SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Kazlıçeşme'den tarih fışkırıyor..

GÜNDEM 21.09.2022 - 08:20, Güncelleme: 21.09.2022 - 08:20
 

Kazlıçeşme'den tarih fışkırıyor..

İstanbul'da sur dışında ilk defa büyük ölçekli bir zemin mozaiği bulundu. Yaklaşık 186 metrekarelik bir zemin mozaiği, Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde yürütülen kazı çalışmalarında keşfedildi. Yapılan çalışmalar tamamlandığında Kazlıçeşme Mozaik Müzesi vatandaşların ziyaretine açılacak.

Kazlıçeşme Sanat Merkezi'nde restorasyon çalışmaları esnasında yaklaşık 86 metrekarelik bir zemin mozaiği 2017 yılında keşfedildi.Ardından başlanan arkeolojik kazı çalışmalarında bugün itibariyle 186 metre karelik mozaik bir zemin keşfedilmiş oldu.Keşfedildiği andan itibaren uzamanlar tarafından titizlilikle yürütülen kazı çalışmaları, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde gerçekleştiriliyor. İstanbul'da sur dışında bu ölçekte bir zemin mozaiğinin bulunması bir ilk olma özelliğini taşıyor. Söz konusu arkeolojik kazı çalışmaları nedeniyle Zeytinburnu Belediyesi tarafından İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na bir konservasyon ve mimari proje sunuldu. Yapılan çalışmalar neticesinde Geç Roma - Erken Bizans dönemine ait döşemenin hemen hemen 4'te 3'ü ortaya çıkarıldı. Arkeolojik çalışmaların ardından yapılan son kazılarda bulunan 2. yüzyıla tarihlendirilen lahit ve sandık tipi mezarlar da görülebilecek. Lahit içinde bulunan altın sırmalı mor bir kadife örtü üzerinde bulunan erkek ve kadın kemiklerinin analizi TÜBİTAK ve ODTÜ uzmanları tarafından incelenecek. Çalışmalar tamamlandığında Kazlıçeşme Mozaik Müzesi vatandaşların ziyaretine açılacak. Şu an yürütülen çalışmalarda müzenin yapısal inşaatı tamamlandı. Mozaiklerin restorasyonu ise tamamlanmak üzere. Kazlıçeşme Mozaik Müzesi projesini Mimar Celalettin Çelik hazırladı. Yapılan tüm çalışmalar ise Zeytinburnu Belediye Başkanlığı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayı ile devam ediyor
İstanbul'da sur dışında ilk defa büyük ölçekli bir zemin mozaiği bulundu. Yaklaşık 186 metrekarelik bir zemin mozaiği, Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde yürütülen kazı çalışmalarında keşfedildi. Yapılan çalışmalar tamamlandığında Kazlıçeşme Mozaik Müzesi vatandaşların ziyaretine açılacak.

Kazlıçeşme Sanat Merkezi'nde restorasyon çalışmaları esnasında yaklaşık 86 metrekarelik bir zemin mozaiği 2017 yılında keşfedildi.Ardından başlanan arkeolojik kazı çalışmalarında bugün itibariyle 186 metre karelik mozaik bir zemin keşfedilmiş oldu.Keşfedildiği andan itibaren uzamanlar tarafından titizlilikle yürütülen kazı çalışmaları, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde gerçekleştiriliyor. İstanbul'da sur dışında bu ölçekte bir zemin mozaiğinin bulunması bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Söz konusu arkeolojik kazı çalışmaları nedeniyle Zeytinburnu Belediyesi tarafından İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na bir konservasyon ve mimari proje sunuldu. Yapılan çalışmalar neticesinde Geç Roma - Erken Bizans dönemine ait döşemenin hemen hemen 4'te 3'ü ortaya çıkarıldı. Arkeolojik çalışmaların ardından yapılan son kazılarda bulunan 2. yüzyıla tarihlendirilen lahit ve sandık tipi mezarlar da görülebilecek.

Lahit içinde bulunan altın sırmalı mor bir kadife örtü üzerinde bulunan erkek ve kadın kemiklerinin analizi TÜBİTAK ve ODTÜ uzmanları tarafından incelenecek. Çalışmalar tamamlandığında Kazlıçeşme Mozaik Müzesi vatandaşların ziyaretine açılacak. Şu an yürütülen çalışmalarda müzenin yapısal inşaatı tamamlandı. Mozaiklerin restorasyonu ise tamamlanmak üzere. Kazlıçeşme Mozaik Müzesi projesini Mimar Celalettin Çelik hazırladı. Yapılan tüm çalışmalar ise Zeytinburnu Belediye Başkanlığı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayı ile devam ediyor

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.