SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Davutpaşa Faciasından sonra cezalar indi

GÜNDEM 12.02.2008 - 14:31, Güncelleme: 12.02.2008 - 14:31
 

Davutpaşa Faciasından sonra cezalar indi

"Davutpaşa faciası" sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü `nün İstanbul `da yaygın denetimlerin başlatılacağı, 90 denetim elemanı ile İstanbul `daki tüm iş yerlerine girileceğini açıklarken, İş Müfettişleri Derneği bu çöz

İstanbul Davutpaşa `da kaçak bir imalathanenin I patlaması sonucunda çıkan yangınla birçoğu I işçi 23 kişinin yaşamını yitirmesi, gözleri kaçak imalathanelere çevirdi. "Davutpaşa faciası" sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü `nün İstanbul `da yaygın denetimlerin başlatılacağı, 90 denetim elemanı ile İstanbul `daki tüm iş yerlerine girileceğini açıklarken, İş Müfettişleri Derneği bu çözümün `hayalperestçe` olduğunu, hükümetin ve Çalışma Ba -kanlığı`nın asıl olarak böyle bir olaydan hemen sonra iş yerlerine uygulanacak idari para ceza yaptırımının neden 9 bin 63 YTL `den 8 bin YTL `ye indirildiğini açıklaması gerektiğini vurguladı. BU ÇELİŞKİ NASIL AÇIKLANIR? Açıklamada, "800 müfettişle Marmara Bölgesi `ndeki iş yerlerinin denetime alınmasının sorunu çözmekten uzak olduğu" belirtilerek, şunlar kaydedildi: "İş denetiminde etkinliğin bütüncül bir yaklaşımla çözümlenmesi anlayışına uygun olmayan uygulamalara güncel bir örnek daha eklenmiş bulunuyor. Şöyle ki, Davutpaşa `da yaşanan olayla birlikte kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda kamuoyundaki duyarlılığın arttığı böyle bir dönemde 8 Şubat 2008 günü yürürlüğe girmiş olan 5728 sayılı yasa ile denetimin yapılmasını engelleyen iş yerlerine uygulanacak idari para ceza yaptırımının 9 bin 63 YTL `den 8 bin YTL `ye indirilmiş olmasındaki çelişkinin nasıl açıklanabileceği konusunu kamuoyunun dikkatine sunuyoruz." MÜFETTİŞ BAŞINA 10 BİN İŞYERİ Açıklamada, "kayıt dişiliğin sadece denetimle önlenmesinin, tüm iş yerlerinin tek tek ziyaret edilerek kayıt altına alınmasının fiilen mümkün olmadığını, böyle bir yaklaşımın da sorunu kalıcı olarak ortadan kaldırmayacağı" da vurgulandı. Türkiye genelinde 570 iş müfettişinin görev yaptığı kaydedilen açıklamada, bu rakamın çok düşük olduğu belirtilerek, iş müfettişi sayısının İngiltere ve Fransa `da Türkiye `dekinden 3, Almanya `da ise 6 kat fazla olduğu ifade edildi. Açıklamada, İstanbul `da müfettiş başına 10 bin iş yeri düştüğü, mahallinde yapılan denetimlerde ayda ortalama 15 iş yerinin denetlenebildiği düşünüldüğünde bir iş müfettişinin 10 bin iş yerini sadece bir kez denetleyebilmesi için dahi 55 yıla ihtiyaç bulunduğu vurgulanarak, Bakanlığın kayıt dışı imalathaneler için çözümü "hayalperestçe" bulundu. 3 Şubat `ta İstanbul Zeytinburnu `nda kapısına daha önce mühür vurulan ancak daha sonra hiç denetlenmeyen bir kot atölyesinde çıkan yangın binanın bodrum katında ruhsatsız olarak çalışan maytap atölyesine sıçramış ve bina yaşanan padama sonrasında yerle bir olmuştu. Bu faciada çoğu işçi 23 kişi hayatını yitirmişti. www.zeytinburnuhaber.org
"Davutpaşa faciası" sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü `nün İstanbul `da yaygın denetimlerin başlatılacağı, 90 denetim elemanı ile İstanbul `daki tüm iş yerlerine girileceğini açıklarken, İş Müfettişleri Derneği bu çöz

İstanbul Davutpaşa `da kaçak bir imalathanenin I patlaması sonucunda çıkan yangınla birçoğu I işçi 23 kişinin yaşamını yitirmesi, gözleri kaçak imalathanelere çevirdi. "Davutpaşa faciası" sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü `nün İstanbul `da yaygın denetimlerin başlatılacağı, 90 denetim elemanı ile İstanbul `daki tüm iş yerlerine girileceğini açıklarken, İş Müfettişleri Derneği bu çözümün `hayalperestçe` olduğunu, hükümetin ve Çalışma Ba -kanlığı`nın asıl olarak böyle bir olaydan hemen sonra iş yerlerine uygulanacak idari para ceza yaptırımının neden 9 bin 63 YTL `den 8 bin YTL `ye indirildiğini açıklaması gerektiğini vurguladı.


BU ÇELİŞKİ NASIL AÇIKLANIR?


Açıklamada, "800 müfettişle Marmara Bölgesi `ndeki iş yerlerinin denetime alınmasının sorunu çözmekten uzak olduğu" belirtilerek, şunlar kaydedildi: "İş denetiminde etkinliğin bütüncül bir yaklaşımla çözümlenmesi anlayışına uygun olmayan uygulamalara güncel bir örnek daha eklenmiş bulunuyor. Şöyle ki, Davutpaşa `da yaşanan olayla birlikte kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda kamuoyundaki duyarlılığın arttığı böyle bir dönemde 8 Şubat 2008 günü yürürlüğe girmiş olan 5728 sayılı yasa ile denetimin yapılmasını engelleyen iş yerlerine uygulanacak idari para ceza yaptırımının 9 bin 63 YTL `den 8 bin YTL `ye indirilmiş olmasındaki çelişkinin nasıl açıklanabileceği konusunu kamuoyunun dikkatine sunuyoruz."


MÜFETTİŞ BAŞINA 10 BİN İŞYERİ


Açıklamada, "kayıt dişiliğin sadece denetimle önlenmesinin, tüm iş yerlerinin tek tek ziyaret edilerek kayıt altına alınmasının fiilen mümkün olmadığını, böyle bir yaklaşımın da sorunu kalıcı olarak ortadan kaldırmayacağı" da vurgulandı. Türkiye genelinde 570 iş müfettişinin görev yaptığı kaydedilen açıklamada, bu rakamın çok düşük olduğu belirtilerek, iş müfettişi sayısının İngiltere ve Fransa `da Türkiye `dekinden 3, Almanya `da ise 6 kat fazla olduğu ifade edildi. Açıklamada, İstanbul `da müfettiş başına 10 bin iş yeri düştüğü, mahallinde yapılan denetimlerde ayda ortalama 15 iş yerinin denetlenebildiği düşünüldüğünde bir iş müfettişinin 10 bin iş yerini sadece bir kez denetleyebilmesi için dahi 55 yıla ihtiyaç bulunduğu vurgulanarak, Bakanlığın kayıt dışı imalathaneler için çözümü "hayalperestçe" bulundu.


3 Şubat `ta İstanbul Zeytinburnu `nda kapısına daha önce mühür vurulan ancak daha sonra hiç denetlenmeyen bir kot atölyesinde çıkan yangın binanın bodrum katında ruhsatsız olarak çalışan maytap atölyesine sıçramış ve bina yaşanan padama sonrasında yerle bir olmuştu. Bu faciada çoğu işçi 23 kişi hayatını yitirmişti.

www.zeytinburnuhaber.org

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.