SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Adem Topal
Köşe Yazarı
Adem Topal
 

KURBAN YAKINLIKTIR

Hz. İbrahim (a.s.) yaşı ilerlemiş bir zat idi ,  bir erkek evladı olmamıştı . Buna üzülüyordu belkide halkın tavrı onu etkiliyordu.Rabbinden talep etti , Allah cariyesi Hacer validemizden ona Hz. İsmail ' i (a.s.) ihsan etti .      Ama zevcesi Sare hem çok güzel bir hanımdı hemde otoriter idi .Erkek bir evladı olmayışı onu daha da kıskanç yapıyordu . Hz. Hacer 'i ve İsmail ' i kıskanması normaldi . Bundan dolayı olsa gerek Cenabı Hak onları(hazreti Hacer ve Hz. İsmail'i) Filistin ' den Mekke ' ye götürmesini emretti .Bunda belkide dünyanın ilk mescidi olan kabenin ihyası da saklı idi .      Allah ençok sevdiği kullarını imtihan etmiştir .Bizler imtihan deyince biraz irkiliriz ,“ bu eğitim sisteminin bizde bıraktığı travmadan da olabilir .”  Oysa imtihan muhatabının derece alması , sınıfının ve makamının yükselmesi içindir.Allah için kuluna ihsan edeceği derece ve makamın sınırı yoktur .İşte bundan dolayı nefsimizin istemediği imtihanın aslında bizim lehimize olduğu aşikardır.Şu söze dikkatinizi çekmek isterim “ Allah taklidi iman sahibini imtihan etmez .” Akşemseddin (k.s.) hazretlerinin bu sözü dikkate değer bir sözdür . Yani deniyorki, ancak şuur sahibi bilinçli insan  imtihan edilir. Yine şöyle buyuruyor “Hak dostu, veli kimseler bela ve musibete duçar olurlar . Bu , onların muhabbet ve sevgisini arttırır . Nitekim altın için ateş nekadar kızgın olursa , altını okadar saf ve halis yapar.” Bazıları şöyle düşünüyor olabilir “biz ne güzel ki imtihan olmuyoruz , bela ve musibetle karşılaşmıyoruz” , ama şunu unutmamak lazım gerek dünyada gerekse ahirette ancak çalışan , zahmet çekenler yükselir , diğerleri geride kalır . Sıradan olurlar. Sıradan olanların değeri de sıradandır.Bu imtihan sebeplarinden biride Kurbandır. Her kurban bayramında mü'minler imtihanla karşı karşıya gelirler. Birileri hayvan haklarını öne sürer, birileri ekonomiyi bahane eder. Bazılarıda münferit istismarları ön plana çıkarır.Biz bunları sükunetle dinler doğru bildiğimizi yaparız. Şu bilinmeliki hayır kurumlarının yurtdışında yaptığı kurban organizasyonları ülkemize müthiş prestij kazandırmıştır. Tanıdığımız ve güvenebileceğimiz kurumları bu konuda desteklemeye devam etmeliyiz. Mezehbimize göre vacip yahut sünnet olan kurbanı kemek Ya da kestirmek konusunda ihmal göstermemeli imtihanı kazanmalıyız. Allah şimdiden kabul etsin hayırlı bayramlar.
Ekleme Tarihi: 16 Kasım 2010 - Salı

KURBAN YAKINLIKTIR

Hz. İbrahim (a.s.) yaşı ilerlemiş bir zat idi ,  bir erkek evladı olmamıştı . Buna üzülüyordu belkide halkın tavrı onu etkiliyordu.
Rabbinden talep etti , Allah cariyesi Hacer validemizden ona Hz. İsmail ' i (a.s.) ihsan etti .
     
Ama zevcesi Sare hem çok güzel bir hanımdı hemde otoriter idi .
Erkek bir evladı olmayışı onu daha da kıskanç yapıyordu . Hz. Hacer 'i ve İsmail ' i kıskanması normaldi .

Bundan dolayı olsa gerek Cenabı Hak onları(hazreti Hacer ve Hz. İsmail'i) Filistin ' den Mekke ' ye götürmesini emretti .
Bunda belkide dünyanın ilk mescidi olan kabenin ihyası da saklı idi .
     
Allah ençok sevdiği kullarını imtihan etmiştir .
Bizler imtihan deyince biraz irkiliriz ,
“ bu eğitim sisteminin bizde bıraktığı travmadan da olabilir .” 
Oysa imtihan muhatabının derece alması , sınıfının ve makamının yükselmesi içindir.
Allah için kuluna ihsan edeceği derece ve makamın sınırı yoktur .
İşte bundan dolayı nefsimizin istemediği imtihanın aslında bizim lehimize olduğu aşikardır.
Şu söze dikkatinizi çekmek isterim “ Allah taklidi iman sahibini imtihan etmez .” Akşemseddin (k.s.) hazretlerinin bu sözü dikkate değer bir sözdür . Yani deniyorki, ancak şuur sahibi bilinçli insan  imtihan edilir.

Yine şöyle buyuruyor “Hak dostu, veli kimseler bela ve musibete duçar olurlar . Bu , onların muhabbet ve sevgisini arttırır .

Nitekim altın için ateş nekadar kızgın olursa , altını okadar saf ve halis yapar.” Bazıları şöyle düşünüyor olabilir

“biz ne güzel ki imtihan olmuyoruz , bela ve musibetle karşılaşmıyoruz” , ama şunu unutmamak lazım gerek dünyada gerekse ahirette ancak çalışan , zahmet çekenler yükselir , diğerleri geride kalır . Sıradan olurlar.

Sıradan olanların değeri de sıradandır.
Bu imtihan sebeplarinden biride Kurbandır.

Her kurban bayramında mü'minler imtihanla karşı karşıya gelirler. Birileri hayvan haklarını öne sürer, birileri ekonomiyi bahane eder. Bazılarıda münferit istismarları ön plana çıkarır.
Biz bunları sükunetle dinler doğru bildiğimizi yaparız.

Şu bilinmeliki hayır kurumlarının yurtdışında yaptığı kurban organizasyonları ülkemize müthiş prestij kazandırmıştır.

Tanıdığımız ve güvenebileceğimiz kurumları bu konuda desteklemeye devam etmeliyiz. Mezehbimize göre vacip yahut sünnet olan kurbanı kemek Ya da kestirmek konusunda ihmal göstermemeli imtihanı kazanmalıyız.

Allah şimdiden kabul etsin hayırlı bayramlar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.