SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Savda ailesinin atası Fatma Anne Hak’ka yürüdü

KÜLTÜR 02.04.2018 - 21:58, Güncelleme: 02.04.2018 - 21:58
 

Savda ailesinin atası Fatma Anne Hak’ka yürüdü

Telsiz Mahallesi Yıl 1946. Şimdiki 72 sokak ( Yeniyol ve civarı ) tamamen yulaf tarlası ve içi ayrık otu dolu. Yağmurlu havaların göller imal ettiği düz ve hafif rampalı bir arazi. Henüz 20 yaşında olan Fatma ve ailesi o tarlanın bir bölümüne yerleşmek için ekinleri biçip bir kenara tomarlamış. Ekinlerin sahibi mahsulünü alıp sessizce gitmiş. İşte o andan sonra yavaştan da olsa Telsiz Mahallesinde yerleşim başlamış.

İlk yerleşim yapılan evlerdeki genç kızların ablası olmuş Fatma SAVDA. Sokağındaki ve çevresindeki hasta komşuların ilacı, lohusaların dermanı olmuş. Hastası olan evlere çorba ve yemekler taşımış yıllarca. Tam bir Osmanlı kadını. Gecekondu oluşumlarında zaten insanlar hep böyleydi. Kimse kimseye bir şey sormaz, kız alıp kız verir ve komşuluklardan akrabalıklar oluşurdu. Telsiz Mahallesi'nin çok eskileri zaten halen bu komşuluklardaki akrabalık sevgisini asla terk etmemişti. Fatma nine 4 evlat dünyaya getirdi. İsa, Ali, Kadriye ve Nadire. 8 tane torunu vardı. Ve acımasız yıllar yağmurdan hızlı yağmış, insanların yaşlarını kemale erdirmek için adeta yarışa girmişti. Fatma nine de yaşlılığın verdiği rahatsızlıklarla mücadele etmiş fakat bu mücadelede çok yorulmuştu ve 92 yaşında, Telsiz Mahallesi’ndeki yaşadığı evinden 72 yıl sonra Siliivrikapı'daki son istirahatgahı için gözlerini fani dünyaya ebediyen yummuştu. Ailenin üzüntüsü yanı sıra komşularının ve yakınlarının üzüntülerinin tarifi yoktu. Telsiz Mahallesi 80 Sokak üzerinde bulunan Hacı Alaaddin Efendi Camii'nde 1 Nisan Pazar günü kılınacak olan cenaze namazına semtin ve 72 sokak ve civar sokaklardaki dostlardan eskileri, komşuları ve aileleri gelmişlerdi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN, Zeytinburnu 3. Dönem Belediye Başkanı Dr. Adil EMECAN, CHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Metin DOĞAN, Telsiz Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir ŞENGÜL ile Yönetim Kurulu ve dernek üyeleri, Zeytinburnu Kent Konseyi Yaşlılar Meclisi Yönetim Kurulu'ndan Şafak Güreşçioğlu, Mehmet ALPAY, Yusuf YONUCU, Erdoğan BALTA ve Mehmet EKŞİ, Belediye başkanlığı eski adaylarından Mustafa EKİZ, Türk Telekom Marmara Bölge Baş Bayi Ynt. Krl. Bşk. Salih Zeki DURMUŞOĞLU, MAGDER Temsilcisi Birhan ALTINYÜREK ve eşi, Coşkun Spor Kulübü'nün yıldız eski futbolcuları velhasıl Telsiz Mahallesi'nin kökenini oluşturan bir çok isim Fatma nineyi son yolculuğunda yalnız bırakmadılar. Kılınan öğle vakit ve cenaze namazı ardından merhume Fatma SAVDA'nın naaşı defnedilmek üzere Silivrikapı Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi. Evlatları İsa SAVDA, Ali SAVDA, Kadriye KOÇ ve Nadire KIZILKURTAY ile 8 torununa, SAVDA aile bireylerine, yakınlarına ve komşularına baş sağlığı temenni ederiz. Merhume nine Fatma SAVDA'nın mekanı Cennet, ruhu şad olsun. ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL-MEHMET ALPAY
Telsiz Mahallesi Yıl 1946. Şimdiki 72 sokak ( Yeniyol ve civarı ) tamamen yulaf tarlası ve içi ayrık otu dolu. Yağmurlu havaların göller imal ettiği düz ve hafif rampalı bir arazi. Henüz 20 yaşında olan Fatma ve ailesi o tarlanın bir bölümüne yerleşmek için ekinleri biçip bir kenara tomarlamış. Ekinlerin sahibi mahsulünü alıp sessizce gitmiş. İşte o andan sonra yavaştan da olsa Telsiz Mahallesinde yerleşim başlamış.

İlk yerleşim yapılan evlerdeki genç kızların ablası olmuş Fatma SAVDA. Sokağındaki ve çevresindeki hasta komşuların ilacı, lohusaların dermanı olmuş. Hastası olan evlere çorba ve yemekler taşımış yıllarca. Tam bir Osmanlı kadını. Gecekondu oluşumlarında zaten insanlar hep böyleydi. Kimse kimseye bir şey sormaz, kız alıp kız verir ve komşuluklardan akrabalıklar oluşurdu. Telsiz Mahallesi'nin çok eskileri zaten halen bu komşuluklardaki akrabalık sevgisini asla terk etmemişti.

Fatma nine 4 evlat dünyaya getirdi. İsa, Ali, Kadriye ve Nadire. 8 tane torunu vardı. Ve acımasız yıllar yağmurdan hızlı yağmış, insanların yaşlarını kemale erdirmek için adeta yarışa girmişti. Fatma nine de yaşlılığın verdiği rahatsızlıklarla mücadele etmiş fakat bu mücadelede çok yorulmuştu ve 92 yaşında, Telsiz Mahallesi’ndeki yaşadığı evinden 72 yıl sonra Siliivrikapı'daki son istirahatgahı için gözlerini fani dünyaya ebediyen yummuştu. Ailenin üzüntüsü yanı sıra komşularının ve yakınlarının üzüntülerinin tarifi yoktu.

Telsiz Mahallesi 80 Sokak üzerinde bulunan Hacı Alaaddin Efendi Camii'nde 1 Nisan Pazar günü kılınacak olan cenaze namazına semtin ve 72 sokak ve civar sokaklardaki dostlardan eskileri, komşuları ve aileleri gelmişlerdi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN, Zeytinburnu 3. Dönem Belediye Başkanı Dr. Adil EMECAN, CHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Metin DOĞAN, Telsiz Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir ŞENGÜL ile Yönetim Kurulu ve dernek üyeleri, Zeytinburnu Kent Konseyi Yaşlılar Meclisi Yönetim Kurulu'ndan Şafak Güreşçioğlu, Mehmet ALPAY, Yusuf YONUCU, Erdoğan BALTA ve Mehmet EKŞİ, Belediye başkanlığı eski adaylarından Mustafa EKİZ, Türk Telekom Marmara Bölge Baş Bayi Ynt. Krl. Bşk. Salih Zeki DURMUŞOĞLU, MAGDER Temsilcisi Birhan ALTINYÜREK ve eşi, Coşkun Spor Kulübü'nün yıldız eski futbolcuları velhasıl Telsiz Mahallesi'nin kökenini oluşturan bir çok isim Fatma nineyi son yolculuğunda yalnız bırakmadılar.

Kılınan öğle vakit ve cenaze namazı ardından merhume Fatma SAVDA'nın naaşı defnedilmek üzere Silivrikapı Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi. Evlatları İsa SAVDA, Ali SAVDA, Kadriye KOÇ ve Nadire KIZILKURTAY ile 8 torununa, SAVDA aile bireylerine, yakınlarına ve komşularına baş sağlığı temenni ederiz. Merhume nine Fatma SAVDA'nın mekanı Cennet, ruhu şad olsun.

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL-MEHMET ALPAY

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.