SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Yüksek Kolesterol Hastaları nasıl beslenmeli?

SAĞLIK 24.02.2020 - 22:13, Güncelleme: 24.02.2020 - 22:13
 

Yüksek Kolesterol Hastaları nasıl beslenmeli?

Kolesterol seviyesi, yapılan kan tahlilleri ile tıbben normal kabul edilen aralıklardan yukarı rakamlarda çıkan kişiler, yüksek kolesterol sahibi kişiler olarak kabul edilirler. Halk dilinde kötü kolesterol olarak bilinen yüksek kolesterol, vücutta koroner kalp rahatsızlıkları, felç gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Peki, Kolesterol diyeti nasıl yapılır? Yüksek Kolesterol hastaları nasıl beslemenledirler? Tüm bunları Özel Sante Plus Hastanesinden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyma Ocak ile konuştuk.

Yemekler tereyağı ve margarin gibi katı yağlar yerine; zeytinyağı mısırözü yağı ve Ayçiçek yağı gibi sıvı yağlar ile yapılmalıdır. Patates kızartması, fast-food gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir. Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu yüzden günde 2-3 adet ceviz içi veya 15-20 adet fındık tüketilebilir. Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tam yağlı olanlarının yerine yarım yağlı veya light olanları tercih edilmelidir. Kaşar peynirinin yağ içeriği daha yüksektir. Bu yüzden beyaz peynir veya lor peyniri tercih edilmesi daha sağlıklı olur. Salatalara zeytinyağı yerine bazı öğünlerde ceviz veya avokado eklenebilir. Avokado yağ içeriği yüksek bir besindir. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Çeyrek avokado 1 yemek kaşığı zeytinyağı yerine tüketilebilir. Paketli ürünler tüketilmeden önce içeriğinde doymuş yağ bulunup bulunmadığı ürün etiketinden kontrol edilmelidir. Cafe veya restaurant gibi yerlerde et yemeği tercih edilecek ise kuyruk yağı içermemesine özen gösterilmelidir. Sebze veya bakliyat yemeklerinin suyundan yemeğin içerisinde fazla yağ bulunduğu anlaşılabilir. Böyle bir durumda yemeğin suyu tüketilmemeli, yemek çatal ile yenmelidir. Et, tavuk, balık gibi besinler kızartma yerine haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemi ile hazırlanmalıdır. Yumurta haftada 3-4 kez tüketilsin. Kolesterolü Yükselten Besinler Nelerdir? Tereyağı, margarin, kuyruk yağı, iç yağı, Hindistancevizi yağı ve palmiye yağı, Tam yağlı süt, peynir, yoğurt, krema, krem şanti ve süt tozu, Yağda kızartılmış et, tavuk, balık ve fast-food ürünleri, Hazır salata sosları ve mayonez, Organ etleri, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri, Poğaça, açma, börek, kek ve kruvasan gibi hazır pastane ürünleri Kolesterolü Düşüren Besinler Nelerdir? Ispanak, brüksel lahanası, brokoli, patlıcan, bamya, kabak, fasulye, tatlı patates, karnabahar gibi taze sebzeler, Elma, armut, çilek, muz, erik gibi lif içeriği yüksek olan taze meyve çeşitleri, Yulaf ezmesi veya yulaf kepeği, Arpa, Tam buğday, kepek, çavdar gibi esmer ekmek çeşitleri, Çiğ fındık veya ceviz, Soya içeren süt veya peynir ürünleri, Nohut, kuru fasulye, kırmızı veya yeşil mercimek gibi bakliyat çeşitleri  ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ  
Kolesterol seviyesi, yapılan kan tahlilleri ile tıbben normal kabul edilen aralıklardan yukarı rakamlarda çıkan kişiler, yüksek kolesterol sahibi kişiler olarak kabul edilirler. Halk dilinde kötü kolesterol olarak bilinen yüksek kolesterol, vücutta koroner kalp rahatsızlıkları, felç gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Peki, Kolesterol diyeti nasıl yapılır? Yüksek Kolesterol hastaları nasıl beslemenledirler? Tüm bunları Özel Sante Plus Hastanesinden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyma Ocak ile konuştuk.

Yemekler tereyağı ve margarin gibi katı yağlar yerine; zeytinyağı mısırözü yağı ve Ayçiçek yağı gibi sıvı yağlar ile yapılmalıdır. Patates kızartması, fast-food gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir. Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu yüzden günde 2-3 adet ceviz içi veya 15-20 adet fındık tüketilebilir.

Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tam yağlı olanlarının yerine yarım yağlı veya light olanları tercih edilmelidir. Kaşar peynirinin yağ içeriği daha yüksektir. Bu yüzden beyaz peynir veya lor peyniri tercih edilmesi daha sağlıklı olur. Salatalara zeytinyağı yerine bazı öğünlerde ceviz veya avokado eklenebilir. Avokado yağ içeriği yüksek bir besindir. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Çeyrek avokado 1 yemek kaşığı zeytinyağı yerine tüketilebilir. Paketli ürünler tüketilmeden önce içeriğinde doymuş yağ bulunup bulunmadığı ürün etiketinden kontrol edilmelidir. Cafe veya restaurant gibi yerlerde et yemeği tercih edilecek ise kuyruk yağı içermemesine özen gösterilmelidir.

Sebze veya bakliyat yemeklerinin suyundan yemeğin içerisinde fazla yağ bulunduğu anlaşılabilir. Böyle bir durumda yemeğin suyu tüketilmemeli, yemek çatal ile yenmelidir. Et, tavuk, balık gibi besinler kızartma yerine haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemi ile hazırlanmalıdır. Yumurta haftada 3-4 kez tüketilsin. Kolesterolü Yükselten Besinler Nelerdir? Tereyağı, margarin, kuyruk yağı, iç yağı, Hindistancevizi yağı ve palmiye yağı, Tam yağlı süt, peynir, yoğurt, krema, krem şanti ve süt tozu, Yağda kızartılmış et, tavuk, balık ve fast-food ürünleri, Hazır salata sosları ve mayonez, Organ etleri, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri, Poğaça, açma, börek, kek ve kruvasan gibi hazır pastane ürünleri

Kolesterolü Düşüren Besinler Nelerdir?

Ispanak, brüksel lahanası, brokoli, patlıcan, bamya, kabak, fasulye, tatlı patates, karnabahar gibi taze sebzeler, Elma, armut, çilek, muz, erik gibi lif içeriği yüksek olan taze meyve çeşitleri, Yulaf ezmesi veya yulaf kepeği, Arpa, Tam buğday, kepek, çavdar gibi esmer ekmek çeşitleri, Çiğ fındık veya ceviz, Soya içeren süt veya peynir ürünleri, Nohut, kuru fasulye, kırmızı veya yeşil mercimek gibi bakliyat çeşitleri 

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.