AK Zirve’nin Rantını Köşesine taşıdı

Suudi şirketi AKZİRVE, İstanbul Zeytinburnu’nda 240 ambar sahibinin ortak olduğu Türkiye Nakliyeciler Koope­ratifi’nin 120.000 metrekarelik arazisini satın almaya talip oldu. Bu büyük arazi Merter’den Zeytinburnu’na kadar uzanıyordu. Bakanlar Kurulu toplandı. Cumhurbaşkanının onayı ile ambarların yer aldığı 120.000 metrekarelik arazi ile karayollarının E-5 otoyoluna bakan koruma bandındaki arsaları “riskli alan” ilan edildi. Ambar sahipleri itiraz edip Danıştay’a başvurdular. 

Danıştay araziyi “rezerv yapı alanına” çevir­di. Gece vaktiydi. Polis baskın verdi. Ambarlar yıkıldı. Ambarcılar eşyala­rıyla birlikte adeta sürüldü. İktidarda AKP vardı; Zeytinburnu Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediye yönetim­lerini AKP’li başkanlar kazanmıştı. Yeni imar planı yapıldı. 5 kat izni, 15 kata çıkarıldı. 

Karayollarına ait E-5 koruma bandına da “plaza” temeli atmak için inşaat hazırlığı başladı. Zeytinburnu Belediyesi görmemiş gibi, Büyükşehir Belediyesi duymamış gibi, karayolları da uyuyormuş gibi yaptı. Bu kadar yük­sek yapı “imar planına” aykırıydı. Şe­hir Plancıları Odası, adalete başvurdu. Şehircilik Bakanlığı hemen devreye gir­di. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle afet yasasına dayanarak plan değişikliği re’sen onaylandı. 

Deprem Toplanma Alanı olması gereken 120.000 met­rekare ve artı karayolları E-5 koruma bandı arazileri üzerinde 441 lüks konut, otel, AVM, rezidanslar, oyun alanları, kafeler, lüks lokantalar, butikler, spor merkezleri açıldı. Büyükşehir el değiş­tirdi. Ekrem İmamoğlu yönetimi, E-5 koruma bandı üzerinde kaçak yapılan rezidansı yıkıp burayı deprem toplanma alanı yapma kararı aldı. 
Ve yine Çevre Bakanlığı acele karar çıkararak, Cum­hurbaşkanı onayı ile “SUUDİ inşaat şirketine koruma kalkanı” örüldü. Suudi şirketi galip.