SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Mahkemeden bu kez 16/9 sakinlerini sevindirecek karar

KÜLTÜR 16.01.2015 - 22:11, Güncelleme: 16.01.2015 - 22:11
 

Mahkemeden bu kez 16/9 sakinlerini sevindirecek karar

Zeytinburnu'ndaki 16/9 gökdelenleri için verilen yıkım kararı yeni boyut kazandı. Mahkeme mal sahiplerinin dava açması ile tıraşlanacak katlar için 'para ödenmeli' dedi.

Zeytinburnu'ndaki 16/9 gökdelenleri için verilen yıkım kararı yeni bir boyut kazandı. Tıraşlanacak katlarda daire sahibi olan bir şirketin açtığı davada, daire sahiplerine aldıkları taşınmazın bedeli ödenmeden yıkım yapılamayacağına karar verildi. Tıraşlanacak katlarda daire sahibi olanların satın aldığı sırada geçerli bir inşaat ruhsatı bulunan davacıya "bedeli ödenmeden" yıkım yapılmasını hukuka uygun bulmadı. Gökdelenlerin tıraşlanması gereken B Blokun 10. katında daire sahibi tüm süreçlerin idarenin bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını, bu durumda idarenin tazminat ödemesi gerektiğini belirterek işlemin iptal edilmesini istedi. Zeytinburnu Belediyesi de savunmasında mahkeme kararları doğrultusunda taşınmazın plansız ve ruhsatsız durumda kaldığı, ortaya çıkan hukuki durum nedeniyle encümenin yıkım kararı aldığını belirterek davanın reddini istedi. Dosyayı karara bağlayan İstanbul 7. İdare Mahkemesi, AİHM kararlarından örnekler vererek sağlıklı ve dengeli bir çevrenin oluşturulması bakımından yürürlükteki plan hükümlerine aykırı olarak inşa edilen yapıların, inşa edildiği tarihte yürürlükteki plan ve ruhsata uygun olarak yapılsa da yargının aldığı karar doğrultusunda yıkılması gerektiği belirtildi. Yıkım kararında bu açıdan mevzuata aykırılık bulunmadığı ifade edildi. Ancak yıkım işlemi tesis edilmeden önce hukuka aykırı plan yapan ve ruhsat veren idarenin kusurlu davranışı nedeniyle tapu kayıtlarına, resmi belgelere güvenen iyi niyetli kişilere mülkiyet hakkının korunması bakımından yıkıma konu olan taşınmazın bedelinin ödenmesi gerektiği kaydedildi. Kararda, "Bu nedenle satın aldığı sırada geçerli bir inşaat ruhsatı bulunan ve ardından yapı kullanma izin belgesi düzenlenen bağımsız bölümün bedeli davacıya ödenmeden, sonradan ruhsatsız hale gelen yapımının yıkımı için tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı kanaatine ulaşılmıştır" denildi. Dava sonu encümen kararı 5 Eylül 2014'te oybirliği ile iptal edildi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye’nin tartıştığı, İstanbul’un tarihi siluetini bozan 16/9 kuleleriyle ilgili ilk kez konuştu: “Zeytinburnu sahilini dönemin Turizm Bakanı Ertuğrul Günay planladı. Ben ruhsat vermeseydim suç işlemiş olurdum. Öngörülemeyen bir durum. O fotoğrafın savunulacak bir yanı yok. Benim de yüreğimi sızlatan bir fotoğraf demişti ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ
Zeytinburnu'ndaki 16/9 gökdelenleri için verilen yıkım kararı yeni boyut kazandı. Mahkeme mal sahiplerinin dava açması ile tıraşlanacak katlar için 'para ödenmeli' dedi.

Zeytinburnu'ndaki 16/9 gökdelenleri için verilen yıkım kararı yeni bir boyut kazandı. Tıraşlanacak katlarda daire sahibi olan bir şirketin açtığı davada, daire sahiplerine aldıkları taşınmazın bedeli ödenmeden yıkım yapılamayacağına karar verildi.

Tıraşlanacak katlarda daire sahibi olanların satın aldığı sırada geçerli bir inşaat ruhsatı bulunan davacıya "bedeli ödenmeden" yıkım yapılmasını hukuka uygun bulmadı. Gökdelenlerin tıraşlanması gereken B Blokun 10. katında daire sahibi tüm süreçlerin idarenin bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını, bu durumda idarenin tazminat ödemesi gerektiğini belirterek işlemin iptal edilmesini istedi.

Zeytinburnu Belediyesi de savunmasında mahkeme kararları doğrultusunda taşınmazın plansız ve ruhsatsız durumda kaldığı, ortaya çıkan hukuki durum nedeniyle encümenin yıkım kararı aldığını belirterek davanın reddini istedi.
Dosyayı karara bağlayan İstanbul 7. İdare Mahkemesi, AİHM kararlarından örnekler vererek sağlıklı ve dengeli bir çevrenin oluşturulması bakımından yürürlükteki plan hükümlerine aykırı olarak inşa edilen yapıların, inşa edildiği tarihte yürürlükteki plan ve ruhsata uygun olarak yapılsa da yargının aldığı karar doğrultusunda yıkılması gerektiği belirtildi. Yıkım kararında bu açıdan mevzuata aykırılık bulunmadığı ifade edildi. Ancak yıkım işlemi tesis edilmeden önce hukuka aykırı plan yapan ve ruhsat veren idarenin kusurlu davranışı nedeniyle tapu kayıtlarına, resmi belgelere güvenen iyi niyetli kişilere mülkiyet hakkının korunması bakımından yıkıma konu olan taşınmazın bedelinin ödenmesi gerektiği kaydedildi.

Kararda, "Bu nedenle satın aldığı sırada geçerli bir inşaat ruhsatı bulunan ve ardından yapı kullanma izin belgesi düzenlenen bağımsız bölümün bedeli davacıya ödenmeden, sonradan ruhsatsız hale gelen yapımının yıkımı için tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı kanaatine ulaşılmıştır" denildi. Dava sonu encümen kararı 5 Eylül 2014'te oybirliği ile iptal edildi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye’nin tartıştığı, İstanbul’un tarihi siluetini bozan 16/9 kuleleriyle ilgili ilk kez konuştu: “Zeytinburnu sahilini dönemin Turizm Bakanı Ertuğrul Günay planladı. Ben ruhsat vermeseydim suç işlemiş olurdum. Öngörülemeyen bir durum. O fotoğrafın savunulacak bir yanı yok. Benim de yüreğimi sızlatan bir fotoğraf demişti

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.