Cemal Tarancı TFF Başkanlığına Adaylığını açıkladı

CEMAL TARANCI KİMDİR?

Doğu Türkistan kökenli olan Cemal Tarancı 1960 Gulca doğumlu olup orta öğrenimini Kayseri, lise tahsilini İstanbul'da yaptı. Daha sonra Almanya'ya yerleşen Tarancı tahsiline Münih Şehrinde Studien College'de devam etti. Ardından aynı şehirde Ludwigs Maximilians Universitesi'ni bitirdi. 2000'li yıllarda İstanbul Zeytinburnuspor'da 3 yıl idarecilik yaparak spor yöneticiliğiyle tanıştı. Aynı kulüpte 1 dönem de başkanlık yaptı. Tarancı 6 yabancı dil biliyor.

‘GİDİP YERİNDE GÖRDÜM GERÇEKTEN ASRIN FELAKETİ’

Her şeyden önce güneydoğuda meydana gelen depremden vefat eden kardeşlerimize başsağlığı geride kalanlara geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyorum. Gerçekten bu deprem Asrın Felaketidir. Biz Kazak Vakfı olarak 150 kişilik bir ekiple deprem bölgesinde hizmet sunduk, Ayrıca yeğenlerimle beraber İstanbul’dan deprem bölgesine giderek. Mutfak kurup depremzedelere sıcak yemek sunduk.. Yine hem firma olarak hem de şahsen, AFAD ve Kızılay’a maddi bağışlarda bulunduk. Gerçekten bu Asrın Felaketini başarıyla yöneten hükümetimize ve yurtiçinden ve yurt dışından gelen sivil toplum kuruluşlarına Şükranlarımı arz ederim.

‘‘TFF’NİN KULÜPLERLE İLGİLİ ALDIĞI KARAR ÇOK DOĞRU’’

Bu deprem de Futbol federasyonunda üstüne düşen vazifeyi uygun bir şekilde yerine getirdi. Diye düşünüyorum. Başta Hatay spor ve Gaziantep spor olmak üzere deprem bölgelerinde bulunan takımlarının, bu sene liglere katılmama teklifini kabul edip gelecek senede hiçbir hak kaybı olmadan lige başlamalarını kabul etti. Ayrıca sezon sonuna kadar federasyondan alacakları paraları vermeyi taahhüt etti. Futbolcularının diğer takımlarda kiralık olarak oynamalarını sağladı. Allah razı olsun federasyondan...

‘GEÇEN DÖNEM ADAYLIK SÜRECİ ÇOK SANCILI GEÇTİ’

Bildiğiniz gibi geçen dönem TFF seçimlerinde bende adaydım. 2000’li yıllarda Zeytinburnu spor da 5 sene yöneticilik bir dönemde başkanlık yaptım. Ayrıca Almanya Münih Türk gücünde kısa bir dönem futbol oynadım. Yanı futbolun içinden gelen birisiyim. Türkiye’de de başta Gençlik ve spor bakanımız olmak üzere diğer futbol camiasından değerli insanlarla mesela Fatih Terim hocamız, Hikmet Karaman hocamız, millî takım menajerimiz Hamit Altıntop, TFF Başkan yardımcısı Murat Aksu ve de  Bazı Kulüp başkanlarıyla tanışma ve sohbet etme şerefine nail oldum. Galatasaray, Trabzonspor, Samsunspor, Adanademırspor, Kayserıspor, Sıvasapor, Fatıhkaragümrük spor başkanları olmak üzere değerli futbol adamlarıyla bazı önemli spor yazarlarıyla. Bu deneyimlerimi TFF aktarmak için aday olmuştum. Adaylık süreci maalesef çok sancılı geçti. Biliyorsunuz şimdi ki başkan Mehmet Büyükekşi futbol camiasında pek tanınan bir insan değildi. Kısa bir sure Gaziantepspor da başkanlık yapmıştı. Mehmet bey TFF adaylığını açıklayınca futbol camiasından çok büyük bir tepki geldi. Mesela Fenerbahçe başkanı Alı Koç, başında manşet olan açıklamalarında, FETÖ'den yargılanma süreci devam eden bir şahsın yakın bir aile ferdinin TFF Başkanı olmasının yaratacağı soru işaretleri, göz ardı edilebilecek bir unsur mudur? demişti ve  bu bakımdan kesinlik Mehmet Beyin adaylığına karşı olduğunu beyan etti. Yine bazı önemli siyaset adamları da basında verdikleri demeçlerle Mehmet Büyükekşi’nin adaylığını desteklemediklerini açıkladılar. Buna rağmen maalesef Mehmet Bey adaylığını geri çekmedi ve ilk defa TFF seçimlerinde bir Başkan adayı 57 ye yakın red oyu aldı. Sanıyorum bu TFF tarihinde hiç unutulmayacak bir şey olacak 

‘KULÜPLERİMİZİN CİDDİ MANADA MADDİ DESTEĞE İHTİYACI VAR’

Türkiye’de futbol halen istenilen noktada değildir. Sadece Portekiz’de Benfica’da bir takım dört yüz elli milyon dolarlık futbolcu ihracat ediyor. Türkiye 85 milyon, yüzlerce ardaların çıkması lazım ama bunun için eğitim lazım. Gerçekten biz yabancılara karşı değiliz fakat bu büyük bir ayıp 85 milyon nüfuslu ülkede milyonlarca futbolcu çıkarmamız lazım. futbol kulüpleri yapamıyor parasızlıktan dolayı, her sene beş milyar TL kulüplere yardım etmesi lazım. Yeşil pasaport lazım. Bu adam Almanya’ya gidemiyor futbolcu takip etmek icin neden vize sorunu var. Bunları el üstünde tutmamız lazım. Protokolde yer almaları lazım. Futbolu sevdirmemiz lazım. Kefenin cebi yoktur insan vicdanı da öyledir. Bir şeyler yapıp bazı insanlar dua etmesi lazım para gelip geçicidir. Halkımıza hizmet etmemiz lazım, arkamıza eser bırakmamız lazım benimde seçtiğim yol futboldur. Futbolun olmadığı yerde alkole, sigaraya başvuruyorlar. Futbol para demektir. Devletin destek olması lazım. Beinsport Türkiye’de bulunduğu süreçte tamamen zarar ediyor. Katardan buraya gelmişler ticari bir firma kâr etmesi lazım. Katarlılar çok büyük yardımlarda bulunuyorlar. Adam zarar etmesine rağmen bırakmadı bu çok büyük bir şey ben burdan şahsen teşekkür ediyorum. En büyük yardımların birini de Katar yaptı depremde onlara minnet borçluyum.

‘MAÇLARDAN SONRA 24 SAAT YAYIN YASAĞI MUTLAKA KONULMALIDIR’

Futbol anlık oynanan bir şey hakemin anlık karar vermesi lazım. Art niyetli futbolcular var darbe yemediği halde kendini sağa sola atanlar var. Hakemde insan sonuçta varın çok büyük faydası var. Mesela maçtan sonra yirmi dört saat yayın yasağı konulması lazım. Hakem kararları yirmi dört saat içinde verilmemesi lazım. Stresle başkanlar gereksiz konuşmalar yapıyorlar o stres sebebiyle kesinlikle yirmi dört saat yayın yasağı getirilmesi lazım.

‘STADA SİYASETİ SOKAN KESİNLİKLE FETÖCÜLERDİR’

Futbol tribünlerine siyasetin karıştırılması çok yanlış. Bunda kesinlikle seçim öncesi bir FETÖ parmağı vardır. Başta Fetöcüler olmak üzere Türkiye komünist partisi falan varmış bunlar orada devlet aleyhine propaganda yapıyorlar ben onlara karşıyım. Stada kesinlikle sokulmaması lazım. Sen oraya çıkıyorsun adamın ağzını dikemezsin, tutamazsın sporda propaganda yapma. Başta yabancı düşmanlarımızın payı var burada milyarlarca para döküyorlar Türkiye’nin huzurunu bozmak için. Elliye yakın ülke gezdim Türkiye çağ atladı. Amerika’da gezilmiyor cadde patlamış, buharlar çıkıyor binalara bakıyorsun eski püskü binalar. Türkiye’nin önünü kesmek istiyorlar onun içinde sporu kullanıyorlar. Stada giriyorsun ileri geri sloganlar atıyorlar. Amerika’da neden bunlar olmuyor peki bunlara dikkat etmemiz lazım. Otuz altı tane yeni stad yapıldı. Devlet her şeyi yapıyor, başarılı sporcularımıza maddi yardımda bulunuyor. Dünyada üç dört beş tane profesyonel sporcular para kazanıyor. Türkiye’de böyle değil, Devlet yardımda bulunuyor. Düşmanlarımız çok büyük Türkiye'nin düşmanları çok büyük ben dünyayı gören, bilen olarak kardeşlerimi uyarıyorum birbirimize kapışmayalım. Devletin sahibi halktır yöneticiler gelip geçicidir. Sporu sevelim futbolu sevelim. Kardeşliktir, siyaseti sporla karıştırmayalım.

‘ZEYTİNBURNU SPOR YENİDEN O ESKİ GÜNLERİNE DÖNMEK ZORUNDADIR’

Spor ve özellikle futbol bir ilçe için mesela Zeytinburnu ilçesi için çok önemlidir. Bütün gençleri kotu alışkanlıklardan uzaklaştırmak için spora ve de futbola yönlendirmek lazımdır. Ama futbol kulübü çalıştırmak çok para isteyen bir iştir. Ve belediyenin yardımı katkısı olmadan şampiyon olmak süper lige çıkmak mümkün değildir. Mesela derseniz bana Zeytinburnu belediye başkanı olmak ister misiniz. Zeytinburnu sporu süper lige çıkarmak için, hiç tereddüt etmeden evet derim. Zeytinburnu halkı için ve Zeytinburnu gençliği için Ve Zeytinburnu nu önce Türkiye’de sonrada Dünyada tanıtmak için. Belediye başkan adayı olurum, seve seve. Ayrıca unutulmasın. Ben bir Zeytinburnu çocuğuyum 1971 de Kayseri’den Zeytınburnu’na geldim yanı 50 sene önce zaman boğazda köprü falanda yoktu. Onun için Zeytinburnulu olmak bir şereftir benim için…

UNUTAMADIĞINIZ BİR KAÇ ANINIZ VAR MI?

Birinci anım yanılmıyorsam 2003 yılıydı. Zeytinburnu sporda başkanken sayın cumhurbaşkanımızla Zeytinburnu AK Parti ilçesi açılış törenine katıldım. Dün gibi bunu hatırlarım. Mahşeri bir kalabalık vardı. çok güzel bir açılış olmuştu. İkinci anım Zeytinburnu sporla Mersinde bir maçımız vardı. Ve maçta bir sıfır öndeydik. Orta hakemde Bugünkü TFF MHK başkanı Prof. Dr. Lale Orta hanımdı ve 90 artı 9. Dakikada yediğimiz golle maç 1-1 berabere bitmişti.