SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Sürmene Bıçağı Elya Bıçak

KÜLTÜR 12.10.2020 - 22:22, Güncelleme: 12.10.2020 - 22:22
 

Sürmene Bıçağı Elya Bıçak

Sürmene Bıçağı, Keskinlik ve dayanıklılığı ile nam yapmış, Sürmene’nin kültürel bir değeridir. Sürmene bıçağının tarihi, M.Ö. 1000 yıllarına kadar uzanmakta olduğu rivayet edilir. Sürmene Elya Bıçak Binlerce yıllık geçmişi olan böylesine değerli bir mirası aslına uygun olarak günümüzde yaşatmak ve yeni nesillere orijinal haliyle aktarmak için işadamı Atakan Berk tarafında Sürmene’de kuruldu.

BIÇAĞIN ANAYURDUNDAN ORİJİNAL ÇELİK SÜRMENE BIÇAĞI Maden kaynakları zengin olan bölgenin bıçağının meşhur olmasındaki en önemli sebep, ustaların çeliğe su vermedeki maharetinde saklıdır. Eski tarihlerde çeliğe su verme işi yunus yağı ile yapılmaktaymış. Sonradan yunus yağı yasaklanınca, normal su kullanılır olmuş. Eski ustalar yunus yağı ile su verilen bıçakların daha iyi ve keskin olduğunu söylemektedirler. Sürmeneli ustaların diğer bir özelliği de Anadolu’da diğer geleneksel bıçak yapımcıları olan Afyon, Tosya, Bursa bıçakçılarından farklı olarak, imalatta kullandıkları pek çok aleti de kendilerinin imal etmesiydi. Bıçağın tesviyesini motor kullanmadan, toprağa saplanmış iki çatallı direğin ortasına geçirilmiş bir bileği taşını el yardımıyla döndürerek yaparlardı. Sap kısmını oluşturan boynuz ısıtılırak kalıba koyulur, mengene ile sıkıştırılıp, şekil verilir, üzerine gümüş işleme süs takılırdı. Sürmene bıçağının kılıfının dışı buzağı derisinden, içindeki hazne ise kızılağaç odunundan yapılır, içi küçük bir meyve bıçağının nadiren bir üçüncü bıçağın daha gireceği şekilde oyulurdu. Elya Bıçak, aslına uygun olarak Sürmene Bıçak ustalarının el emeği göz nuruyla ürettikleri sanat eseri değerindeki bıçakları Türkiye’nin her tarafına Bıçağın anayurdu Sürmene’den gönderiyor. Artık Sürmene Bıçağı Coğrafi İşaretiyle ülkemizin bir değeridir. Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün’ün gayretiyle 25.08.2017 tarihinde 329 Tescil Numarasıyla Sürmene Bıçağı’nın Coğrafi işareti tescillendi. Unutmayın! Ucuz Bıçak asla Sürmene bıçağı değildir.  -Yöresel Modeller -Mutfak Bıçakları -Çakı Bıçakları -Pimli Sap Mutfak Setleri -Mutfak Bıçakları -Pimsiz Sap Mutfak Setleri -Kasap Bıçakları -Satırlar ve Zırhlar -Ezirgan Kamaları -Sürmene Çifte Kamalar -Avcı Bıçakları -Meyve Bıçakları -Şef Aşçı Bıçakları -Ahşap Sap Mutfak Setleri -Kurban Setleri -Fleto Bıçakları -Satır Döner Bıçakları -Pratik Bileme Aparatı BİZE ULAŞIN WhatsApp Sipariş HATTI: 0533 641 19 43 TIKLA: www.surmeneelyabicak.com Adres: Çarşı Mah. Vural Cad. No: 66 SÜRMENE / TRABZON BİZE ULAŞIN WhatsApp Sipariş HATTI: 0533 641 19 43 TIKLA: www.surmeneelyabicak.com Adres: Çarşı Mah. Vural Cad. No: 66 SÜRMENE / TRABZON ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL
Sürmene Bıçağı, Keskinlik ve dayanıklılığı ile nam yapmış, Sürmene’nin kültürel bir değeridir. Sürmene bıçağının tarihi, M.Ö. 1000 yıllarına kadar uzanmakta olduğu rivayet edilir. Sürmene Elya Bıçak Binlerce yıllık geçmişi olan böylesine değerli bir mirası aslına uygun olarak günümüzde yaşatmak ve yeni nesillere orijinal haliyle aktarmak için işadamı Atakan Berk tarafında Sürmene’de kuruldu.

BIÇAĞIN ANAYURDUNDAN ORİJİNAL ÇELİK SÜRMENE BIÇAĞI

Maden kaynakları zengin olan bölgenin bıçağının meşhur olmasındaki en önemli sebep, ustaların çeliğe su vermedeki maharetinde saklıdır. Eski tarihlerde çeliğe su verme işi yunus yağı ile yapılmaktaymış. Sonradan yunus yağı yasaklanınca, normal su kullanılır olmuş. Eski ustalar yunus yağı ile su verilen bıçakların daha iyi ve keskin olduğunu söylemektedirler.

Sürmeneli ustaların diğer bir özelliği de Anadolu’da diğer geleneksel bıçak yapımcıları olan Afyon, Tosya, Bursa bıçakçılarından farklı olarak, imalatta kullandıkları pek çok aleti de kendilerinin imal etmesiydi. Bıçağın tesviyesini motor kullanmadan, toprağa saplanmış iki çatallı direğin ortasına geçirilmiş bir bileği taşını el yardımıyla döndürerek yaparlardı.

Sap kısmını oluşturan boynuz ısıtılırak kalıba koyulur, mengene ile sıkıştırılıp, şekil verilir, üzerine gümüş işleme süs takılırdı. Sürmene bıçağının kılıfının dışı buzağı derisinden, içindeki hazne ise kızılağaç odunundan yapılır, içi küçük bir meyve bıçağının nadiren bir üçüncü bıçağın daha gireceği şekilde oyulurdu. Elya Bıçak, aslına uygun olarak Sürmene Bıçak ustalarının el emeği göz nuruyla ürettikleri sanat eseri değerindeki bıçakları Türkiye’nin her tarafına Bıçağın anayurdu Sürmene’den gönderiyor.

Artık Sürmene Bıçağı Coğrafi İşaretiyle ülkemizin bir değeridir. Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün’ün gayretiyle 25.08.2017 tarihinde 329 Tescil Numarasıyla Sürmene Bıçağı’nın Coğrafi işareti tescillendi. Unutmayın! Ucuz Bıçak asla Sürmene bıçağı değildir. 

-Yöresel Modeller
-Mutfak Bıçakları
-Çakı Bıçakları
-Pimli Sap Mutfak Setleri
-Mutfak Bıçakları
-Pimsiz Sap Mutfak Setleri
-Kasap Bıçakları
-Satırlar ve Zırhlar
-Ezirgan Kamaları
-Sürmene Çifte Kamalar
-Avcı Bıçakları
-Meyve Bıçakları
-Şef Aşçı Bıçakları
-Ahşap Sap Mutfak Setleri
-Kurban Setleri
-Fleto Bıçakları
-Satır Döner Bıçakları
-Pratik Bileme Aparatı

BİZE ULAŞIN
WhatsApp Sipariş HATTI: 0533 641 19 43
TIKLA: www.surmeneelyabicak.com
Adres: Çarşı Mah. Vural Cad. No: 66 SÜRMENE / TRABZON

BİZE ULAŞIN
WhatsApp Sipariş HATTI: 0533 641 19 43
TIKLA: www.surmeneelyabicak.com
Adres: Çarşı Mah. Vural Cad. No: 66 SÜRMENE / TRABZON

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.