SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Mustafa Yalçınkaya
Köşe Yazarı
Mustafa Yalçınkaya
 

MART AYI BEYANNAME AYI

Mart ayı bir önceki yıl elde edilen gelirlerin beyan edildiği aydır.  Mart ayının 25. Günü akşamına kadar 2014 yılı elde edilen Ticari, Zirai, Serbest Meslek, Menkul Sermaye İradı, Gayri Menkul Sermaye İradı, Ücret ve Diğer Gelirleri elde edenler beyannamelerini vermek zorundadır. Gelir İdaresi Başkanlığı “RİSK ALMAYA DEĞMEZ” sloganıyla bütün gelirin kendi bilgilerinde olduğunu ifade etmektedir. Gelir idaresinin sisteminde Bankalar, Özel finans Kurumları, PTT, BEDAŞ, İGDAŞ, Tapu Müdürlüğü, Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi, Su İdaresi, DASK gibi bilgiler mevcut bulunmaktadır. Elde edilen kira gelirlerine kolayca ulaşıldığı için geliri beyan dışı bırakmamak mükelleflerin faydasına olacaktır. Yararlanılması gereken istisnalardan yararlanmak için mükellefin kendisi beyan etmesi gerekmektedir. Vergi ödemeleri de 31.03.2015 tarihine kadar ilk taksit, ikinci taksit ise 31.07.2015 tarihine kadar yapılabilir.Bu yazımızda kira geliri elde eden mükellefleri kısa kısa notlar halinde bilgilendirmeye çalışacağız. -Mesken kira gelirinin 3.300 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2014 yıl için 27.000 TL'yi aşması halinde mesken ve işyeri için beyanname verilmesi gerekmektedir. - Mesken kira gelirinin 3.300 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2014 yıl için 27.000 TL'yi aşmaması halinde ise işyeri kira geliri beyan edilmeyip sadece mesken kira geliri beyan edilecektir. - Eğer mesken kira geliri 3.300 TL istisna tutarının altında ise mesken kira geliri toplama dahil edilmeyecektir. - İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler. - Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde 3.300 TL mesken istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden %25 oranında indirim uygulanır. - Kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'i tutarında indirim sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamayacaktır. - Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar. - Mükellefler 01/01/2014-31/12/2014 dönemine ait beyana tabi kira gelirlerini 2015 yılı mart ayının 1-25 inci günü akşamına kadar beyan etmek zorundadırlar. - İşyerlerini Basit Usul'e tabi mükelleflere kiraya verenlerin 01/01/2014-31/12/2014 tarihleri arasında elde ettikleri kira gelirleri 1.400 TL yi geçiyorsa GMSİ-Kira Beyannamesi vermeleri gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2015 - Salı

MART AYI BEYANNAME AYI

Mart ayı bir önceki yıl elde edilen gelirlerin beyan edildiği aydır.  Mart ayının 25. Günü akşamına kadar 2014 yılı elde edilen Ticari, Zirai, Serbest Meslek, Menkul Sermaye İradı, Gayri Menkul Sermaye İradı, Ücret ve Diğer Gelirleri elde edenler beyannamelerini vermek zorundadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı “RİSK ALMAYA DEĞMEZ” sloganıyla bütün gelirin kendi bilgilerinde olduğunu ifade etmektedir. Gelir idaresinin sisteminde Bankalar, Özel finans Kurumları, PTT, BEDAŞ, İGDAŞ, Tapu Müdürlüğü, Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi, Su İdaresi, DASK gibi bilgiler mevcut bulunmaktadır.

Elde edilen kira gelirlerine kolayca ulaşıldığı için geliri beyan dışı bırakmamak mükelleflerin faydasına olacaktır. Yararlanılması gereken istisnalardan yararlanmak için mükellefin kendisi beyan etmesi gerekmektedir.

Vergi ödemeleri de 31.03.2015 tarihine kadar ilk taksit, ikinci taksit ise 31.07.2015 tarihine kadar yapılabilir.Bu yazımızda kira geliri elde eden mükellefleri kısa kısa notlar halinde bilgilendirmeye çalışacağız.

-Mesken kira gelirinin 3.300 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2014 yıl için 27.000 TL'yi aşması halinde mesken ve işyeri için beyanname verilmesi gerekmektedir.

- Mesken kira gelirinin 3.300 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2014 yıl için 27.000 TL'yi aşmaması halinde ise işyeri kira geliri beyan edilmeyip sadece mesken kira geliri beyan edilecektir.

- Eğer mesken kira geliri 3.300 TL istisna tutarının altında ise mesken kira geliri toplama dahil edilmeyecektir.

- İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.

- Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde 3.300 TL mesken istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden %25 oranında indirim uygulanır.

- Kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'i tutarında indirim sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamayacaktır.

- Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.

- Mükellefler 01/01/2014-31/12/2014 dönemine ait beyana tabi kira gelirlerini 2015 yılı mart ayının 1-25 inci günü akşamına kadar beyan etmek zorundadırlar.

- İşyerlerini Basit Usul'e tabi mükelleflere kiraya verenlerin 01/01/2014-31/12/2014 tarihleri arasında elde ettikleri kira gelirleri 1.400 TL yi geçiyorsa GMSİ-Kira Beyannamesi vermeleri gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.