SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Av. Ozan Karasay
Köşe Yazarı
Av. Ozan Karasay
 

Araçlardaki Değer Kaybı Tazminatı nasıl alınır?

Son yıllarda gündeme gelen ve fazla bilinmeyen bir konu “araçlarda değer kaybı”. Yapılan yasal düzenlemelerle birlikte değer kaybı başvurularında trafik sigortalarının sorumluluğu düzenlenmiş ve başvurularda ilk seçenek haline gelmiştir. Peki nedir bu değer kaybı?  Değer kaybı, aracın kazadan sonra değerinde meydana gelen azalmadır. Bir trafik kazası yaşanması durumunda araçlar servise götürülerek gerekli bakım ve tamir işleri yapılır. Bu onarım sırasında aracın tüm sorunları giderilmiş olur. Ancak ilk bakıldığında bir sorun gözükmese bile araç artık kazalı olduğu için aracın değeri kaza öncesine göre düşmüş olacaktır.  Hem araç sahibi hem de alıcılar artık o araca eski değerini vermezler. Yine bildiğiniz gibi ikinci el araç satışlarında en önemli kriterlerden birisi de aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı ya da üzerinde boya olup olmadığıdır. Bu durum aracın satılmasını zorlaştırır ve piyasasını düşürdüğü için maddi değer kaybı yaşatır.  ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR? Araç değer kayıplarının hesaplanmasına etki eden birçok faktör vardır. Söz konusu faktörler ışığında araç değer kaybı hesaplaması yapılır. Bu faktörlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:  *Aracın Marka ve Modeli *Aracın Km’si *Trafiğe Çıkış Tarihi *Hasar Geçmişi ve niteliği *Üretim yılı *Piyasa Değeri hesaplamaya etki faktörlerdir.  ARAÇ DEĞER KAYIPLARINDA ZAMANAŞIMI VAR MIDIR? Değer kaybı başvuruları kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yapılmalıdır. Aksi takdirde zamanaşımı durumu söz konusu olacaktır.  DEĞER KAYBI BAŞVURULARI NEREYE YAPILMALIDIR? Değer kaybı başvurusu öncelikle kazaya karışan kusurlu aracın trafik sigortasına yapılmalıdır. Bazı durumlarda aracın kendi kasko sigortasına da başvuru yapılabilir. Bunların yanı sıra kusurlu araç sürücüsü ve ruhsat sahibine de başvuru yapılabilir. Başvuru yapılmadan önce bu alanda uzman ekspertiz tarafından değer kaybı hesaplaması yapılarak rapor alınmalı  ve bu raporla da başvuru yapılmalıdır. Değer kaybı başvurusunda iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru diğeri de İcra Takibi veya Dava yoludur. Değer kaybının yanı sıra rapor alınan aracın ticari araç olması durumunda serviste tamir için beklediği günlere ilişkin kazanç kaybı hesaplaması da yaptırılması gerekir. Siz de aracınızın değer kaybını tahsil etmek istiyorsanız uzman bir avukattan yardım isteyebilirsiniz  Av.Ozan KARASAY av.ozankarasay@hotmail.com
Ekleme Tarihi: 22 Mart 2021 - Pazartesi

Araçlardaki Değer Kaybı Tazminatı nasıl alınır?

Son yıllarda gündeme gelen ve fazla bilinmeyen bir konu “araçlarda değer kaybı”. Yapılan yasal düzenlemelerle birlikte değer kaybı başvurularında trafik sigortalarının sorumluluğu düzenlenmiş ve başvurularda ilk seçenek haline gelmiştir. Peki nedir bu değer kaybı?  Değer kaybı, aracın kazadan sonra değerinde meydana gelen azalmadır. Bir trafik kazası yaşanması durumunda araçlar servise götürülerek gerekli bakım ve tamir işleri yapılır. Bu onarım sırasında aracın tüm sorunları giderilmiş olur. Ancak ilk bakıldığında bir sorun gözükmese bile araç artık kazalı olduğu için aracın değeri kaza öncesine göre düşmüş olacaktır.  Hem araç sahibi hem de alıcılar artık o araca eski değerini vermezler. Yine bildiğiniz gibi ikinci el araç satışlarında en önemli kriterlerden birisi de aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı ya da üzerinde boya olup olmadığıdır. Bu durum aracın satılmasını zorlaştırır ve piyasasını düşürdüğü için maddi değer kaybı yaşatır. 

ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?

Araç değer kayıplarının hesaplanmasına etki eden birçok faktör vardır. Söz konusu faktörler ışığında araç değer kaybı hesaplaması yapılır. Bu faktörlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: 

*Aracın Marka ve Modeli

*Aracın Km’si

*Trafiğe Çıkış Tarihi

*Hasar Geçmişi ve niteliği

*Üretim yılı

*Piyasa Değeri hesaplamaya etki faktörlerdir. 

ARAÇ DEĞER KAYIPLARINDA ZAMANAŞIMI VAR MIDIR?

Değer kaybı başvuruları kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yapılmalıdır. Aksi takdirde zamanaşımı durumu söz konusu olacaktır. 

DEĞER KAYBI BAŞVURULARI NEREYE YAPILMALIDIR?

Değer kaybı başvurusu öncelikle kazaya karışan kusurlu aracın trafik sigortasına yapılmalıdır. Bazı durumlarda aracın kendi kasko sigortasına da başvuru yapılabilir. Bunların yanı sıra kusurlu araç sürücüsü ve ruhsat sahibine de başvuru yapılabilir. Başvuru yapılmadan önce bu alanda uzman ekspertiz tarafından değer kaybı hesaplaması yapılarak rapor alınmalı  ve bu raporla da başvuru yapılmalıdır. Değer kaybı başvurusunda iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru diğeri de İcra Takibi veya Dava yoludur. Değer kaybının yanı sıra rapor alınan aracın ticari araç olması durumunda serviste tamir için beklediği günlere ilişkin kazanç kaybı hesaplaması da yaptırılması gerekir. Siz de aracınızın değer kaybını tahsil etmek istiyorsanız uzman bir avukattan yardım isteyebilirsiniz 

Av.Ozan KARASAY

av.ozankarasay@hotmail.com

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.