SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Murat Ergün
Köşe Yazarı
Murat Ergün
 

Uygur Türkü niçin yok ediliyor

Petrol, doğalgaz ve en kaliteli pamuk Sincan bölgsinde.. Çin'in Sincan eyaletinde artık sakin bir ortam ve güven hâkim. Bölgenin yerel halkı Uygurların başlattığı ve yüzlerce insanın ölmesine neden olan gösterilerin kanla bastırılmasından (Çinli Han halkının ellerinde demir sopalarla yolda rastladıkları her Uygur'u ölesiye dövmeleriyle büyüyen olaylardan) sonra, ordu bölgede sükûneti sağladı. Doğalgaz bulundu unutulan bölge hatırlandı Uygurlar Çinli değil TürkUygurlar bir Türk halkıdır. Çinlilerle herhangi bir etnik ilişkileri yok. Türkçe konuşuyorlar, kendi kültürleri var ve Müslümanlar. Yaşadıkları bölge 1884 yılında tamamen Çinlilerin hakimiyeti altına geçti, fakat yine de 1944-1949 yılları arasında kendi bağımsız devletlerini ilan ettiler (Doğu Türkistan Cumhuriyeti). Söz konusu devlet, 1949'da Mao hâkim olduğunda son buldu. Petrol ve doğalgaz bulundu unutulan bölge hatırlandı. Kaliteli pamuk "Sincan Uygurları Özerk Bölgesi" on yıllar boyunca sefaletine terk edilmiş, az-çok herkesten tarafından unutulmuştu. Zamanla Çin'de kapitalizmin gelişmesinin ardından, özellikle de son yirmi yıldan bu yana, durum değişti. Sincan'da petrol ve doğal gaz bulundu. Çin'in en çok ve en kaliteli pamuğunun üretildiği Sincan'ın pamuğu, bütün dünyaya giysi imal eden Çin dokuma sektörü için büyük bir değer kazandı. Uygurların acı sonu: Sincan zenginleşti Uygurlar fakirleşti Sincan zenginleşti Uygurlar fakirleşti. Sincan büyük bir hızla ekonomik açıdan kalkınmaya başladı ve son yıllarda yıllık kalkınma hızı yüzde 11'e ulaştı. İşin çelişkili yanı, bu kalkınma Uygurlar için oldukça acı oldu. Çinli Hanlar (bu etnik grup, ülke nüfusunun yüzde 92'sini oluşturuyor, yani 1,3 milyar kişi) bölgeye yerleşmeye başladı. 1949 yılında nüfusun yüzde 6'sını oluşturan Hanlar bugün yüzde 41'ini oluşturuyor. Uygur tüccar ve işadamlarını yok ettiler Çinli Türkleri ekonomik hayattan siliyor. Sincan'a göç edenler sadece tarımla uğraşan ya da sanayide çalışan işçiler değil, küçük, orta ve büyük işletme sahipleri de bölgeye yerleşmeye başladı. Ekonomik güçleri sayesinde Uygur tüccar ve işadamlarını yok ettiler ve Uygurlar toplumlarının kontrolünü kaybettiklerini hissetmeye başladılar. Başka bir ifadeyle, ekonomik kalkınmaya rağmen hayatlarının değişmediğini, hatta bu kalkınmanın Hanların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesi için olduğunu görmeye başladılar
Ekleme Tarihi: 11 Temmuz 2009 - Cumartesi

Uygur Türkü niçin yok ediliyor

Petrol, doğalgaz ve en kaliteli pamuk Sincan bölgsinde..

Çin'in Sincan eyaletinde artık sakin bir ortam ve güven hâkim. Bölgenin yerel halkı Uygurların başlattığı ve yüzlerce insanın ölmesine neden olan gösterilerin kanla bastırılmasından (Çinli Han halkının ellerinde demir sopalarla yolda rastladıkları her Uygur'u ölesiye dövmeleriyle büyüyen olaylardan) sonra, ordu bölgede sükûneti sağladı.

Doğalgaz bulundu unutulan bölge hatırlandı

Uygurlar Çinli değil TürkUygurlar bir Türk halkıdır. Çinlilerle herhangi bir etnik ilişkileri yok. Türkçe konuşuyorlar, kendi kültürleri var ve Müslümanlar. Yaşadıkları bölge 1884 yılında tamamen Çinlilerin hakimiyeti altına geçti, fakat yine de 1944-1949 yılları arasında kendi bağımsız devletlerini ilan ettiler (Doğu Türkistan Cumhuriyeti). Söz konusu devlet, 1949'da Mao hâkim olduğunda son buldu. Petrol ve doğalgaz bulundu unutulan bölge hatırlandı.

Kaliteli pamuk

"Sincan Uygurları Özerk Bölgesi" on yıllar boyunca sefaletine terk edilmiş, az-çok herkesten tarafından unutulmuştu. Zamanla Çin'de kapitalizmin gelişmesinin ardından, özellikle de son yirmi yıldan bu yana, durum

değişti. Sincan'da petrol ve doğal gaz bulundu. Çin'in en çok ve en kaliteli pamuğunun üretildiği Sincan'ın pamuğu, bütün dünyaya giysi imal eden Çin dokuma sektörü için büyük bir değer kazandı.

Uygurların acı sonu: Sincan zenginleşti Uygurlar fakirleşti

Sincan zenginleşti Uygurlar fakirleşti. Sincan büyük bir hızla ekonomik açıdan kalkınmaya başladı ve son yıllarda yıllık kalkınma hızı yüzde 11'e ulaştı. İşin çelişkili yanı, bu kalkınma Uygurlar için oldukça acı oldu. Çinli Hanlar (bu etnik grup, ülke nüfusunun yüzde 92'sini oluşturuyor, yani 1,3 milyar kişi) bölgeye yerleşmeye başladı. 1949 yılında nüfusun yüzde 6'sını oluşturan Hanlar bugün yüzde 41'ini oluşturuyor.

Uygur tüccar ve işadamlarını yok ettiler

Çinli Türkleri ekonomik hayattan siliyor. Sincan'a göç edenler sadece tarımla uğraşan ya da sanayide çalışan işçiler değil, küçük, orta ve büyük işletme sahipleri de bölgeye yerleşmeye başladı. Ekonomik güçleri sayesinde Uygur tüccar ve işadamlarını yok ettiler ve Uygurlar toplumlarının kontrolünü kaybettiklerini hissetmeye başladılar. Başka bir ifadeyle, ekonomik kalkınmaya rağmen hayatlarının değişmediğini, hatta bu kalkınmanın Hanların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesi için olduğunu görmeye başladılar

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.