SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Fatih Cami İbadete açıldı

KÜLTÜR 10.07.2013 - 12:34, Güncelleme: 10.07.2013 - 12:34
 

Fatih Cami İbadete açıldı

Zeytinburnu Belediyesi yaklaşık 12 yıl önce startını verdiği Kültür Vadisi projesi kapsamında dini mabetleri restore edip gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Yaklaşık bir yıl önce restorasyonlarına başlanılan İstanbul'un ilk camisi, İstanbul'un fethi öncesi Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yaptırılan ilk Türk camisi restore edildi. Kazlıçeşme meydanındaki cami yıllarca deri fabrikaları arasında kalmış. Kaçak kat çıkılmış, çokça eklemeler yapılmış. Fabrikalar yıkılınca ortaya çıkan cami şimdi Zeytinburnu Belediyesi tarafından orjinaline sadık kalınarak camiyi restore etti. Bir yıl  öncesine kadar Kazlıçeşme'de metruk bir halde duran İstanbul'un fetihten önce kurulan ilk Türk camisi Fatih Sultan Mehmet Camii restore edildi. Fetih törenlerinin yapıldığı Zeytinburnu 10. Yıl Caddesi'nin birkaç metre ötesindeki cami, Fatih Sultan Mehmet'in ordusunun konuşlandığı Kazlıçeşme çayırı üzerine kurulmuş. Geniş araziye adını veren çeşme savaş sırasında susuz kalan orduya su sağlayan kaynağın üzerine yapılmış. Kazların uğrak yeri olması sebebiyle çeşme, üzerine işlenen kaz figüründen dolayı bu adı almış. Cami ise 1453 yılında Osmanlı ordusu İstanbul'un surlarını dört bir taraftan kuşatmışken, Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yapılmış. Fetihten önce yapılan ilk Türk camisi olarak nam salan Fatih Sultan Mehmet Camii, plansız şehirleşmenin kurbanı olmuş, deri fabrikalarının arasında kalmış. Zeytinburnu Belediyesi, fabrikalar kaldırıldıktan sonra ortaya çıkan camiyi restore ettirmek için uzun ve meşakkatli bir izin süreci geçirmiş. Çok kez tamir edilen, eklemeler yapılan caminin en eski yapısı minaresi. Alışılanın aksine minare yapının sağında değil solunda. Minarenin temelinde kullanılan taşlar da 1450'li yıllardan kalma. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, rivayetlerde İstanbul'un ilk Türk camisi olarak geçen bu küçük camiyi restore ettiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylüyor. Kazlıçeşme'de daha sonraki yıllarda yaptırılan Merzifonlu Karamustafapaşa Camii de restore ediliyor. Seyitnizam Cami tamamlandı ve külliye düzenlemesinde ise sona gelindi. Seyitnizam Dutluk cami yeniden yapıldı ve şuan son aşama için düzenlemesi yapılıyor.Merkez Efendi Külliyesi de restore ediliyor. Merkezefendi Camisi yeniden restore edilerek Fatih Cami ile birlikte Ramazan ayının ilk teravisinde ibadete açıldı. FATİH CAMİİ MEKEZEFENDİ CAMİİ ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL
Zeytinburnu Belediyesi yaklaşık 12 yıl önce startını verdiği Kültür Vadisi projesi kapsamında dini mabetleri restore edip gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Yaklaşık bir yıl önce restorasyonlarına başlanılan İstanbul'un ilk camisi, İstanbul'un fethi öncesi Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yaptırılan ilk Türk camisi restore edildi. Kazlıçeşme meydanındaki cami yıllarca deri fabrikaları arasında kalmış. Kaçak kat çıkılmış, çokça eklemeler yapılmış. Fabrikalar yıkılınca ortaya çıkan cami şimdi Zeytinburnu Belediyesi tarafından orjinaline sadık kalınarak camiyi restore etti.

Bir yıl  öncesine kadar Kazlıçeşme'de metruk bir halde duran İstanbul'un fetihten önce kurulan ilk Türk camisi Fatih Sultan Mehmet Camii restore edildi. Fetih törenlerinin yapıldığı Zeytinburnu 10. Yıl Caddesi'nin birkaç metre ötesindeki cami, Fatih Sultan Mehmet'in ordusunun konuşlandığı Kazlıçeşme çayırı üzerine kurulmuş. Geniş araziye adını veren çeşme savaş sırasında susuz kalan orduya su sağlayan kaynağın üzerine yapılmış. Kazların uğrak yeri olması sebebiyle çeşme, üzerine işlenen kaz figüründen dolayı bu adı almış. Cami ise 1453 yılında Osmanlı ordusu İstanbul'un surlarını dört bir taraftan kuşatmışken, Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yapılmış. Fetihten önce yapılan ilk Türk camisi olarak nam salan Fatih Sultan Mehmet Camii, plansız şehirleşmenin kurbanı olmuş, deri fabrikalarının arasında kalmış.

Zeytinburnu Belediyesi, fabrikalar kaldırıldıktan sonra ortaya çıkan camiyi restore ettirmek için uzun ve meşakkatli bir izin süreci geçirmiş. Çok kez tamir edilen, eklemeler yapılan caminin en eski yapısı minaresi. Alışılanın aksine minare yapının sağında değil solunda. Minarenin temelinde kullanılan taşlar da 1450'li yıllardan kalma. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, rivayetlerde İstanbul'un ilk Türk camisi olarak geçen bu küçük camiyi restore ettiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylüyor.

Kazlıçeşme'de daha sonraki yıllarda yaptırılan Merzifonlu Karamustafapaşa Camii de restore ediliyor. Seyitnizam Cami tamamlandı ve külliye düzenlemesinde ise sona gelindi. Seyitnizam Dutluk cami yeniden yapıldı ve şuan son aşama için düzenlemesi yapılıyor.Merkez Efendi Külliyesi de restore ediliyor. Merkezefendi Camisi yeniden restore edilerek Fatih Cami ile birlikte Ramazan ayının ilk teravisinde ibadete açıldı.

FATİH CAMİİ

kullan

MEKEZEFENDİ CAMİİ

kullan

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.