SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Tarihi Yedikule Bostanları ticarethaneye dönüşüyor

KÜLTÜR 17.02.2018 - 16:55, Güncelleme: 17.02.2018 - 16:55
 

Tarihi Yedikule Bostanları ticarethaneye dönüşüyor

Fatih’ten başlayan Zeytinburnu'na uzanan tarihi Yedikule Bostanları’na kafe, lokanta, pazar alanı ve atölyeler yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, bostanlar sisteminin yaşayan son örneği kabul edilen Yedikule Bostanları’na çeşitli yapı ve sahalar inşa edilmesini öngören projeyi kabul etti. Yedikule Belgradkapı Arası Çevre Düzenleme ve Peyzaj Avan projesine ilişkin plan değişikliğiyle, Osmanlı saraylarına sebze yetiştirilen bostanın bulunduğu alana şunlar yapılacak: Kafe, lokanta, pazar alanı, sera, atölyeler, basketbol antrenman alanları, festival alanı, bisiklet yolu, çiçekli ve şifalı bitkiler bahçesi, tohum bankası, derslikler ve kütüphane. Yedikule Bostanları alanına yapılacak pazar alanında yer alacak güneş panelleri ile alan kendi elektrik ihtiyacını karşılayacak. 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Kurumu Bölge Kurulu’nca uygun bulunan avan proje AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. ‘BOSTAN KALMADI’ CHP’li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, Yedikule Bostanları’na yapılacak yeni proje ile birlikte tarihi bostanın ortadan kalkacağını ifade etti. Hacıalioğlu meclis görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada “Burası tarihi bostandı. Bostan nerede olacak? Ayıptır, bostan kalmamış” dedi. İBB AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan, projenin ihale sürecinden sonra başlayacağını söyledi. Başalan proje ile ilgili şunları söyledi: “İBB bu proje ile bostan kültürünün tematik olarak korunmasını ve bahçecilik tarihimizin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.” TOPBAŞ REDDETMİŞTİ Tarihi bostana imar yolunu aşan planlar eski İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından 2014’te reddedildi. Kadir Topbaş’ın reddettiği planlar o dönem oybirliği ile Fatih İlçe belediyesine geri gönderildi. Topbaş, tarihi bostanın korunması için çalıştay yapılmasını ve bölge halkının görüşlerinin alınmasını istemişti. AYDINLIKL
Fatih’ten başlayan Zeytinburnu'na uzanan tarihi Yedikule Bostanları’na kafe, lokanta, pazar alanı ve atölyeler yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, bostanlar sisteminin yaşayan son örneği kabul edilen Yedikule Bostanları’na çeşitli yapı ve sahalar inşa edilmesini öngören projeyi kabul etti. Yedikule Belgradkapı Arası Çevre Düzenleme ve Peyzaj Avan projesine ilişkin plan değişikliğiyle, Osmanlı saraylarına sebze yetiştirilen bostanın bulunduğu alana şunlar yapılacak: Kafe, lokanta, pazar alanı, sera, atölyeler, basketbol antrenman alanları, festival alanı, bisiklet yolu, çiçekli ve şifalı bitkiler bahçesi, tohum bankası, derslikler ve kütüphane. Yedikule Bostanları alanına yapılacak pazar alanında yer alacak güneş panelleri ile alan kendi elektrik ihtiyacını karşılayacak. 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Kurumu Bölge Kurulu’nca uygun bulunan avan proje AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

‘BOSTAN KALMADI’

CHP’li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, Yedikule Bostanları’na yapılacak yeni proje ile birlikte tarihi bostanın ortadan kalkacağını ifade etti. Hacıalioğlu meclis görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada “Burası tarihi bostandı. Bostan nerede olacak? Ayıptır, bostan kalmamış” dedi. İBB AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan, projenin ihale sürecinden sonra başlayacağını söyledi. Başalan proje ile ilgili şunları söyledi: “İBB bu proje ile bostan kültürünün tematik olarak korunmasını ve bahçecilik tarihimizin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.”

TOPBAŞ REDDETMİŞTİ

Tarihi bostana imar yolunu aşan planlar eski İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından 2014’te reddedildi. Kadir Topbaş’ın reddettiği planlar o dönem oybirliği ile Fatih İlçe belediyesine geri gönderildi. Topbaş, tarihi bostanın korunması için çalıştay yapılmasını ve bölge halkının görüşlerinin alınmasını istemişti.

AYDINLIKL

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.