SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Dr. İbrahim Doğan, Yaz aylarında yaşlıları bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti

KÜLTÜR 26.04.2017 - 07:18, Güncelleme: 26.04.2017 - 07:18
 

Dr. İbrahim Doğan, Yaz aylarında yaşlıları bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin polikliniklerinden biri olan Samatya (Merkez) Polikliniği’nin başarılı hekimlerinden Dr. İbrahim Doğan, Yaz aylarında havuz ve denize girmek, sıcak nedeniyle daha fazla duş almak gibi etkenlerle düşme vakalarında da artış oluyor. Yaşlılarda düşmeler daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. İşte tüm bunlara karşı alınacak önlemleri Zeytinburnu Haber Gazetesi’nin okuyucularıyla paylaştı.

Dr.İbrahim Doğan, Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan işitsel ve görsel algılamadaki bozukluklar, koordinasyon ve dengedeki bozukluklar ve kuvvet azalması; yaşlıların çevresel tehlikelerle karşı karşıya kalmalarını kolaylaştırmaktadır. Özellikle yaz aylarında sıcak nedeniyle banyo, havuz, deniz gibi yerlerde yaşlıların daha fazla bulunmasına bu da buradaki çevresel tehlikelerle daha fazla karşılaşmasına yol açmaktadır. Bu da yaz aylarında yaşlılarda tehlikeli düşme vakalarına yol açmaktadır dedi. Dr. İbrahim Doğan, Yaşlılarda düşme vakalarında  sıklıkla aşağıdaki komplikasyonlar görülmektedir. Yaralanmalar, kalça, femur (bacak) , humerus (kol) , el bileği , omuz , kaburga, omurga kırıkları  ,beyin zarı altına kanama , ağır yumuşak doku yaralanmaları, Fiziksel yaralanmaya bağlı hareket kaybı, Düşme korkusu nedeniyle hareket kaybı. ( Kişinin yürümeye korkması nedeniyle yatağa bağlı kalması ) Uzun süreli hastanede yatma gereksini mi. Bu da tromboz  (damar içi pıhtı oluşması)  ve emboli ( pıhtının kan dolaşımı yoluyla başka yerdeki damarları tıkaması ) riskini arttırmaktadır. Kişinin kendine bakabilme yetisini kaybetmesi ve başkasının bakımına muhtaç hale gelmesi. Ölüm Dr. İbrahim Doğan, Yaşlılarda oluşan düşme vakalarının % 70 ‘i bir yaralanma ile sonuçlanmaktadır. Yaralanmalar içerisinde kırıklar oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu kırıklardan da en sık gözleneni kalça ve ön kol kırıklarıdır. Yaşlılarda oluşan kırıklar hayati önem arzetmektedir. Bu yüzden yaşlılarda oluşan kırıklar normal erişkin kırklarından biraz daha farklı tedavi edilmektedir. Yaşlı hasta kırıklarında birincil öncelik hastının bir an evvel mobilize edilmesi ; yani ayağa kaldırılıp yürtülmesidir. Hastanın kırığa nedeniyle  yatağa bağlı kaldığı süre arttıkça , mortalite yani kırığa bağlı komplikasyonlardan ölüm riski de o kadar artmaktadır. Yapılan çalışmalar osteoporotik yaşlı hasta kalça kırıklarının beklenen yaşam süresinde % 20 azalmaya neden olduğunu tespit etmişlerdir.Yaşlı kırıklarında kırığın kendisi kadar kırığın oluşturduğu komplikasyonlarda ölümcül olmaktadır. Bu yüzden yaşlı hasta kırıklarında hastayı daha çabuk ayağa kaldıracak kırık tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Örneğin 20-30 yaş arası bir hastadaki kalça kırıklarının nerdeyse tamamına yakını  implant ( vida, plak, çivi) lar yardımıyla kaynatılmasına çalışılırken; yaşlı hastalarda protezle kırığın tamiri ( yani kırık parçanın çıkartılıp yerine aynı  görevi gören yapay metal implantın yerleştirilmesi )  kırığın tipine göre tercih sebebi olabilmektedir dedi.  ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin polikliniklerinden biri olan Samatya (Merkez) Polikliniği’nin başarılı hekimlerinden Dr. İbrahim Doğan, Yaz aylarında havuz ve denize girmek, sıcak nedeniyle daha fazla duş almak gibi etkenlerle düşme vakalarında da artış oluyor. Yaşlılarda düşmeler daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. İşte tüm bunlara karşı alınacak önlemleri Zeytinburnu Haber Gazetesi’nin okuyucularıyla paylaştı.

Dr.İbrahim Doğan, Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan işitsel ve görsel algılamadaki bozukluklar, koordinasyon ve dengedeki bozukluklar ve kuvvet azalması; yaşlıların çevresel tehlikelerle karşı karşıya kalmalarını kolaylaştırmaktadır. Özellikle yaz aylarında sıcak nedeniyle banyo, havuz, deniz gibi yerlerde yaşlıların daha fazla bulunmasına bu da buradaki çevresel tehlikelerle daha fazla karşılaşmasına yol açmaktadır. Bu da yaz aylarında yaşlılarda tehlikeli düşme vakalarına yol açmaktadır dedi.

Dr. İbrahim Doğan, Yaşlılarda düşme vakalarında  sıklıkla aşağıdaki komplikasyonlar görülmektedir. Yaralanmalar, kalça, femur (bacak) , humerus (kol) , el bileği , omuz , kaburga, omurga kırıkları  ,beyin zarı altına kanama , ağır yumuşak doku yaralanmaları, Fiziksel yaralanmaya bağlı hareket kaybı, Düşme korkusu nedeniyle hareket kaybı. ( Kişinin yürümeye korkması nedeniyle yatağa bağlı kalması ) Uzun süreli hastanede yatma gereksini mi. Bu da tromboz  (damar içi pıhtı oluşması)  ve emboli ( pıhtının kan dolaşımı yoluyla başka yerdeki damarları tıkaması ) riskini arttırmaktadır. Kişinin kendine bakabilme yetisini kaybetmesi ve başkasının bakımına muhtaç hale gelmesi. Ölüm

Dr. İbrahim Doğan, Yaşlılarda oluşan düşme vakalarının % 70 ‘i bir yaralanma ile sonuçlanmaktadır. Yaralanmalar içerisinde kırıklar oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu kırıklardan da en sık gözleneni kalça ve ön kol kırıklarıdır. Yaşlılarda oluşan kırıklar hayati önem arzetmektedir. Bu yüzden yaşlılarda oluşan kırıklar normal erişkin kırklarından biraz daha farklı tedavi edilmektedir.

Yaşlı hasta kırıklarında birincil öncelik hastının bir an evvel mobilize edilmesi ; yani ayağa kaldırılıp yürtülmesidir. Hastanın kırığa nedeniyle  yatağa bağlı kaldığı süre arttıkça , mortalite yani kırığa bağlı komplikasyonlardan ölüm riski de o kadar artmaktadır. Yapılan çalışmalar osteoporotik yaşlı hasta kalça kırıklarının beklenen yaşam süresinde % 20 azalmaya neden olduğunu tespit etmişlerdir.Yaşlı kırıklarında kırığın kendisi kadar kırığın oluşturduğu komplikasyonlarda ölümcül olmaktadır.

Bu yüzden yaşlı hasta kırıklarında hastayı daha çabuk ayağa kaldıracak kırık tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Örneğin 20-30 yaş arası bir hastadaki kalça kırıklarının nerdeyse tamamına yakını  implant ( vida, plak, çivi) lar yardımıyla kaynatılmasına çalışılırken; yaşlı hastalarda protezle kırığın tamiri ( yani kırık parçanın çıkartılıp yerine aynı  görevi gören yapay metal implantın yerleştirilmesi )  kırığın tipine göre tercih sebebi olabilmektedir dedi. 

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.