Doğan: AKP’nin Kentsel Dönüşümden anladığı Rantsal Paylaşım

CHP Zeytinburnu ilçe Başkanı Metin Doğan, Zeytinburnu Haber Gazetesine 17 Ağustos Marmara Depreminin 18.Yıl Dönümünde çarpıcı açıklamalar yaptı.  “Büyük acılar yaşadığımız 17 Ağustos depreminin üzerinden 18 yıl geçti. O gün ve sonrasında yaşadıklarımız dün gibi aklımızda. O büyük faciada hayatını kaybeden insanlarımızı rahmetle anıyoruz. Gerek bina kalitesi, gerek kentleşme, gerek ilkyardım ve deprem sonrası organizasyon olarak ne kadar aciz olduğumuzu gösteren bir gündü 17 Ağustos.

Büyük bir felaketin acılarını azaltmanın, hafifletmenin tek bir yolu vardır; aklı ve bilimi egemen kılmak. Büyük deprem sonrası uzmanların İstanbul’a dair uyarıları başlarda ciddiye alındı ve önemli çalışmalar yapıldı. Hatta Zeytinburnu 1.Derece deprem bölgesi olarak ilan edildi. Fakat geride bıraktığımız 18 yılda ne İstanbul’da ne de Zeytinburnu’nda bir adım ileriye gidilemedi. İstanbul ve Zeytinburnu’nda plansız yürüyen imar politikalarının ve ranta teslim edilen bir şehirciliğin merkezi haline geldi. Olası bir büyük İstanbul depreminde insanlarımızın kullanacağı deprem toplanma alanları bugün ya AVM ya da çok katlı yapılarla dolmuş durumda. Bizler bu deprem toplanma alanlarının nereler olduğunu çok iyi biliyoruz. Ama bugün Belediye ve İktidar partisi bu alanları kamuoyunun bilgisinden gizlemeye uğraşıyor.

İstanbul’un 1994’ten bu yana ranta açıldığını ve yeşil alanlarının ortadan kaldırıldığını dile getiren CHP ilçe Başkanı Metin Doğan, bu ay içinde iki kez kısa mesafeli yağan yağmurda gördük ki AKP İstanbul’u yaşanmaz hale getirdi. İBB Başkanı Kadir Topbaş, Londra metrosunu da su bastığını söylüyor. Bunlar şehir yönetmeyi bilmiyorlar. İstanbul’da yeşil alan oranı 2.20, örnek verilen Londra’da yeşil alan oranı yüzde 33, Moskova’da yeşil alan oranı yüzde 54, Berlin’de yüzde 15, Brüksel’de yüzde 18.80, New York’da yüzde 27. Kent kıyaslamasına baktığınız zaman AK Parti iktidarı döneminde İstanbul’da yeşil alanların imara nasıl açıldığına hep birlikte tanıklık etmiş olduk” diye konuştu.
İstanbul’da 1994’ten bu yana 222 milyar dolar harcandığını aktaran CHP ilçe başkanı Metin Doğan Zeytinburnu’nun İstanbul’dan çok farklı olmadığını söyledi. Zeytinburnu Sümer Mahallesi Kentsel Dönüşüm adı altında ranta kurban edildi. Yeşil alanlar imara açıldı. Zeytinburnu'nda 17 bin binadan 2 bin 295’i riskli. Bunlardan 809 adet bina için başvuruldu. 390’ına yıkım ruhsatı verildi. Şu ana kadar 325 adet bina yıkılıp yeniden yapıldı. Olası depremde Zeytinburnu için toplanma alanı olarak belirlenen yerde ise 16-9 Rezidansı yükseldi.

Son iki yağmurda İstanbul’u yönetenler açıklama yapıyor. Sele karşı evinizden çıkmayın. Evimizden çıkmayalım, Arabamızla çıkmayalım da metromuz kapalı. Uçarak mı gideceğiz? Deprem olursa da mı dışarı çıkmayacağız. Bütün bunlara baktığımızda, bunun tek bir sebebi var. Bu ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı ve bakanı da itiraf etmiştir. İmar hırsızlığı İstanbul’u çekilmez hale getirmiştir. Sakın iklim değişikliği falan demeyin. İklim değişikliği sadece İstanbul’un başına mı bela oluyor? Niye iklim değişikliği Edirne’nin ötesinde ya da başka şehirlerde olmuyor da İstanbul’da oluyor. Bunun tek sebebi ranttır ve dere güzergahlarının değişimidir

Yapılan köprüler, üst-alt geçitler, tüneller sorunu çözmüyor, sadece öteliyor. Artık İstanbul’da bir yerden bir yere gitmek işkenceye dönüşmüş durumda. Şehrin altyapısının ne kadar yetersiz olduğu, yağan her yağmurda gözler önüne seriliyor. Tsunamide bile sığınak olabileceği iddia edilerek yapılan Avrasya Tüneli, yağmur sularıyla doluyor. Dünyanın en güzel kentini bu hale getirmeye kimsenin hakkı yoktur. 2019 yılında yeni bir umut var. İstanbul’umuzun önümüzdeki yerel seçimlerde ranta değil insana önem veren bir kent politikasını seçeceğine inanıyorum.”

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL