SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Kiptaş Zeytinburnu Locamahal projesinde büyük yolsuzluk iddiası

KÜLTÜR 15.01.2021 - 20:01, Güncelleme: 15.01.2021 - 20:01
 

Kiptaş Zeytinburnu Locamahal projesinde büyük yolsuzluk iddiası

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB şirketi Kiptaş’ın AK Parti dönemindeyken 300 milyon liralık bir arsanın alım-satım sürecinde bir “kasa boşaltma” operasyonu yaşandığını iddia etti. AK Parti döneminde yüzlerce milyon liralık işlem yapılan arsanın 23 Haziran 2019 seçimleri sonrasında AK Parti grubunun teklifi ve oylarıyla “yeşil alan” ilan edildiğine dikkat çeken Balyalı, “AK Partili meclis üyelerinin teklifiyle yaklaşık 600-700 milyon liralık kamu zararı oluştu” dedi.

‘BAŞAKŞEHİR’DE ARSA 4 GÜNDE EL DEĞİŞTİRİYOR’ Başakşehir 659 ada 1 parsel ve 660 ada 2 parsel, KİPTAŞ tarafından 11 Ocak 2016 tarihinde birbiriyle bağlantılı grup şirketleri olan 3 ayrı firmadan satın alınıyor. Yapılan inşaatlar sonrasında 33 milyon kar elde etmeyi amaçlıyor. Makul bir iş gibi gözüküyor. Ama detayları incelediğimizde tam bir kasa boşaltma hareketi karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz.Arsayı satan grup şirketler hakkında, geçmişte hepimize geçmişte kötü günler yaşatan adını ağzıma almayacağım o malum yapıyla yakından ilişkili olduğuna dair haberler okuduk. Bu şirket, 78 bin 775 metrekare büyüklüğünde olan arsanın yarı hissesini KİPTAŞ'a sattığı 11 Ocak 2016 tarihinden sadece 4 gün önce 7 Ocak 2016 tarihinde satın almış. Kiptaş bu arsayı almak için o kadar heyecanlıymış ki şirket arsayı daha satın almadan 9 gün önce yani 29 Aralık 2015 tarihinde bu arsayı satın almak için yönetim kurulu kararı çıkarmış. Balyalı, Kiptaş'ın  39 milyon TL'lik ilk ödemenin de firma arsayı satın almadan önce yapıldığını, ödemelerin geri kalan kısmı için 11 Ocak 2016 tarihine 68 milyon TL'lik günlük çekle beraber vadeli çekler verildiğini anlattı. ‘İHALE DÜŞÜK TEMİNAT ORANIYLA YEĞENİN ŞİRKETİNE VERİLDİ’ İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın başka bir iddiası ise Zeytinburnu ile ilgiliydi. Balyalı, Zeytinburnu Loca Mahal projesiyle ilgili de dikkat çeken bir açıklama yaparak bu projenin İsmet Yıldırım'ın dayısının oğlunun firmasına verildiğini söyledi. Balyalı, “Peki yeğeninizin firmasına bu inşaat işini verirken ne kadar teminat aldınız? Bu tip inşaat işlerinde alınan teminat oranı yüzde 6'dır. KİPTAŞ'ta  pek çok inşaat ihalesinde böyle yapmış. Ancak sadece yeğene verilen Loca Mahal projesinde yüzde 1,5 oranında teminat alınmış. Bu işten KİPTAŞ 65 milyon TL zarar etmiştir ve bizim yönetimimiz borcunu ödemiştir. Aynı firmanın bugüne kadar KİPTAŞ'tan 20 ayrı ihale daha aldığını açıklayan Balyalı “Bu işlerin fiyatı 2020 Kasım tarihine göre güncellemesiyle birlikte toplam bedeli 856 milyon TL'dir. Ortaklı işler olması dolayısıyla ilgili firmanın payı da 621 milyon TL'dir” diye konuştu. ‘İSPATLASINLAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI GÖREVİMİ BIRAKIRIM’ Balyalı'ya yanıt veren Yıldırım “Dayı oğluma verilmiş bir ihale varsa belediye başkanlığını bırakırım” dedi. Yıldırım, “Siz Kiptaş'ı anlayamazsınız. Kiptaş'ın halk nezdindeki itibarını düşürüyorsunuz. İddialarınızı ispat edin. Mal bulmuş mağribi gibi 10 dakika anlatıyorsun. Beni dinleseydin de tek tek izah etseydim. Elinizde belge varsa mahkemeye gidin” dedi. ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-AJANSLAR
İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB şirketi Kiptaş’ın AK Parti dönemindeyken 300 milyon liralık bir arsanın alım-satım sürecinde bir “kasa boşaltma” operasyonu yaşandığını iddia etti. AK Parti döneminde yüzlerce milyon liralık işlem yapılan arsanın 23 Haziran 2019 seçimleri sonrasında AK Parti grubunun teklifi ve oylarıyla “yeşil alan” ilan edildiğine dikkat çeken Balyalı, “AK Partili meclis üyelerinin teklifiyle yaklaşık 600-700 milyon liralık kamu zararı oluştu” dedi.

‘BAŞAKŞEHİR’DE ARSA 4 GÜNDE EL DEĞİŞTİRİYOR’

Başakşehir 659 ada 1 parsel ve 660 ada 2 parsel, KİPTAŞ tarafından 11 Ocak 2016 tarihinde birbiriyle bağlantılı grup şirketleri olan 3 ayrı firmadan satın alınıyor. Yapılan inşaatlar sonrasında 33 milyon kar elde etmeyi amaçlıyor. Makul bir iş gibi gözüküyor. Ama detayları incelediğimizde tam bir kasa boşaltma hareketi karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz.Arsayı satan grup şirketler hakkında, geçmişte hepimize geçmişte kötü günler yaşatan adını ağzıma almayacağım o malum yapıyla yakından ilişkili olduğuna dair haberler okuduk. Bu şirket, 78 bin 775 metrekare büyüklüğünde olan arsanın yarı hissesini KİPTAŞ'a sattığı 11 Ocak 2016 tarihinden sadece 4 gün önce 7 Ocak 2016 tarihinde satın almış. Kiptaş bu arsayı almak için o kadar heyecanlıymış ki şirket arsayı daha satın almadan 9 gün önce yani 29 Aralık 2015 tarihinde bu arsayı satın almak için yönetim kurulu kararı çıkarmış. Balyalı, Kiptaş'ın  39 milyon TL'lik ilk ödemenin de firma arsayı satın almadan önce yapıldığını, ödemelerin geri kalan kısmı için 11 Ocak 2016 tarihine 68 milyon TL'lik günlük çekle beraber vadeli çekler verildiğini anlattı.

‘İHALE DÜŞÜK TEMİNAT ORANIYLA YEĞENİN ŞİRKETİNE VERİLDİ’

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın başka bir iddiası ise Zeytinburnu ile ilgiliydi. Balyalı, Zeytinburnu Loca Mahal projesiyle ilgili de dikkat çeken bir açıklama yaparak bu projenin İsmet Yıldırım'ın dayısının oğlunun firmasına verildiğini söyledi. Balyalı, “Peki yeğeninizin firmasına bu inşaat işini verirken ne kadar teminat aldınız? Bu tip inşaat işlerinde alınan teminat oranı yüzde 6'dır. KİPTAŞ'ta  pek çok inşaat ihalesinde böyle yapmış. Ancak sadece yeğene verilen Loca Mahal projesinde yüzde 1,5 oranında teminat alınmış. Bu işten KİPTAŞ 65 milyon TL zarar etmiştir ve bizim yönetimimiz borcunu ödemiştir. Aynı firmanın bugüne kadar KİPTAŞ'tan 20 ayrı ihale daha aldığını açıklayan Balyalı “Bu işlerin fiyatı 2020 Kasım tarihine göre güncellemesiyle birlikte toplam bedeli 856 milyon TL'dir. Ortaklı işler olması dolayısıyla ilgili firmanın payı da 621 milyon TL'dir” diye konuştu.

‘İSPATLASINLAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI GÖREVİMİ BIRAKIRIM’

Balyalı'ya yanıt veren Yıldırım “Dayı oğluma verilmiş bir ihale varsa belediye başkanlığını bırakırım” dedi. Yıldırım, “Siz Kiptaş'ı anlayamazsınız. Kiptaş'ın halk nezdindeki itibarını düşürüyorsunuz. İddialarınızı ispat edin. Mal bulmuş mağribi gibi 10 dakika anlatıyorsun. Beni dinleseydin de tek tek izah etseydim. Elinizde belge varsa mahkemeye gidin” dedi.

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-AJANSLAR

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.