SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI
Serkan Kıraç
Köşe Yazarı
Serkan Kıraç
 

İSTANBUL’UN İLK TÜRK CAMİSİ

Kıymetli okurlar, dünyanın başkenti olan İstanbul’a 567 yıldır hükmediyoruz. Bu şehri bizlere vatan kılan Fatih Sultan Mehmed’in ve tüm şehitlerin ruhu şad olsun. Kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu bu şehir, İstanbul’un fethiyle birlikte bir barış ve huzur kenti haline gelmiştir. Türk’ün medeniyet anlayışı, hoşgörüsü, farklı kültür ve inançlardan insanların bir arada yaşaması burada dünyaya gösterildi. İnsanlık, orta çağın karanlığından çıkıp yeniçağın aydınlığına kavuştu. İstanbul’un birçok ilçesinde bugün bile farklı inanç gruplarından insanlar huzur içinde yaşamaktadır. Bunların başında Zeytinburnu ilçesi gelmektedir. İstanbul’un fethinde ordunun konuşlandığı alan olan Zeytinburnu ilçesi tarihi mekanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Bunların başında, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in emriyle inşa edilen “Kazlıçeşme Fatih Camii” gelmektedir. Askerlerin ibadet edebilmesi için yapılmıştır ve İstanbul’un ilk Türk camisidir. Halk tarafından Kazlıçeşme Camii diye de anılmaktadır. 1813 yılında II. Mahmut'un emriyle onarımdan geçen cami, zaman içerisinde kullanılamaz hale gelince 1954 yılında derici esnafı tarafından onarıldı. 2010 yılında ise Zeytinburnu Belediyesi tarafından restore edildi. Caminin temelinde kullanılan taşlar ve minarenin alt gövdesi orijinal haliyle günümüze kadar gelmiştir. Camiyi, diğer camilerden ayıran en önemli özellik ise minaresinin sağda değil solda olmasıdır. Hemen ilerisinde de yine bir başka tarihi eser olan “Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii” karşımıza çıkıyor. 17. yüzyılda yapılan ancak yıllar geçtikçe harap olan caminin restorasyonu 2015 yılında tamamlandı ve ibadete açıldı. Her iki camiye de adımınızı attığınızda huzur dolu bir mekan karşınıza çıkıyor. Sizi yüzyıllar öncesine götürüyor. Kazlıçeşme’nin doğallığı ve sakinliği içerisinde bu eserleri ziyaret edebilirsiniz. Zeytinburnu'nun diğer gezilecek yerleri arasında Merkezefendi Camii ve Türbesi, Merkezefendi Hamamı, Seyyid Nizâm Camii ve Türbesi, Panorama 1453 Müzesi, Yenikapı Mevlevihanesi, Abdülbaki Paşa Kütüphanesi, Erikli Baba Türbe ve Tekkesi, Balıklı Rum Kilisesi, Balıklı Ayazması, Balıklı Rum Hastanesi, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Surp Pırgiç Ermeni Kilisesi, Bizans Surları ve Yedikule Zindanları da bulunmaktadır. Zengin tarihi kalıntılarıyla bir Zeytinburnu gezisi düzenlemenizi tavsiye ederim.
Ekleme Tarihi: 23 Haziran 2020 - Salı

İSTANBUL’UN İLK TÜRK CAMİSİ

Kıymetli okurlar, dünyanın başkenti olan İstanbul’a 567 yıldır hükmediyoruz. Bu şehri bizlere vatan kılan Fatih Sultan Mehmed’in ve tüm şehitlerin ruhu şad olsun. Kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu bu şehir, İstanbul’un fethiyle birlikte bir barış ve huzur kenti haline gelmiştir. Türk’ün medeniyet anlayışı, hoşgörüsü, farklı kültür ve inançlardan insanların bir arada yaşaması burada dünyaya gösterildi. İnsanlık, orta çağın karanlığından çıkıp yeniçağın aydınlığına kavuştu.

İstanbul’un birçok ilçesinde bugün bile farklı inanç gruplarından insanlar huzur içinde yaşamaktadır. Bunların başında Zeytinburnu ilçesi gelmektedir. İstanbul’un fethinde ordunun konuşlandığı alan olan Zeytinburnu ilçesi tarihi mekanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Bunların başında, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in emriyle inşa edilen “Kazlıçeşme Fatih Camii” gelmektedir. Askerlerin ibadet edebilmesi için yapılmıştır ve İstanbul’un ilk Türk camisidir. Halk tarafından Kazlıçeşme Camii diye de anılmaktadır.
1813 yılında II. Mahmut'un emriyle onarımdan geçen cami, zaman içerisinde kullanılamaz hale gelince 1954 yılında derici esnafı tarafından onarıldı. 2010 yılında ise Zeytinburnu Belediyesi tarafından restore edildi. Caminin temelinde kullanılan taşlar ve minarenin alt gövdesi orijinal haliyle günümüze kadar gelmiştir. Camiyi, diğer camilerden ayıran en önemli özellik ise minaresinin sağda değil solda olmasıdır.

Hemen ilerisinde de yine bir başka tarihi eser olan “Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii” karşımıza çıkıyor. 17. yüzyılda yapılan ancak yıllar geçtikçe harap olan caminin restorasyonu 2015 yılında tamamlandı ve ibadete açıldı. Her iki camiye de adımınızı attığınızda huzur dolu bir mekan karşınıza çıkıyor. Sizi yüzyıllar öncesine götürüyor. Kazlıçeşme’nin doğallığı ve sakinliği içerisinde bu eserleri ziyaret edebilirsiniz.

Zeytinburnu'nun diğer gezilecek yerleri arasında Merkezefendi Camii ve Türbesi, Merkezefendi Hamamı, Seyyid Nizâm Camii ve Türbesi, Panorama 1453 Müzesi, Yenikapı Mevlevihanesi, Abdülbaki Paşa Kütüphanesi, Erikli Baba Türbe ve Tekkesi, Balıklı Rum Kilisesi, Balıklı Ayazması, Balıklı Rum Hastanesi, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Surp Pırgiç Ermeni Kilisesi, Bizans Surları ve Yedikule Zindanları da bulunmaktadır. Zengin tarihi kalıntılarıyla bir Zeytinburnu gezisi düzenlemenizi tavsiye ederim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.