SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Mensar-Kale Teskstil'in Yüzlerce çalışanı sokağa atıldı

KÜLTÜR 10.10.2020 - 20:09, Güncelleme: 10.10.2020 - 20:09
 

Mensar-Kale Teskstil'in Yüzlerce çalışanı sokağa atıldı

Zeytinburnu Sümer ve Nuripaşa Mahallerinde Fason Ceket imalatı yapan 30 Yıllık köklü firma Mensar-Kale Tekstil iflas etti. İddialara göre 15 ve 20 Yıldır bu firmada alın teriyle ekmek paralarını kazanan Yüzlerce çalışan ne maaşları ne de özlük hakları ödenmeden zorla kapı dışarı edildi.

Zeytinburnu’nda Otuz beş yıllık bir tekstil atölyesi olan Mensar Tekstil iddialara göre son iki yılda işçilere eksik maaş ödüyordu. İşçiler yıllardır çalıştıkları iş yerine sahip çıkıp iyi niyetli davrandı ve işlerinin düzelmesini bekledi ancak pandemi süresi başlayınca patronlarından darbe yediler. Tazminat ödenmeden ücretsiz izine çıkarma adı altında iş yerleri kapatıldı. Zaten iki yıldır eksik ödeme yapan patronları maaşlarını ödemedi ve onları usulsüz şekilde ücretsiz izne çıkarıp ortadan kayboldu. İki yüz işçi haklarını aramak için mahkemeye gitti. İki hafta önce soruşturulma başlatıldı ama dava sonuçlansa bile işveren ortada yok onların da artık tahammül edecek bir günleri bile yok. Mağdur çalışanların Avukatı Ferhat Uslu süreci Zeytinburnu TV mikrofonlarına şöyle anlattı. Firma sahipleri Tazminat ödenmeden ücretsiz izine çıkarma altında iş yeri kapatılıp işveren kaçmışlardır. Tabi ki kepenkte kapanmış. İşçiler işverene ulaşamıyor ve bizde ulaşamıyoruz. Kanunumuza ücretsiz izine çıkarma durumu ancak ve ancak işçilerin yazılı rızasıyla olabilir ve bu yazılı rıza alınmadan iş yeri kapatılıp işverende kaçmıştır. Patronları işverenlere tanınan işçiyi ücretsiz izine çıkarma kararını usulsüz şekilde kötüye kullandı. Hepsini ücretsiz izine çıkarmış gösterip kaçtı tek kuruş ödeme yapmadı. Bir kısmının da zaten sigortası yoktu, elden maaş alıyorlardı. Şimdi hiç bir hakları yok. Diğer işçiler ise hala kâğıt üzerinde çalışıyor gözüktükleri için başka bir işe de giremiyorlar dedi. 14 Yıldır Mensar Tekstil’de çalışan Ümran Hanım yaşadıklarını şöyle anlattı. Çocuğuma bakmak zorundayım. Benim çocuğum okula gidiyor ve ben tek maaşımla geçiniyorum. Sekiz aydır eve bir kuruş bile girmiyor, bugün yağ almaya gittim 85 Lira olmuş ve almadan geldim. İki tane ekmek aldım eve gidiyorum dedi. Zeytinburnu Haber Gazetesi 15 yıldır, tarafız.özgün ve en önemlisi Basın ilklerine bağlı tüm tarafların haklarına saygı göstererek ve söz hakkı vererek yayın yapmaktadır. Söz konusu haberde biz işyeri sahibine söz vermek istedik. Fakat Olaya konu Fabrikanın kapıları kapalı ve içerde hiç bir kimse yoktu. Kale Teskstil'in iletişim hatlarından kendilerine ulaşmak istedik fakat iletişim telefonlarına bakan hiç bir kimse olmadı. Bizde çalışanların ve avukatlarının görüşlerin konu alan bir haber yaptık..Söz konusu Kale Tekstil bize hiç bir şekilde cevap hakkın kullanama yönünde girişimde bulunmamış. 18-11-2020 tarihinde noter yoluyla tekzip ve düzeltme metni göndermiştir. Sorumlu yayıncılık gereği muhatabın görüşlerine yer veriyoruz. Ve takdiri kamuoyuna bırakıyoruz..
Zeytinburnu Sümer ve Nuripaşa Mahallerinde Fason Ceket imalatı yapan 30 Yıllık köklü firma Mensar-Kale Tekstil iflas etti. İddialara göre 15 ve 20 Yıldır bu firmada alın teriyle ekmek paralarını kazanan Yüzlerce çalışan ne maaşları ne de özlük hakları ödenmeden zorla kapı dışarı edildi.

Zeytinburnu’nda Otuz beş yıllık bir tekstil atölyesi olan Mensar Tekstil iddialara göre son iki yılda işçilere eksik maaş ödüyordu. İşçiler yıllardır çalıştıkları iş yerine sahip çıkıp iyi niyetli davrandı ve işlerinin düzelmesini bekledi ancak pandemi süresi başlayınca patronlarından darbe yediler. Tazminat ödenmeden ücretsiz izine çıkarma adı altında iş yerleri kapatıldı. Zaten iki yıldır eksik ödeme yapan patronları maaşlarını ödemedi ve onları usulsüz şekilde ücretsiz izne çıkarıp ortadan kayboldu. İki yüz işçi haklarını aramak için mahkemeye gitti. İki hafta önce soruşturulma başlatıldı ama dava sonuçlansa bile işveren ortada yok onların da artık tahammül edecek bir günleri bile yok.

Mağdur çalışanların Avukatı Ferhat Uslu süreci Zeytinburnu TV mikrofonlarına şöyle anlattı. Firma sahipleri Tazminat ödenmeden ücretsiz izine çıkarma altında iş yeri kapatılıp işveren kaçmışlardır. Tabi ki kepenkte kapanmış. İşçiler işverene ulaşamıyor ve bizde ulaşamıyoruz. Kanunumuza ücretsiz izine çıkarma durumu ancak ve ancak işçilerin yazılı rızasıyla olabilir ve bu yazılı rıza alınmadan iş yeri kapatılıp işverende kaçmıştır. Patronları işverenlere tanınan işçiyi ücretsiz izine çıkarma kararını usulsüz şekilde kötüye kullandı. Hepsini ücretsiz izine çıkarmış gösterip kaçtı tek kuruş ödeme yapmadı. Bir kısmının da zaten sigortası yoktu, elden maaş alıyorlardı. Şimdi hiç bir hakları yok. Diğer işçiler ise hala kâğıt üzerinde çalışıyor gözüktükleri için başka bir işe de giremiyorlar dedi.

14 Yıldır Mensar Tekstil’de çalışan Ümran Hanım yaşadıklarını şöyle anlattı. Çocuğuma bakmak zorundayım. Benim çocuğum okula gidiyor ve ben tek maaşımla geçiniyorum. Sekiz aydır eve bir kuruş bile girmiyor, bugün yağ almaya gittim 85 Lira olmuş ve almadan geldim. İki tane ekmek aldım eve gidiyorum dedi.

Zeytinburnu Haber Gazetesi 15 yıldır, tarafız.özgün ve en önemlisi Basın ilklerine bağlı tüm tarafların haklarına saygı göstererek ve söz hakkı vererek yayın yapmaktadır. Söz konusu haberde biz işyeri sahibine söz vermek istedik. Fakat Olaya konu Fabrikanın kapıları kapalı ve içerde hiç bir kimse yoktu. Kale Teskstil'in iletişim hatlarından kendilerine ulaşmak istedik fakat iletişim telefonlarına bakan hiç bir kimse olmadı. Bizde çalışanların ve avukatlarının görüşlerin konu alan bir haber yaptık..Söz konusu Kale Tekstil bize hiç bir şekilde cevap hakkın kullanama yönünde girişimde bulunmamış. 18-11-2020 tarihinde noter yoluyla tekzip ve düzeltme metni göndermiştir. Sorumlu yayıncılık gereği muhatabın görüşlerine yer veriyoruz. Ve takdiri kamuoyuna bırakıyoruz..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.