SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Burak Akgül: Konut alımında kredi vadesi ve faiz en önemli etken

GÜNDEM 09.11.2021 - 21:08, Güncelleme: 09.11.2021 - 21:17
 

Burak Akgül: Konut alımında kredi vadesi ve faiz en önemli etken

Irmak Group Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akgül, gayrimenkul sektörünün bugünü ve geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akgül ''Konut sektöründe ev sahibi olunmasında bankalardan sağlanan kredi vadesi ve faiz oranları önemli bir etken olmuştur'' ifadelerini kullandı.

Irmak Group Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akgül, gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Piyasa koşullarını değerlendiren Akgül, konut sektöründe kredi vadesi ve faiz oranlarının önemine dikkat çekti. Burak Akgül'ün genel değerlendirmesi şöyle; İnşaat sektörü, özellikle konut, dünyada ve ülkemizde ekonomik büyümeye ve istihdama katkı sağlayan önde gelen sektörlerden biridir. Konut sektörü, direk ve indirek olarak birçok sektörü desteklemektedir. Örneğin; demir, çimento, kiremit, tuğla, seramik, mermer, beyaz eşya gibi birçok ürünler. Sektör son yirmi yıldır konut kredisi imkanlarıyla önemli bir değişim yaşamıştır. 2003 yılında 191 milyon dolar olan banka konut borcu 2007 yılında 20 milyar dolara, 2021 yılı sonunda toplamda 34 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Konut sektöründe ev sahibi olunmasında bankalardan sağlanan kredi vadesi ve faiz oranları önemli bir etken olmuştur. Covid-19 salgınıyla baş gösteren tedarik zincirinde bozulma, ülkemizde ve sektörde arza dayalı bir maliyet artışı, kredi daralması ve para piyasalarında olumsuz gelişmelere sebep olmuştur. Son yıllarda yüksek seyreden faiz oranları ve maliyet artışı konut sektöründe fiyatlar üzerinde büyük bir baskı yaratmıştır. BESAM (Ekonomik Toplumsal Araştırma Merkezi) yapmış olduğu araştırmaya göre Eylül ayı sonu itibariyle konut m2 fiyatlarında %43 bir artış olmuştur. Resmi kaynaklara göre Eylül sonu itibariyle son bir yılda inşaat maliyetlerinde %39 bir artış gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler sektörde faaliyet gösteren inşaat firmaların yeni yatırımlara temkinli ve seçici bakmasına yol açmıştır. Konut sektöründe yaşanan en önemli gelişme yabancı konut alımı olarak ortaya çıkmaktadır. 2020 yılının Ocak – Eylül ayında yabancılara yapılan konut satışı 26 bin 165 konut iken, bu tutar 2021 yılının aynı döneminde %43,2 artışla 37 bin 479 konuta yükselmiştir. 2021 yıl sonu itibariyle yabancılara yapılan konut satışının 50 bin seviyesine ulaşması beklenmektedir. Yabancı konut satın almalarında en önemli etken T.C vatandaşlığı ve alım gücünden kaynaklı taleptir. Irmak Grubu, önümüzdeki yıllarda, konut sektöründe güvene dayalı ve geleneksel mimari yapılarıyla sektörde faaliyetlerini sürdürecektir. Özellikle, sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimler doğrultusunda, yeni projeler geliştirecektir
Irmak Group Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akgül, gayrimenkul sektörünün bugünü ve geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akgül ''Konut sektöründe ev sahibi olunmasında bankalardan sağlanan kredi vadesi ve faiz oranları önemli bir etken olmuştur'' ifadelerini kullandı.

Irmak Group Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akgül, gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Piyasa koşullarını değerlendiren Akgül, konut sektöründe kredi vadesi ve faiz oranlarının önemine dikkat çekti. Burak Akgül'ün genel değerlendirmesi şöyle;

İnşaat sektörü, özellikle konut, dünyada ve ülkemizde ekonomik büyümeye ve istihdama katkı sağlayan önde gelen sektörlerden biridir. Konut sektörü, direk ve indirek olarak birçok sektörü desteklemektedir. Örneğin; demir, çimento, kiremit, tuğla, seramik, mermer, beyaz eşya gibi birçok ürünler.

Sektör son yirmi yıldır konut kredisi imkanlarıyla önemli bir değişim yaşamıştır. 2003 yılında 191 milyon dolar olan banka konut borcu 2007 yılında 20 milyar dolara, 2021 yılı sonunda toplamda 34 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Konut sektöründe ev sahibi olunmasında bankalardan sağlanan kredi vadesi ve faiz oranları önemli bir etken olmuştur.

Covid-19 salgınıyla baş gösteren tedarik zincirinde bozulma, ülkemizde ve sektörde arza dayalı bir maliyet artışı, kredi daralması ve para piyasalarında olumsuz gelişmelere sebep olmuştur. Son yıllarda yüksek seyreden faiz oranları ve maliyet artışı konut sektöründe fiyatlar üzerinde büyük bir baskı yaratmıştır. BESAM (Ekonomik Toplumsal Araştırma Merkezi) yapmış olduğu araştırmaya göre Eylül ayı sonu itibariyle konut m2 fiyatlarında %43 bir artış olmuştur. Resmi kaynaklara göre Eylül sonu itibariyle son bir yılda inşaat maliyetlerinde %39 bir artış gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler sektörde faaliyet gösteren inşaat firmaların yeni yatırımlara temkinli ve seçici bakmasına yol açmıştır.

Konut sektöründe yaşanan en önemli gelişme yabancı konut alımı olarak ortaya çıkmaktadır. 2020 yılının Ocak – Eylül ayında yabancılara yapılan konut satışı 26 bin 165 konut iken, bu tutar 2021 yılının aynı döneminde %43,2 artışla 37 bin 479 konuta yükselmiştir. 2021 yıl sonu itibariyle yabancılara yapılan konut satışının 50 bin seviyesine ulaşması beklenmektedir. Yabancı konut satın almalarında en önemli etken T.C vatandaşlığı ve alım gücünden kaynaklı taleptir.

Irmak Grubu, önümüzdeki yıllarda, konut sektöründe güvene dayalı ve geleneksel mimari yapılarıyla sektörde faaliyetlerini sürdürecektir. Özellikle, sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimler doğrultusunda, yeni projeler geliştirecektir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.