SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Mustafa Yalçınkaya
Köşe Yazarı
Mustafa Yalçınkaya
 

Emekli ve işsizler, tek konutu varsa vergi ödemiyor.

Emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, arsalar ve araziler Emlak Vergisi Kanun hükümlerine göre gayrimenkulün kayıtlı kayıtlı bulunduğu belediyeye ödenen vergidir. Arazi, arsa ve binalar için ödeniyor.  Bu tür taşınmazı olan kişiler Emlak Vergisi ödemekle yükümlüdür. Gayrimenkul alındığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde bağlı oldukları belediyelere tapularıyla müracaat ederek Emlak Vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Alındığı yıl vergi ödenmemesine rağmen süresinde, bildirimde bulunmayanlar vergi cezası ödüyor.   Emlak vergisi peşin olduğu gibi iki ayrı taksit halinde ödenebiliyor.  2016 yılına ilişkin Emlak Vergisi'nin ilk taksiti Mayıs ayının sonuna kadar ödeniyor. İkinci taksiti ise Kasım ayının sonuna kadar ödenmek zorunda. Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay gecikme cezası ödüyor.  Arsa, arazi, mesken ve işyerine ait vergiler asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor.   KİMLER VERGİ ÖDEMEYECEK?   Herhangi bir geliri olmayanlar, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri, 'SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından aldıkları aylıkla geçinenler ile bu kişilerin dul ve yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor.   Bu imkandan faydalanmak için;   - Evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması - Sadece 'bir' konutun olması gerekiyor. - Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar, tek konutunu işyeri olarak kiraya verenler vergi ödüyor. - Vergi ödememek için evde oturmak gerekmiyor. Vergi ödememek için belediyeye başvuru yapmak gerekiyor. Ayrıca; Yeni ev aldıysanız. Emlak Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre; yeni inşa edilen binalardan ev alanlarda, evi aldığı tarihi izleyen 5 yıl boyunca evin Emlak Vergisi değerinin % 25'i, vergiden muaf tutuluyor. Beş yıllık süre, iskanın alındığı tarihten itibaren başlıyor.
Ekleme Tarihi: 28 Nisan 2016 - Perşembe

Emekli ve işsizler, tek konutu varsa vergi ödemiyor.

Emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, arsalar ve araziler Emlak Vergisi Kanun hükümlerine göre gayrimenkulün kayıtlı kayıtlı bulunduğu belediyeye ödenen vergidir. Arazi, arsa ve binalar için ödeniyor.  Bu tür taşınmazı olan kişiler Emlak Vergisi ödemekle yükümlüdür.

Gayrimenkul alındığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde bağlı oldukları belediyelere tapularıyla müracaat ederek Emlak Vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Alındığı yıl vergi ödenmemesine rağmen süresinde, bildirimde bulunmayanlar vergi cezası ödüyor.
 
Emlak vergisi peşin olduğu gibi iki ayrı taksit halinde ödenebiliyor.  2016 yılına ilişkin Emlak Vergisi'nin ilk taksiti Mayıs ayının sonuna kadar ödeniyor. İkinci taksiti ise Kasım ayının sonuna kadar ödenmek zorunda. Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay gecikme cezası ödüyor. 
Arsa, arazi, mesken ve işyerine ait vergiler asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor.
 
KİMLER VERGİ ÖDEMEYECEK?
 
Herhangi bir geliri olmayanlar, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri, 'SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından aldıkları aylıkla geçinenler ile bu kişilerin dul ve yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor.
 
Bu imkandan faydalanmak için;
 
- Evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması
- Sadece 'bir' konutun olması gerekiyor.
- Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar, tek konutunu işyeri olarak kiraya verenler vergi ödüyor.
- Vergi ödememek için evde oturmak gerekmiyor. Vergi ödememek için belediyeye başvuru yapmak gerekiyor.

Ayrıca; Yeni ev aldıysanız.

Emlak Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre; yeni inşa edilen binalardan ev alanlarda, evi aldığı tarihi izleyen 5 yıl boyunca evin Emlak Vergisi değerinin % 25'i, vergiden muaf tutuluyor. Beş yıllık süre, iskanın alındığı tarihten itibaren başlıyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.