SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Meclis Başkanvekili Cemal Merdan: Annem bile bana güvenmedi

SİYASET 06.12.2022 - 22:14, Güncelleme: 06.12.2022 - 22:14
 

Meclis Başkanvekili Cemal Merdan: Annem bile bana güvenmedi

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin engelli Meclis Başkanvekili Cemal Merdan, “Çocukluğumu doğru düzgün yaşamadım hep dışlandım. En başta annem bana güvenmedi. Hep koruma altına aldı. Gençliğimi yaşayamadım. Sen engellisin, bir işe yaramazsın gözü ile bakılıyordu. Bu algı kötü bir algı.” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi’nin aralık ayı meclis toplantısında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle konuşan Meclis Başkanvekili Cemal Merdan “Ben psikolojisi ağır olan engelli bir kardeşinizim. Demek ki fırsat verilirse insanlar başarılı olabiliyor. Bu meclis beni engelli olara görmüyor biliyorum ve diyorum ki, engel bizim beynimizde” dedi. Ülkemizde sayısı 10 milyon olarak bilinen engelli sayısının 1 milyona yakının özel çocuklar olduğunu ve onlar için özel koruma yöntemleri bulunması gerektiğini belirten Merdan, “Kalan 9 milyon diğer insanlar nasıl yaşıyorsa öyle yaşayabilir. Eğer yaşayamıyorsa demekki sistemde bir eksiklik var” ifadelerini kullandı. “Çocukluğumu doğru düzgün yaşamadım hep dışlandım. En başta annem bana güvenmedi” diyen Merdan, “Hep koruma altına aldı. Gençliğimi yaşayamadım. Sen engellisin, bir işe yaramazsın gözü ile bakılıyordu. Bu algı kötü bir algı. Son dönemlerde bu algıyı tersine çevirdik. Engelliler sistemin içine hukuksal olarak sokulduk. Şu anda engellilerin iki büyük sorunu olduğunu görüyorum. Birincisi çevre ve alt yapı düzenlemeleriyle ilgili sorunlar ikincisi, toplumun bakışı. Hala istediğimiz seviyeye gelemediğimizi görüyorum. Bunun yanında sevindirici şeyler de var. 1995 yılında engelliler fuarına gitmiştim ve yapılan çalışmaları çok beğenmiştim. Bu hafta da Yeşilköy’de yapılan engelli fuarına gittim çok beğendim. Hiç bir farkımız olmadığını görmek beni çok sevindirdi. Kurumlarımızı belediyelerimiz birbiri ile yarışır hale gelmişler. Bu çok güzel bir şey. Ancak geçtiğimiz günlerde engelliler haftası nedeniyle yapılan bir toplantıya ben giremedim. Bütün siyasiler koltukları kaplamışlar. Önlerinden geçtim üç tur attım yine de beni görmediler” açıklamasını yaptı. Geçtiğimiz günlerde Engelli Milletvekili Serkan Bayram'ın hayat hikayesini anlatan Buğday Tanesi filminin galasına gittiğini belirten Merdan, herkesin bu filmi izlemesi gerektiğini söyledi. Filmden alınması gereken dersler olduğunu belirten Cemal Merdan, ‘Buğday Tanesi’ filmin galasına gittiğini ancak kalabalık nedeniyle giremediğini, dönüşte Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ile karşılaştıklarını ve bir kez daha girmeye çalıştıkları halde yer bulamadıklarını söyledi. Merdan, “Toplumda halen görmezlik, biz sizi koruyalım ama siz evde oturun, ön sıraya çıkmayın düşüncesi var. Buradan herkese seslenmek istiyorum. Engelliler her yerde olacak. Hiç kimse engellileri engelleyemez. Engellilerin yürekleri devrim yapmaya yeterlidir. Beraber üreteceğiz, beraber bölüşeceğiz. Makamları da beraber bölüşeceğiz” dedi. Konuşmasının sonunda engelli çocukları olan ailelere de seslenen Cemal Merdan, “Çocuklarınızı evde tutmayın. Sokaklara çıkarın. Düşmezlerse bu sokaklar düzelmeyecek” diyerek konuşmasını tamamladı.  
Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin engelli Meclis Başkanvekili Cemal Merdan, “Çocukluğumu doğru düzgün yaşamadım hep dışlandım. En başta annem bana güvenmedi. Hep koruma altına aldı. Gençliğimi yaşayamadım. Sen engellisin, bir işe yaramazsın gözü ile bakılıyordu. Bu algı kötü bir algı.” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi’nin aralık ayı meclis toplantısında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle konuşan Meclis Başkanvekili Cemal Merdan “Ben psikolojisi ağır olan engelli bir kardeşinizim. Demek ki fırsat verilirse insanlar başarılı olabiliyor. Bu meclis beni engelli olara görmüyor biliyorum ve diyorum ki, engel bizim beynimizde” dedi. Ülkemizde sayısı 10 milyon olarak bilinen engelli sayısının 1 milyona yakının özel çocuklar olduğunu ve onlar için özel koruma yöntemleri bulunması gerektiğini belirten Merdan, “Kalan 9 milyon diğer insanlar nasıl yaşıyorsa öyle yaşayabilir. Eğer yaşayamıyorsa demekki sistemde bir eksiklik var” ifadelerini kullandı.

“Çocukluğumu doğru düzgün yaşamadım hep dışlandım. En başta annem bana güvenmedi” diyen Merdan, “Hep koruma altına aldı. Gençliğimi yaşayamadım. Sen engellisin, bir işe yaramazsın gözü ile bakılıyordu. Bu algı kötü bir algı. Son dönemlerde bu algıyı tersine çevirdik. Engelliler sistemin içine hukuksal olarak sokulduk. Şu anda engellilerin iki büyük sorunu olduğunu görüyorum. Birincisi çevre ve alt yapı düzenlemeleriyle ilgili sorunlar ikincisi, toplumun bakışı. Hala istediğimiz seviyeye gelemediğimizi görüyorum. Bunun yanında sevindirici şeyler de var. 1995 yılında engelliler fuarına gitmiştim ve yapılan çalışmaları çok beğenmiştim. Bu hafta da Yeşilköy’de yapılan engelli fuarına gittim çok beğendim. Hiç bir farkımız olmadığını görmek beni çok sevindirdi. Kurumlarımızı belediyelerimiz birbiri ile yarışır hale gelmişler. Bu çok güzel bir şey. Ancak geçtiğimiz günlerde engelliler haftası nedeniyle yapılan bir toplantıya ben giremedim. Bütün siyasiler koltukları kaplamışlar. Önlerinden geçtim üç tur attım yine de beni görmediler” açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Engelli Milletvekili Serkan Bayram'ın hayat hikayesini anlatan Buğday Tanesi filminin galasına gittiğini belirten Merdan, herkesin bu filmi izlemesi gerektiğini söyledi. Filmden alınması gereken dersler olduğunu belirten Cemal Merdan, ‘Buğday Tanesi’ filmin galasına gittiğini ancak kalabalık nedeniyle giremediğini, dönüşte Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ile karşılaştıklarını ve bir kez daha girmeye çalıştıkları halde yer bulamadıklarını söyledi. Merdan, “Toplumda halen görmezlik, biz sizi koruyalım ama siz evde oturun, ön sıraya çıkmayın düşüncesi var. Buradan herkese seslenmek istiyorum. Engelliler her yerde olacak. Hiç kimse engellileri engelleyemez. Engellilerin yürekleri devrim yapmaya yeterlidir. Beraber üreteceğiz, beraber bölüşeceğiz. Makamları da beraber bölüşeceğiz” dedi. Konuşmasının sonunda engelli çocukları olan ailelere de seslenen Cemal Merdan, “Çocuklarınızı evde tutmayın. Sokaklara çıkarın. Düşmezlerse bu sokaklar düzelmeyecek” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.