilgi ve alaka onu zaman zaman adeta dağıtmakta ve okyanusta dümeni kilitlenmiş bir gemi gibi hedefsiz  ve ümitsiz yapmaktadır.

Her ne kadar biz kendimize bir hedef ve varılacak bir liman tayin etmiş isek de içinde yaşadığımız toplum bizi etkilemektedir.

Mes'ela bizim hayatımızın rotasını çizen dinimiz ”İslam” bizden kesinlikle yalanı yasaklamaktadır. Bunun içinde kendi mantığında tedbiri de öğretmektedir.

Lakin gelin görün ki siz biriyle konuşup anlaşıyorsunuz ve antlaşmaya istinaden üçüncü kişiye söz veririyorsunuz. Dikkat edilirse burada üç kişi var. sizin anlaştığınız vaadinde durmazsa ne oluyor? Sizde tabi olarak sözünüzü yerine getiremiyorsunuz. Sizin söz verdiğiniz kişi bunun sebebini yeterince  bilmediği için sizi yalanla itham edebilir.

Yahut bir sonraki sefer size itimat etmeyebiliyor. Olacak işleriniz aksayabilir.
   
Dinimizin bu konuda ki tedbiri “inşaaallah'tır”

evet biz yaratıcı değiliz gücümüz ve bilgimiz sınırlı. Oysa her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten Allah cc. var.  bize de bir şey söylerken ileriye yönelik bir vaad verirken “İnşallah” deyin. Yani (Allah cc. dilerse) ben bu vaadi yerine getirabilirim deyin diyor.
  
Burada üzerinde hassas olunması gereken şudur. Bu kıymeti çok yüce sözü söyleyen ve Rabbinden vaadini yerine getirebilmek için yardım dilemiş olan kişi öncelikle kendisine düşen ne ise bütün gayretiyle yerine getirecek; lazım olan herşeyi yaptıktan sonra şayet olmamışsa işte o zaman ne yapayım demek ki rabbim dilememiş  diyebilecektir. Böyle bir durumda da o kişi yalancı olmayacaktır.

Şayat halk nezdinde o yalancı gibi gözükse bile Hak nezdinde sadık olacak ve hesap gününde de öyle muamele görecektir.

Günümüzde bazı kimselerin “İnşaallah” cümlesinden gıcık kaptıkları vakidir. Çünkü bazı istismarcılar  muhataplarını aldatmak için bu cümleye sığınmaktadırlar. Hatta babalar yapmayacakları bir isteği karşısında çocuğuna İnşaaallah demekte o zeki çocuk isteği olmadığında bir dahaki sefer inşaallah diyen ebeveyne öyle deme diye tepki vermektedir.

Biz burada karşımızdaki kişinin samimiyetine bakacağız. Çünkü samimiyet önemlidir. Bizde samimi olacağız.

Samimi ol

amayan halkı kandırsa bile Hak'kı kandıramaz. Hesap günü yalancılardan olduğu için tescilli bir şekilde cehennemi boylar.
   
“Zalimler için yaşasın cehennem.”  sözü ne de hoş bir sözdür. Ne tatlı bir tesellidir. Her halde yalanına Allah'ı da alet ettiği için azabı da artacaktır. Oysa sadık kişi İnşaallah demekle aynı zaman da ilahi yardımı talep etmektedir. Allah kulunun en büyük yardımcısıdır.
Dileğimiz sözünün eri olmak ve hep böyleleri ile karşılaşmaktır.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.