SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Tarihi Fırından Tarihi Lezzetler

GÜNDEM 14.09.2022 - 15:07, Güncelleme: 14.09.2022 - 15:07
 

Tarihi Fırından Tarihi Lezzetler

Zeytinburnu Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda, 12 bin yıllık ata tohumlarında elde edilen buğdaylarla hazırlanan ekmekler lezzetseverlerin beğenisine sunuluyor.

Tarihi kayıtlarda Merkez Efendi Vakfiyesi olduğu bilinen ve o dönemlerde mahallenin ekmek ihtiyacını karşıladığı düşünülen ve günümüze kadar sadece ön duvarının sağlam olarak geldiği Tarihi Fırın binası, eski günlerindeki gibi yeniden hayat buluyor. Tarihi Merkez Efendi Fırını’nı aslına uygun olarak restore edip, tekrar hizmete açan Zeytinburnu Belediyesi, tarihi ata tohumlarından elde edilen buğdaylarla üretilen çeşit çeşit ekmekleri lezzetseverlerin beğenisine sunuyor. Kısa sürede kendi lezzet müdavimlerini oluşturan Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda tarihi geleneksel ekmek çeşitlerimizden Siyez, Has Buğday ve Zerdeçallı Has Buğday Ekmeği her gün taze olarak tezgahlardaki yerini alıyor. Fırında aynı zamanda günlük olarak, Poğaça, Tatlı Kurabiye ve Gevrek Sokak Simidi üretimi de gerçekleştiriliyor. 12 BİN YILLIK ATA TOHUMLARINDAN ELDE EDİLEN BUĞDAY EKMEĞİ Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda üretilen Siyez Ekmeği’nin unu 12 bin yıllık ata tohumlarının taş değirmende öğütülmesiyle elde ediliyor.Has Buğday Ekmeği, organik tam buğday, organik çavdar ve birinci sınıf beyaz olmak üzere üç farklı unun karışımıyla hazırlanıyor. Has Buğday Ekmeği’nin ekşi maya ile birlikte yaklaşık 16 saat soğuk fermantasyon süresi ve 1.5 saat pişirme süreci var. Zerdeçallı Has Buğday ekmeği de aynı karışımdan elde ediliyor. Bu ekmeğin sırrı, içerisine koyulan ve farklı bir lezzeti ortaya çıkaran zerdeçalda gizli.Tarihi Fırın’ın alışılagelmiş lezzetlerle kıyaslanamayacak poğaçaları ise tereyağı ile hazırlanıyor. Toz fındık, pirinç, ceviz, tahin pekmez ve pudra şekeriyle hazırlanan Tatlı Kurabiye ve Gevrek Sokak Simit’i de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.Haftanın 7 günü boyunca açık olan Tarihi Merkez Efendi Fırını; sabah 08.00, akşam 22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. TARİHİ MERKEZ EFENDİ FIRINI HAKKINDA Günümüze kadar sadece ön duvarı sağlam olarak gelebilen binanın arka tarafına ise büyükçe bir fabrika inşa edilmişti. Yapı 2008 yılında tescil edilip, 2015 yılında restore edilerek kullanıma hazır hale getirildi. Binanın giriş katı ekmek satış ya da dağıtım bölümü, fırın ve arka kısmı ise imalat bölümü olacak şekilde aslına uygun olarak restore edildi. Bu kattan ara kata merdivenle bağlantı kurularak, bu merdivenin altından bahçeye bir çıkış kısmı yapıldı. Fırın içi servis de bu merdivenle yapılıyor. Binanın galeri katının döşemesi ve tavanı ahşaptan oluşuyor. Ara kata dışarıdan girilerek üst kata çıkılabilmekte. İki oda ve bir lavabonun yer aldığı üst katta yer ve tavan döşemeleri de ahşap.
Zeytinburnu Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda, 12 bin yıllık ata tohumlarında elde edilen buğdaylarla hazırlanan ekmekler lezzetseverlerin beğenisine sunuluyor.

Tarihi kayıtlarda Merkez Efendi Vakfiyesi olduğu bilinen ve o dönemlerde mahallenin ekmek ihtiyacını karşıladığı düşünülen ve günümüze kadar sadece ön duvarının sağlam olarak geldiği Tarihi Fırın binası, eski günlerindeki gibi yeniden hayat buluyor. Tarihi Merkez Efendi Fırını’nı aslına uygun olarak restore edip, tekrar hizmete açan Zeytinburnu Belediyesi, tarihi ata tohumlarından elde edilen buğdaylarla üretilen çeşit çeşit ekmekleri lezzetseverlerin beğenisine sunuyor. Kısa sürede kendi lezzet müdavimlerini oluşturan Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda tarihi geleneksel ekmek çeşitlerimizden Siyez, Has Buğday ve Zerdeçallı Has Buğday Ekmeği her gün taze olarak tezgahlardaki yerini alıyor. Fırında aynı zamanda günlük olarak, Poğaça, Tatlı Kurabiye ve Gevrek Sokak Simidi üretimi de gerçekleştiriliyor.

12 BİN YILLIK ATA TOHUMLARINDAN ELDE EDİLEN BUĞDAY EKMEĞİ

Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda üretilen Siyez Ekmeği’nin unu 12 bin yıllık ata tohumlarının taş değirmende öğütülmesiyle elde ediliyor.Has Buğday Ekmeği, organik tam buğday, organik çavdar ve birinci sınıf beyaz olmak üzere üç farklı unun karışımıyla hazırlanıyor. Has Buğday Ekmeği’nin ekşi maya ile birlikte yaklaşık 16 saat soğuk fermantasyon süresi ve 1.5 saat pişirme süreci var. Zerdeçallı Has Buğday ekmeği de aynı karışımdan elde ediliyor. Bu ekmeğin sırrı, içerisine koyulan ve farklı bir lezzeti ortaya çıkaran zerdeçalda gizli.Tarihi Fırın’ın alışılagelmiş lezzetlerle kıyaslanamayacak poğaçaları ise tereyağı ile hazırlanıyor. Toz fındık, pirinç, ceviz, tahin pekmez ve pudra şekeriyle hazırlanan Tatlı Kurabiye ve Gevrek Sokak Simit’i de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.Haftanın 7 günü boyunca açık olan Tarihi Merkez Efendi Fırını; sabah 08.00, akşam 22.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

TARİHİ MERKEZ EFENDİ FIRINI HAKKINDA

Günümüze kadar sadece ön duvarı sağlam olarak gelebilen binanın arka tarafına ise büyükçe bir fabrika inşa edilmişti. Yapı 2008 yılında tescil edilip, 2015 yılında restore edilerek kullanıma hazır hale getirildi. Binanın giriş katı ekmek satış ya da dağıtım bölümü, fırın ve arka kısmı ise imalat bölümü olacak şekilde aslına uygun olarak restore edildi. Bu kattan ara kata merdivenle bağlantı kurularak, bu merdivenin altından bahçeye bir çıkış kısmı yapıldı. Fırın içi servis de bu merdivenle yapılıyor. Binanın galeri katının döşemesi ve tavanı ahşaptan oluşuyor. Ara kata dışarıdan girilerek üst kata çıkılabilmekte. İki oda ve bir lavabonun yer aldığı üst katta yer ve tavan döşemeleri de ahşap.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.