SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Zeytinburnu Eski Kumcuların yeri Liman oluyor

KÜLTÜR 17.02.2015 - 12:45, Güncelleme: 17.02.2015 - 12:45
 

Zeytinburnu Eski Kumcuların yeri Liman oluyor

Danıştay Zeyport Limanı planlarını iptal etti ama Bakanlık izin verdi. Zeytinburnu'nda yapılması planlanan ve denizle birlikte 1 milyon 470 bin metrekare alanı kapsayan Zeyport Limanı planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Denize binlerce metrekare dolgu yapılacağı belirtilen planlara göre karaya da en fazla 5.5 metre yüksekliğinde bina dikilebilecek. Limanın daha önceki planlarını Danıştay iptal etmişti. Zeytinburnu’nda denizle beraber toplam 1 milyon 470 bin metrekareyi kapsayan alana yapılması planlanan ancak daha önce Danıştay tarafından planları iptal edilen Zeytinburnu Kruvaziyer ve Yat Limanı (Zeyport) projesi yeniden hayata geçiriliyor. Zeyport planlarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladı.   Zeytinburnu Kruvaziyer ve Yat Limanı (Zeyport) projesi için 2006 yılında ihale düzenlendi. 49 yıllığına kiralama ihalesini Rönesans ve Koçhan ortak girişimi yıllık 16.5 milyon TL kiralama bedeli ile kazandı. Liman alanına yükseklikleri 30 ve 50 metre arasında değişen otel ve ticaret merkezleri yapılması öngörülüyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan planlara, ‘Tarihi siluetin bozulduğu, bölgede yapılaşma oranının artırıldığı, yeterli yeşil alan olmadığı’ gerekçesiyle Şehir Plancıları Odası itiraz etti. Davanın açılmasından sonra ihaleyi alan firma, planlarda değişikliğe gitti. İlk hazırlanan imar planlarını uygulamayacağını ve tarihi siluetin bozulmaması için yükseklikleri 15 ile 25 metreye çekeceğini açıkladı. Ancak oda, davayı geri çekmedi. Liman planlarına ilişkin son kararı Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu verdi.   SİLUET VURGUSU YAPTI İstanbul’un tarihi siluetine hançer gibi saplanan 16:9 projesiyle ortaya çıkan siluet tartışması kurulun kararında etkili oldu ve Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu siluet vurgusu yaparak Zeyport Yat Limanı planlarını iptal etti. Kurul tarafından imar planlarının iptaline yönelik kararın gerekçesinde şunlara vurgu yapıldı: “Planlarda öngörülen yapılaşma alanlarının kruvaziyer liman gereksiniminin çok üzerinde olduğu, yapılaşma alanında öngörülen bazı kullanım kararlarının 3621 ve 2634 sayılı yasalarda öngörülen kullanımlar ile örtüşmediği, bu haliyle yapılacak bir planlamanın deniz turizmi ve kruvaziyer liman amacından uzaklaşılmasına, alanın turizm alanına dönüşmesine yol açacağı açık olup, söz konusu limanın konumu dikkate alındığında tüm bu hususların tarihi dokuya zarar vereceği ve alanda getirilen, ‘maksimum yükseklik’ uygulamasının Tarihi Yarımada ve Surlarla ilgili siluet değerlerinin kaybedilmesine yol açacağı anlaşılmıştır.”   BAKANLIK YENİDEN ONAYLADI Danıştay kararı sonrası, beklemeye alınan Zeyport planları tekrar hayata geçirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Zeyport Liman Alanı ve Geri Sahası” amaçlı hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğini onayladı.   YENİ PLANDA YÜKSEKLİK 5.5 METRE Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan planda liman geri sahasında yapılacak binalar için inşaat emsali 0,50 verilirken, bina yükseklikleri ise 5.5 metre ile sınırlandırıldı. Yapılacak binalar içerisinde ibadethane de olacak. Lüks yatlar ve dev gemiler için denizde binlerce metrekare alana dolgu yapılacağı dile getiriliyor. RADİKAL
Danıştay Zeyport Limanı planlarını iptal etti ama Bakanlık izin verdi. Zeytinburnu'nda yapılması planlanan ve denizle birlikte 1 milyon 470 bin metrekare alanı kapsayan Zeyport Limanı planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Denize binlerce metrekare dolgu yapılacağı belirtilen planlara göre karaya da en fazla 5.5 metre yüksekliğinde bina dikilebilecek. Limanın daha önceki planlarını Danıştay iptal etmişti. Zeytinburnu’nda denizle beraber toplam 1 milyon 470 bin metrekareyi kapsayan alana yapılması planlanan ancak daha önce Danıştay tarafından planları iptal edilen Zeytinburnu Kruvaziyer ve Yat Limanı (Zeyport) projesi yeniden hayata geçiriliyor. Zeyport planlarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladı.
 
Zeytinburnu Kruvaziyer ve Yat Limanı (Zeyport) projesi için 2006 yılında ihale düzenlendi. 49 yıllığına kiralama ihalesini Rönesans ve Koçhan ortak girişimi yıllık 16.5 milyon TL kiralama bedeli ile kazandı. Liman alanına yükseklikleri 30 ve 50 metre arasında değişen otel ve ticaret merkezleri yapılması öngörülüyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan planlara, ‘Tarihi siluetin bozulduğu, bölgede yapılaşma oranının artırıldığı, yeterli yeşil alan olmadığı’ gerekçesiyle Şehir Plancıları Odası itiraz etti. Davanın açılmasından sonra ihaleyi alan firma, planlarda değişikliğe gitti. İlk hazırlanan imar planlarını uygulamayacağını ve tarihi siluetin bozulmaması için yükseklikleri 15 ile 25 metreye çekeceğini açıkladı. Ancak oda, davayı geri çekmedi. Liman planlarına ilişkin son kararı Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu verdi.
 
SİLUET VURGUSU YAPTI

İstanbul’un tarihi siluetine hançer gibi saplanan 16:9 projesiyle ortaya çıkan siluet tartışması kurulun kararında etkili oldu ve Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu siluet vurgusu yaparak Zeyport Yat Limanı planlarını iptal etti. Kurul tarafından imar planlarının iptaline yönelik kararın gerekçesinde şunlara vurgu yapıldı: “Planlarda öngörülen yapılaşma alanlarının kruvaziyer liman gereksiniminin çok üzerinde olduğu, yapılaşma alanında öngörülen bazı kullanım kararlarının 3621 ve 2634 sayılı yasalarda öngörülen kullanımlar ile örtüşmediği, bu haliyle yapılacak bir planlamanın deniz turizmi ve kruvaziyer liman amacından uzaklaşılmasına, alanın turizm alanına dönüşmesine yol açacağı açık olup, söz konusu limanın konumu dikkate alındığında tüm bu hususların tarihi dokuya zarar vereceği ve alanda getirilen, ‘maksimum yükseklik’ uygulamasının Tarihi Yarımada ve Surlarla ilgili siluet değerlerinin kaybedilmesine yol açacağı anlaşılmıştır.”
 
BAKANLIK YENİDEN ONAYLADI

Danıştay kararı sonrası, beklemeye alınan Zeyport planları tekrar hayata geçirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Zeyport Liman Alanı ve Geri Sahası” amaçlı hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğini onayladı.
 
YENİ PLANDA YÜKSEKLİK 5.5 METRE

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan planda liman geri sahasında yapılacak binalar için inşaat emsali 0,50 verilirken, bina yükseklikleri ise 5.5 metre ile sınırlandırıldı. Yapılacak binalar içerisinde ibadethane de olacak. Lüks yatlar ve dev gemiler için denizde binlerce metrekare alana dolgu yapılacağı dile getiriliyor. RADİKAL

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.