Talebe sordu. Hocasına ; dua nedir? Hocam.
Dua; dedi hoca, evladım.
Dua: En aciz, an zayıf,en fakir bir varlık olan insanın; Ehad, samed, lemyelid , velemyûled olan. Kadir kelimesi kendi nezdinde neyi ifade ediyorsa, onu tamamen kendinde toplayana en kısa yoldan ulaşmaktır.
Bu ulaşma;ister ona bir ihtiyacın arzı, ister bir sevgi izharı, ister bir sığınma talebi olsun. Onun istediği ve de sevdiği bir yol. Öyle ki insan Onun nezdinde duasıyla kıymetli.
Dua; varlık aleminde bütün ümitlerin tükendiği an, kulun ulaştığı son imdat kapısıdır.
Yavrum! Dua; yarattıklarından hiç birine benzemeyen ve onların ihtiyacı kendisi için ihtiyaç olmayanın cömertlik kapısının anahtarıdır.
O ne büyük bir cömertliktir ki; cömertlik bile ona gıpta ile bakmaktadır.
Dua; kendisine yönelenin; fiili ve kavli yalvarıp, istemesine icabet ettiği halde, emrine uyandan hoşnut olduğu bir yakınlık vesilesidir.
Çocuğum; dua; kendisine dua edileni bilmenin bir göstergesi. Belki de en güzel bir ifadesidir.
Dua; tevazuun en güzel meyvesi. Kibre vurulan en şiddetli darbedir
Dinle yavrum dua kulluktur. Kul olduğunu idraktir.
Tarihte nice insanlar gelmiş, niceleri de gelecek. Belki de en kazançlıları edebince dua edenler oldu ve de olmaya devam edecek.
Bir güzel söz var.” Korkar mı? Ateşi Nemruttan, İbrahim olan.” Diye.
Bu sözün söylenmesine sebep; sırf Allah’a c.c. çağırıyor. Diye. Belki de o zamanın en büyük ateşine atılan, İbrahim a.s. peygamberdi. Yavrum. Bilmiyorum ya, dudakların dahi kımıldamadığı o şedit anda, her türlü maddi sebep iflas etmiş olduğunda. O rahim sıfatını kemal kelimesinin bütün kemalatıyla muttasıf olan. Zatı Celil c.c. “ey ateş İbrahim üzerine soğuk ve selamet ol(İbrahim i yakma)” mabûdi fermanı ile yalnız lisan ile değil kalp ile yapılan yönelişe de en seri şekilde icabet ediyordu ki bu da onun duaya ne kadar layık olduğunun çok küçük bir göstergesiydi.
Bunu niçin anlattım? Gülüm.
Dua diye illaki uzun, uzun nağmeler dizmek zarureti yok. Diyorum da onun için anlattım.
Bazen bir cümle, bazen bir boyun büküş, bazen bir damla göz yaşı en bedii dua olabiliyor.
Sana tavsiyem çocuğum İbrahim a.s.m. soyunu devam ettirenlerin duasına dikkat et. Sende duayı öğren.
Çünkü “kime dua kapısı açılmışsa ona rahmet kapısı açılmıştır” buyuruyor büyükler.
Demek ki dua rahmet kapısını da açan bir anahtarmış.
Harbin en çetin yerinde; Uhud dağının eteklerinde, pek çok erkeğin bir anlık şaşkınlıkla sağa sola dağıldığı bir sırada.
Sevgililer sevgilisine s.a.v. siper olmuş. Tarihte nice kahramanları kendisine gıpta ettirircesine savaşan ve bu savaşta çok ağır bir yara almasına rağmen yerinden kımıldamayı dahi düşünmeyen: hazret i Nesibenin r.anh. o an kendisine bu yaptığı kahramanlığın hatırlatılması üzerine. Bir tek dilek seslendiren.” ya Rasülullah s.av. Allah’a dua et ahirette de beni senden ayırmasın” diyen . iman ve şecaat abidesi annemizin, peygamber s.a.v. aşkının en zirve noktada ifadesidir. Dua.
Yavrum ; her türlü hizmeti bi hakkın yapan; buna rağmen ben Rabbime karşı ne yaptım ki ? diye göz yaşı döken; Nebilerin gözlerindeki yaştır. Dua.
Fatih gibi bir dehayı yetiştirip peygamber s.a.v muştusuna mazhar olma noktasında kendisine sadık ihbarlar yapıldığı halde; fetih gecikince talebesine olan sevgisinden ve Rabbine olan aşkından; gözlerinden akan yaşların İstanbul surlarını parça, parça ettiği, Akşemşeddin’in secdesidir. Dua.
Bir büyük zatın bir kez tebessüm etmesi için her şeyini verebileceği peygamberi a.s.mı memnun etmek için gece gündüz hizmet ettiği insanlara bu hizmeti en seri şekilde yapabilmek için “ biz dua ederiz” cümlesi ile formüle ettiği sırdır. Dua.
Velhasılı evladım kendisinin lütfü ile kendisine teveccüh etmektir. Dua. Vesselam.