Zeytinburnu'na 350 milyon euro yatırım
Zeytinburnu'na 350 milyon euro yatırım
Bu yıl 100 milyon yolcuya ulaşmayı hedefleyen İDO , 350 milyon euroluk yatırımla kuracağı Ro -Ro şirketi ile İstanbul `u büyük araç trafiğinden kurtarmayı planlıyor
Bu yıl 100 milyon yolcuya ulaşmayı hedefleyen İDO , 350 milyon euroluk yatırımla kuracağı Ro -Ro şirketi ile İstanbul `u büyük araç trafiğinden kurtarmayı planlıyor
Şirket-i Hayriye `nin 168 yıllık mirasını 21 yıllık geçmişiyle birleştiren ve son 4 yıldaki atılımları ile dünyanın en fazla yolcu taşıyan şirketi haline gelen İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO ), bu başarısıyla taşımacılık alanının en hızlı balığı oldu. İDO , 2008`de 100 milyon yolcuya ulaşarak, İstanbul `un ulaşım problemine çare olmayı hedefliyor. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy , "Bir sonraki adımımız Ro -Ro şirketi kurmak olacak. İstanbul `u büyük araç trafiğinden çıkarmayı hedefleyen proje için 350 milyon euroluk yatırım yapacağız" diyor.
Referans gazetesinin Hızlı Balık Yarışması `nı, bir kamu şirketi olmasına rağmen gerçekleştirdiği verimlilik, yenilikçilik gibi uygulamalarıyla kazanan İDO `nun başarısının temelinde şirketin bir özel sektör şirketi gibi çalıştırılması yatıyor. Toplam Kalite Yönetimi , müşteri memnuniyeti gibi özel sektör kuruluşlarının silahlarıyla hareket eden İDO `nun başında İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi Mühendisliği mezunu bir bürokrat var. Uzakyol Gemi Başmühendisi olan Ahmet Paksoy .
2004`te İDO `nun Genel Müdürlük koltuğuna oturan Paksoy , şirketteki dinamizm rüzgârının da mimarı. Deniz Ticaret Odası `nda yönetim kurulu üyeliği de yapan Paksoy `un şirketin başına getirildiğinde ilk işi İDO `yu bugüne taşıyacak stratejileri hazırlamak oluyor. Bu plan dahilinde ilk olarak Şirket-i Hayriye `den gelen Türkiye Şehir Hatları İşletmesi `ni İDO bünyesine katıyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri `nin işlettiği şirket önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi `ne geçiyor ve İDO ile birleştiriliyor. Büyük tepkilerle karşılaşan İDO 73 vapur, 54 iskelenin yöneticisi haline geliyor.
Büyük balığı yuttu, yüzde 500 büyüdü
"Perdeyi aralayıp pencereyi açtık. Önümüzde alabildiğine projeler, fırsatlar vardı. Bizim başarımızın sırrı , her segmente çözüm üretmekti. Karşımızda Şehir Hatları İşletmesi gibi büyük bir balık vardı, biz onu yuttuk ve sindirdik. Bu değişimi çok iyi yönettik. Büyük tepkiler vardı, kimsenin hakkını gaspetmeden birleşmeyi gerçekleştirdik" diyen Ahmet Paksoy , İDO `nun 4 yıl içinde küçük bir işletmeden büyük bir işletme haline geldiğini anlatıyor.
Bu süreçte bir kriz daha yaşıyor İDO . Birleşme sırasında "Vapurların yerini deniz otobüsleri alacak" tartışmalarının başlaması üzerine "Vapurlarımızı geri istiyoruz" kampanyası ile karşı karşıya kalan İDO , bu krizi de başarıyla yönetiyor ve kamuoyunu ikna etmeyi başarıyor.
Paksoy , yolcu taşımacılığında yüzde 500`ü aşan bir büyüme gerçekleştiren İDO `nun, 3 yılda 350 milyon YTL `lik yeni gemi yatırımı yaptığını ve 2007`de 406 milyon YTL `lik net satış rakamına ulaştığını söylüyor. İstanbul `un ulaşım sorununun İDO için fırsat olduğunu ve bu potansiyele alternatif olarak deniz yolunu sunduklarını vurgulayan Paksoy , "Geçen yıl 98 milyon yolcu sayısına ulaştık. Bu yıl 100 milyonu aşmayı hedefliyoruz. Taşınan araç sayısını da 6.5 milyona getirmek istiyoruz. Bir sonraki adımımız ise Ro -Ro şirketi kurmak olacak. İstanbul `u büyük araç trafiğinden çıkarmayı hedefleyen proje için 3 yıl içinde 350 milyon euroluk yatırım yapacağız" diyor.
Her şey ölçülebilir ve şeffaf
Değişim sürecinin en önemli dinamiklerinden birini de nitelikli personel takviyesi oluşturuyor. Özel sektörden transferler gerçekleştiren İDO `da kurumsal kaynak çalışması için de özel bir departman oluşturuldu. Böylece tüm verilerin sınırsız şekilde raporlanması sağlandı. Ulusal kalite hareketine de katılan İDO , kurumsal altyapısını düzenleyerek her şeyin ölçülebildiği bir çalışma ortamı yarattı. Bu sayede sefer tarifeleri denetlenebilir bir hal aldı. Ünlü modacı Arzu Kaprol `a personel üniformaları hazırlatılırken, şirketin logosunda da değişikliğe gidildi.
Bütün bu düzenlemeleri yaptıktan sonra şirketi yönetmenin çok kolay hale geldiğini söyleyen Paksoy , "Önünüze raporlar konuyor, her şeyi ölçüyorsunuz, rakamlar konuşuyor. Takım ruhunu da iletişim ağını da iyi kurup, takımı motive edip, liderliği iyi yaptığınız zaman başarılı olmak çok kolay. Biz farklılıklar barındırıyoruz bünyemizde. Bir tarafımızda emektarlar var ve o gemilerin halinden onlar anlar, başkaları anlamaz. Siz yanınızda çalışanlara ne kadar değer verirseniz, onlar da altlarına o kadar değer verir" diyor.
Marmara `nın en sevimli balığıyız
Çalışanlara verdiği değeri, kurum içi eğitim çalışmaları başlatarak gösteren Paksoy , yeniliklere alışma sürecinde personelin tüm endişelerinin de ortadan kalktığını belirtiyor. Hep doğru projeler yaptıklarını ve yaptıkları hiçbir projeden pişman olmadıklarını vurgulayan Paksoy , şunları söylüyor: "En üstten en alta kadar güven yetki sorumluluk devri otomatikman başarıyı getiriyor. Biz de sonuç odaklı çalıştık. Performansa dayalı yönetim tüm birimlerin süreçlerin iyileştirmelerine vesile oldu. Bir takım olduk . Yöneticilerde en önemli aranması gereken özellik tutkudur. İstek, kararlılık, heyecan hepsi bizde. Hızlı feribot deniz demek, balık demektir. İDO `nun sembolü de yunustur. Marmara `nın en sevimli hızlı balığıyız."
"Denizi Kullanın" kampanyası geliyor
İDO `nun başarı nedenlerinden biri de yolcular ile kurdukları interaktif iletişim biçimi. İDO Pazarlama Şefi Murat Nurcan , öneri ve şikayetler ile iptal seferlerin SMS ile öğrenilebildiği bir sistem kurduklarını belirtiyor. Yakında değişik müşteri çözümlerinin devreye gireceğini açıklayan Nurcan , şu bilgileri veriyor: "Cep telefonu üzerinden günlük sefer tarifelerine ulaşabileceksiniz. Bu alt ürünleri rutin olarak kullanan kişi sayısı 15 bin. Bize gelen öneriler arasında dış hatlarda seyahat eden vapurlarda oltasıyla balık tutmak isteyenden, alkollü içki olmadan seyahat edemeyene kadar birçok mesaj var. 2004`te 9 kişiden oluşan çağrı merkezimiz 90 kişiye ulaştı. Bizim web ve çağrı merkezi satışlarımız toplam satışın yüzde 40`ını oluşturuyor. 2004`te bu oran yüzde 15`lerdeydi. Çekirdek müşteri olarak bakarsak 750 bin kişilik gruptan bahsediyoruz. İstanbul `un yüzde 11`i iki yaka arasında gidip geliyor. İstanbul `un yüzde 4`ünü taşıyoruz. Çok yakında `Denizi Kullanın` kampanyasını başlatıyoruz. Mecidiyekoy , Bostancı , Kadıköy , Ataköy , Yenibosna , Zeytinburnu , Bakırköy `de otobüs duraklarında bekleyen insanları en yakın iskeleye yönlendireceğiz. Amacımız bir milyon kişiye ulaşmak. İnsanlara kazandığınız zamanla ailenize daha fazla vakit ayırın, uyuyun, sinemaya gidin diyeceğiz."
2008 ciro hedefi 480 milyon YTL
İDO `nun 2003 yılında 60 milyon YTL olan cirosu, 2007 yılında 350 milyon YTL `ye çıktı. Bu yılki hedef ise 480 milyon YTL . Yolcu sayısı ise aynı dönemde 11 milyondan 98 milyona, araç sayısı 450 binden tam 6 milyon adete yükseldi. İstanbul `a 7 farklı tipte gemi kazandıran İDO , 82 noktada iskeleleri yeniledi. 2008 yılında filoya 5 vapur daha eklenecek. Günde 1200 sefer yapan İDO , ayda 45 bin, yılda 500 bin sefer yapıyor.
İstanbul `da deniz İDO `dan soruluyor
İDO , İstanbul `un deniz ulaşımına ve trafik sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı `nca 1987`de kuruldu. İstanbul `un deniz ulaşımı 1987 yılına kadar büyük ölçüde Türkiye Denizcilik İşletmeleri Şehir Hatları İşletmesi tarafından sağlanıyordu. Bu tarihte Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Ulaşım ve Ticaret AŞ kurularak deniz ulaşımını sağlayan ikinci bir kuruluş ortaya çıktı. Daha sonra şirket 1988`de İDO ünvanını aldı. 2005 Şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Özelleştirme Yüksek Kurulu ile bir protokol yaparak Türkiye Şehir Hatları İşletmesi `ni devraldı. Devralma işlemiyle İstanbul `da deniz ulaşımından sorumlu tek otorite İDO oldu.
Promosyonlu satışla 1 YTL `ye bilet
İDO `nun elde ettiği başarılı çıkışın ardında her çalışanın sorumlu olduğu işle ilgili yenilik önerileri yapması yatıyor. Yenilik üretiminin de işin bir parçası gibi görüldüğü İDO `da düzenli olarak öneri toplantıları yapılıyor. Fikri kabul görenler ödüllendiriliyor. Her toplantıda hemen hemen 150 öneri sunuluyor. Bu ay içinde hayata geçirecekleri uygulamaya göre seyahat için rezervasyon yaptıran yolculardan en hızlı davranan tüketici bilet bedeli olarak sadece 1 YTL ödeyecek.
Deniz taksiler eylülde sefere başlıyor
Filosunu her geçen yıl genişleten İDO `nun bugün 8 adet hızlı feribotu, 25 deniz otobüsü, 32 yolcu vapuru, 16 arabalı vapuru bulunuyor. Deniz ulaşımını günün her saatine taşımak isteyen İDO `nun bu yöndeki çalışmalarında ilk adım atıldı ve deniz taksi uygulaması için Teknomar ile anlaşıldı. Kişiye özel ve 6 tekneyle başlayacak olan deniz taksi uygulamasının eylül ayında devreye girmesi bekleniyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.