SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Murat Ergün
Köşe Yazarı
Murat Ergün
 

BAŞÖRTÜ SORUNU VE CHP

CHP Başörtüsü Sorununu Çözer mi? Aslında CHP isterse başörtüsü sorunun çözer ama politik söylemleri bir tarafa bırakıp samimi bir şekilde gerçekten çözmek istemesi gerekir. Yeni Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemlerini oldukça samimi buluyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TESK genel kuruluna geldikleri Ankara'daki Rixos Otel'in protokol odasında sürpriz bir görüşme gerçekleştirdiler.Liderler burada başörtüsü sorununun çözümünü konuştuğu ve Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na 'başörtüsü meselesini meydanlarda devamlı dillendirdiniz, o zaman bugünden tezi yok hemen çalışmaya başlayalım' dedi.  CHP lideri “bunun için bir madde iptali gerekiyor” cevabı verince, Erdoğan ve çevredeki Bakanlar “iptale gerek yok, iki maddelik bir değişiklik metni yeterli getirin bu teklifi kaldıralım bitsin” dediği, Kılıçdaroğlu'nun da “sözümüzün arkasındayız arkadaşlar bu konuyu çalışsınlar, incelesinler” diyerek başörtüsü sorununa yeşil ışık yaktığı ortaya çıktı. Bunun ortaya çıkması ile birlikte CHP’de bu söylemlere tepkilerin gelmesi gecikmedi. Bu çok normal gelen tepkilerin Kemal Kılıçdaroğlu’nu çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Birkaç Baykal’cının Halk söylemleri ile birlikte Halka inmeye çalışan CHP’nin bu hareketini engelleyeceğine pek olasılık vermek istemiyorum. CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof Dr Sencer Ayata başörtüsü sorununa çözüm ile ilgili en yetkili kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı yerine, Kuran da başörtüsünün olmadığını ve saçın tamamının kapatılmasının şart olmadığını savunan kişilerle görüşmesi; başörtüsü sorununu çıkmaza sokacak gibi görünüyor. Ancak CHP’nin bu konu hakkında istekli ve ısrarlı olmasını olumlu bir gelişme ve başlangıç olarak görüyorum. 28 Şubattan beri ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri başörtüsü meselesidir. Seçim propagandalarında sıkça dile getirilmiş, halkımızın hassasiyeti ölçülmeye çalışılmış ve rant unsuru olarak karşımıza çıkmıştır. Kimilerine göre de, başörtüsü bez parçası ve siyasi simge olarak görülmüştür. Başörtüsü bir partinin, cemaatin, ideolojinin simgesi değil sadece İslam’ın simgesidir ve örtünmeyi sadece başa bağlanan bir örtüyle sınırlı zannetmek örtünmenin felsefesinin anlaşılmadığını gösterir. Bunun yanında başörtüsü takanın veya takmayanın kendisini diğerinden üstün görmesi kabul edilemez bir durumdur. Nasıl ki başörtüsü yasağı yanlış ise başı baskıyla örtülen çocuklara ve genç kızlara yapılanda yanlıştır. Herkesin kendi özgür iradesiyle hareket etmesini, üniversite kapılarından kimsenin geri gönderilmemesini ve bu sorunun ortak bir yol bulunup artık çözüme kavuşmasını umuyorum. CHP başörtüsü sorununu çözer mi? bunu birkaç hafta içinde göreceğiz. Ama gerçek olan bir şey var ki Kemal Bey Halka inip iktidar kapısını açacaksa bunun bir yolu da başörtü sorunun çözmekten geçiyor.
Ekleme Tarihi: 17 Ekim 2010 - Pazar

BAŞÖRTÜ SORUNU VE CHP

CHP Başörtüsü Sorununu Çözer mi? Aslında CHP isterse başörtüsü sorunun çözer ama politik söylemleri bir tarafa bırakıp samimi bir şekilde gerçekten çözmek istemesi gerekir. Yeni Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemlerini oldukça samimi buluyorum.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TESK genel kuruluna geldikleri Ankara'daki Rixos Otel'in protokol odasında sürpriz bir görüşme gerçekleştirdiler.
Liderler burada başörtüsü sorununun çözümünü konuştuğu ve Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na 'başörtüsü meselesini meydanlarda devamlı dillendirdiniz, o zaman bugünden tezi yok hemen çalışmaya başlayalım' dedi.

 CHP lideri “bunun için bir madde iptali gerekiyor” cevabı verince, Erdoğan ve çevredeki Bakanlar “iptale gerek yok, iki maddelik bir değişiklik metni yeterli getirin bu teklifi kaldıralım bitsin” dediği, Kılıçdaroğlu'nun da “sözümüzün arkasındayız arkadaşlar bu konuyu çalışsınlar, incelesinler” diyerek başörtüsü sorununa yeşil ışık yaktığı ortaya çıktı.

Bunun ortaya çıkması ile birlikte CHP’de bu söylemlere tepkilerin gelmesi gecikmedi. Bu çok normal gelen tepkilerin Kemal Kılıçdaroğlu’nu çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Birkaç Baykal’cının Halk söylemleri ile birlikte Halka inmeye çalışan CHP’nin bu hareketini engelleyeceğine pek olasılık vermek istemiyorum.

CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof Dr Sencer Ayata başörtüsü sorununa çözüm ile ilgili en yetkili kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı yerine, Kuran da başörtüsünün olmadığını ve saçın tamamının kapatılmasının şart olmadığını savunan kişilerle görüşmesi; başörtüsü sorununu çıkmaza sokacak gibi görünüyor. Ancak CHP’nin bu konu hakkında istekli ve ısrarlı olmasını olumlu bir gelişme ve başlangıç olarak görüyorum.

28 Şubattan beri ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri başörtüsü meselesidir. Seçim propagandalarında sıkça dile getirilmiş, halkımızın hassasiyeti ölçülmeye çalışılmış ve rant unsuru olarak karşımıza çıkmıştır. Kimilerine göre de, başörtüsü bez parçası ve siyasi simge olarak görülmüştür.

Başörtüsü bir partinin, cemaatin, ideolojinin simgesi değil sadece İslam’ın simgesidir ve örtünmeyi sadece başa bağlanan bir örtüyle sınırlı zannetmek örtünmenin felsefesinin anlaşılmadığını gösterir. Bunun yanında başörtüsü takanın veya takmayanın kendisini diğerinden üstün görmesi kabul edilemez bir durumdur. Nasıl ki başörtüsü yasağı yanlış ise başı baskıyla örtülen çocuklara ve genç kızlara yapılanda yanlıştır. Herkesin kendi özgür iradesiyle hareket etmesini, üniversite kapılarından kimsenin geri gönderilmemesini ve bu sorunun ortak bir yol bulunup artık çözüme kavuşmasını umuyorum.

CHP başörtüsü sorununu çözer mi? bunu birkaç hafta içinde göreceğiz. Ama gerçek olan bir şey var ki Kemal Bey Halka inip iktidar kapısını açacaksa bunun bir yolu da başörtü sorunun çözmekten geçiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.