SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

16. yüzyıldan kalma Seyyid Nizam Türbesi ve Camii

KÜLTÜR 19.04.2020 - 19:07, Güncelleme: 19.04.2020 - 19:07
 

16. yüzyıldan kalma Seyyid Nizam Türbesi ve Camii

Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 16. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Seyyid Nizam Camii ve Tekkesi, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde bulunuyor.

Yavuz Sultan Selim döneminde Bağdat’tan gelerek İstanbul’a yerleşen, ulemadan ve Nakşibendiyye tarikatı şeylerinden Seyyid Nizameddin Efendi tarafından kurulan tekke, kagir, dikdörtgen planlı, kırma çatılı, saçaklı, ahşap çatılı tek katlı bir binadan oluşmakta.Seyyid Nizam 1550 yılında, 63 yaşında vefat edince, cenaze namazı Fatih Camii’nde dönemin ileri gelen sûfîlerinden Merkez Efendi tarafından kıldırılmış ve türbesine defnedilmişti.Türbede kendisi hariç oğlu ile tarikatın önde gelen şahsiyetlerin de kabirleri de yer alıyor.Cumhuriyet döneminde tekkelerin kapatılmasından sonra, cami olarak kullanılmaya başlanan yapı, çok sayıda restorasyondan geçmiş.1974 yılında bina avlu girişi ve çevre duvarları yenilenmiş, 1980 yılında avluya bir şadırvan eklenmiş.Son olarak da, Seyyid Nizam Camii ve Külliye binası, 13 bin m2 alan üzerinde inşa edilmiş ve 2016 yılı Nisan ayında hizmete açılmıştı. SÖZCÜ
Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 16. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Seyyid Nizam Camii ve Tekkesi, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde bulunuyor.

Yavuz Sultan Selim döneminde Bağdat’tan gelerek İstanbul’a yerleşen, ulemadan ve Nakşibendiyye tarikatı şeylerinden Seyyid Nizameddin Efendi tarafından kurulan tekke, kagir, dikdörtgen planlı, kırma çatılı, saçaklı, ahşap çatılı tek katlı bir binadan oluşmakta.Seyyid Nizam 1550 yılında, 63 yaşında vefat edince, cenaze namazı Fatih Camii’nde dönemin ileri gelen sûfîlerinden Merkez Efendi tarafından kıldırılmış ve türbesine defnedilmişti.Türbede kendisi hariç oğlu ile tarikatın önde gelen şahsiyetlerin de kabirleri de yer alıyor.Cumhuriyet döneminde tekkelerin kapatılmasından sonra, cami olarak kullanılmaya başlanan yapı, çok sayıda restorasyondan geçmiş.1974 yılında bina avlu girişi ve çevre duvarları yenilenmiş, 1980 yılında avluya bir şadırvan eklenmiş.Son olarak da, Seyyid Nizam Camii ve Külliye binası, 13 bin m2 alan üzerinde inşa edilmiş ve 2016 yılı Nisan ayında hizmete açılmıştı.


SÖZCÜ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.