SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Onaltıdokuz'un planında niçin tıraşlama yapılmadı?

GÜNDEM 02.11.2022 - 14:00, Güncelleme: 02.11.2022 - 19:50
 

Onaltıdokuz'un planında niçin tıraşlama yapılmadı?

İstanbul’daki gökdelenlerin imar planları, İmar Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle tıraşlanıyor. “Yükseklik serbest” ifadesi gökdelenlerin planlarından çıkartılıyor. Tarihi Yarımada’nın siluetini bozduğu için eleştirilen, Zeytinburnu sahilindeki “Onaltıdokuz” adlı gökdelenlerin planlarıyla ilgili ise henüz bir değişiklik yapılmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, ekim ayı toplantısında, Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde bulunan 30 katlı Büyükhanlı Plaza’nın imar planlarıyla ilgili değişiklik teklifini görüştü. İmar Kanunu’na 2020 yılında “Bina yükseklikleri serbest olarak belirlenemez” hükmü eklenmişti. bu değişiklik uyarınca 30 katlı Büyükhanlı Plaza’nın yüksekliği 5 kat (15,50 m) olarak belirlendi. Söz konusu bina yıkılıp yeniden yapılmak istendiğinde, 5 kat olarak yapılabilecek. “YÜKSEKLİK SERBEST” ARTIK YOK İmar planları daha önce, 'yükseklik serbest' olarak düzenlenmiş olan binalardan Maçka Kempinski’nin planları da aynı gerekçeyle ekim ayında değiştirildi ve çevre yapılanma şartı olan 7 kat imar verildi. Üsküdar’da bulunan Emar AVM’nin planlarındaki 'yükseklik serbest' ifadesi eylül ayı meclis toplantısında çıkartılmıştı. Küçükçekmece’de bulunan Metrokent Sitesi’nin imar planlarındaki 'yükseklik serbest' ibaresi de geçen temmuz ayı meclis toplantısında çıkartılmıştı. Bina yüksekliği 25 kattan 14 kata düşürülmüştü. ERDOĞAN’IN 'TIRAŞLAYIN' DEDİĞİ GÖKDELENLER İmar planları 'yükseklik serbest' olarak onaylanmış olan yapılardan biri de Zeytinburnu sahilindeki 'Onaltıdokuz' adlı gökdelenler. Özellikle Tarihi Yarımada’nın siluetini bozduğu için uzun süre kamuoyunda tartışma konusu olan 'Onaltıdokuz' gökdelenlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tepki göstermişti. Erdoğan 2013 yılında söz konusu gökdelenlerle ilgili şunları söylemişti: “Benim her yapılandan haberim olması mümkün değil. Bir bakıyorum bina yükselmiş. Benim gözüm kulağım olun, belediye başkanlarını ve beni uyarın. Zeytinburnu’nda tartışma konusu olan o binaların sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim, özellikle rica ettim. Çok da yakından tanıdığım biri. Yapacaklarını beklerken, hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum.” Aradan geçen zaman içinde durumunu koruyan gökdelenlerin, imar planlarındaki 'yükseklik serbest' ifadesinin ne zaman çıkartılacağı ise henüz belli değil.  
İstanbul’daki gökdelenlerin imar planları, İmar Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle tıraşlanıyor. “Yükseklik serbest” ifadesi gökdelenlerin planlarından çıkartılıyor. Tarihi Yarımada’nın siluetini bozduğu için eleştirilen, Zeytinburnu sahilindeki “Onaltıdokuz” adlı gökdelenlerin planlarıyla ilgili ise henüz bir değişiklik yapılmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, ekim ayı toplantısında, Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde bulunan 30 katlı Büyükhanlı Plaza’nın imar planlarıyla ilgili değişiklik teklifini görüştü. İmar Kanunu’na 2020 yılında “Bina yükseklikleri serbest olarak belirlenemez” hükmü eklenmişti. bu değişiklik uyarınca 30 katlı Büyükhanlı Plaza’nın yüksekliği 5 kat (15,50 m) olarak belirlendi. Söz konusu bina yıkılıp yeniden yapılmak istendiğinde, 5 kat olarak yapılabilecek.

“YÜKSEKLİK SERBEST” ARTIK YOK

İmar planları daha önce, 'yükseklik serbest' olarak düzenlenmiş olan binalardan Maçka Kempinski’nin planları da aynı gerekçeyle ekim ayında değiştirildi ve çevre yapılanma şartı olan 7 kat imar verildi. Üsküdar’da bulunan Emar AVM’nin planlarındaki 'yükseklik serbest' ifadesi eylül ayı meclis toplantısında çıkartılmıştı. Küçükçekmece’de bulunan Metrokent Sitesi’nin imar planlarındaki 'yükseklik serbest' ibaresi de geçen temmuz ayı meclis toplantısında çıkartılmıştı. Bina yüksekliği 25 kattan 14 kata düşürülmüştü.

ERDOĞAN’IN 'TIRAŞLAYIN' DEDİĞİ GÖKDELENLER

İmar planları 'yükseklik serbest' olarak onaylanmış olan yapılardan biri de Zeytinburnu sahilindeki 'Onaltıdokuz' adlı gökdelenler. Özellikle Tarihi Yarımada’nın siluetini bozduğu için uzun süre kamuoyunda tartışma konusu olan 'Onaltıdokuz' gökdelenlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tepki göstermişti. Erdoğan 2013 yılında söz konusu gökdelenlerle ilgili şunları söylemişti: “Benim her yapılandan haberim olması mümkün değil. Bir bakıyorum bina yükselmiş. Benim gözüm kulağım olun, belediye başkanlarını ve beni uyarın. Zeytinburnu’nda tartışma konusu olan o binaların sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim, özellikle rica ettim. Çok da yakından tanıdığım biri. Yapacaklarını beklerken, hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum.” Aradan geçen zaman içinde durumunu koruyan gökdelenlerin, imar planlarındaki 'yükseklik serbest' ifadesinin ne zaman çıkartılacağı ise henüz belli değil.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.