SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Türkiye'nin Tek Kiralık Parkı Mahkemelik

KÜLTÜR 02.07.2013 - 10:03, Güncelleme: 02.07.2013 - 10:03
 

Türkiye'nin Tek Kiralık Parkı Mahkemelik

Zeytinburnu bulunan Türkiye'nin bilinen ilk kiralık parkı, hizmete devam edebilmek için mahkeme kararı bekliyor.

Dr. Ziya Gün Parkı, Semiha Şakir Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi yakınında yaklaşık 5 yıldır ilçe sakinlerinin hizmetine sunulmuş durumda. Yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanı, aralarında ıhlamur, çınar, manolya, atlas sediri, süs kirazı ve vişnenin olduğu 150 yetişkin ağacın ve çok sayıda bankın bulunduğu bir park için ayda 32 bin lira kira ödeniyor. Çarpık kentleşme ve halkın nefes alacak çok az yerinin olması nedeniyle park olarak işletilen 26 bin metre karelik arazi için imar izni bulunmuyor.   Ziya Gün Vakfı ile imzalanan kontratta yapılan bir yanlışlık sebebiyle Danıştay, belediyenin kira ödemesini engelleyince ilgili vakıf parkın boşaltılması yönünde dava açtı. Mahkeme ilk aşamada talebi reddetti ancak süreç devam ediyor.   Belediye Başkanı Murat Aydın, yapılaşmanın yoğun olduğu Zeytinburnu'nda Telsiz Mahallesi'ndeki bu araziye de konut yapılması durumunda bölgenin altyapısının bunu kaldırmayacağını söyledi. Aydın, 2007 yılında dönemin rektörünün kendisini ziyaret ederek konut ve hastane yapımı için imara açılmasını istediğini ancak bunun mümkün olmayacağını söylediğini anlattı. Dr. Ziya Gün'ün de vasiyetinde arsanın park olarak kullanılmasını istediğini kaydeden Aydın, "Dr. Gün, 1940'larda vefat etmiş bir akademisyen. Tüm mal varlığını da üniversite bünyesinde kurduğu vakfa bağışlamış. Bu arsayı da spor alanı olarak vakfetmiş. Bizim ödediğimiz kira şimdi vakıftan burs alan öğrencilere gidiyor. Ancak vakıf, parkı tahliye ettirmek için dava açtı. Mahkeme ilk aşamada talebi reddetti. Süreç devam ediyor." dedi.   Arsa sahibi Dr. Ziya Gün, Atatürk'ün göz doktoru olarak biliniyor. Bulgaristan'dan 93 Rus Savaşı nedeniyle ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etmiş. İstanbul Askeri Tıbbiye'yi bitirmiş, Almanya'da eğitim görmüş ve İstanbul Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmış. Vefat etmeden önce tüm mal varlığını üniversite vakfına bağışlamış  
Zeytinburnu bulunan Türkiye'nin bilinen ilk kiralık parkı, hizmete devam edebilmek için mahkeme kararı bekliyor.

Dr. Ziya Gün Parkı, Semiha Şakir Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi yakınında yaklaşık 5 yıldır ilçe sakinlerinin hizmetine sunulmuş durumda. Yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanı, aralarında ıhlamur, çınar, manolya, atlas sediri, süs kirazı ve vişnenin olduğu 150 yetişkin ağacın ve çok sayıda bankın bulunduğu bir park için ayda 32 bin lira kira ödeniyor. Çarpık kentleşme ve halkın nefes alacak çok az yerinin olması nedeniyle park olarak işletilen 26 bin metre karelik arazi için imar izni bulunmuyor.
 
Ziya Gün Vakfı ile imzalanan kontratta yapılan bir yanlışlık sebebiyle Danıştay, belediyenin kira ödemesini engelleyince ilgili vakıf parkın boşaltılması yönünde dava açtı. Mahkeme ilk aşamada talebi reddetti ancak süreç devam ediyor.
 
Belediye Başkanı Murat Aydın, yapılaşmanın yoğun olduğu Zeytinburnu'nda Telsiz Mahallesi'ndeki bu araziye de konut yapılması durumunda bölgenin altyapısının bunu kaldırmayacağını söyledi. Aydın, 2007 yılında dönemin rektörünün kendisini ziyaret ederek konut ve hastane yapımı için imara açılmasını istediğini ancak bunun mümkün olmayacağını söylediğini anlattı.

Dr. Ziya Gün'ün de vasiyetinde arsanın park olarak kullanılmasını istediğini kaydeden Aydın, "Dr. Gün, 1940'larda vefat etmiş bir akademisyen. Tüm mal varlığını da üniversite bünyesinde kurduğu vakfa bağışlamış. Bu arsayı da spor alanı olarak vakfetmiş. Bizim ödediğimiz kira şimdi vakıftan burs alan öğrencilere gidiyor. Ancak vakıf, parkı tahliye ettirmek için dava açtı. Mahkeme ilk aşamada talebi reddetti. Süreç devam ediyor." dedi.
 
Arsa sahibi Dr. Ziya Gün, Atatürk'ün göz doktoru olarak biliniyor. Bulgaristan'dan 93 Rus Savaşı nedeniyle ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etmiş. İstanbul Askeri Tıbbiye'yi bitirmiş, Almanya'da eğitim görmüş ve İstanbul Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmış. Vefat etmeden önce tüm mal varlığını üniversite vakfına bağışlamış
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.