SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Abay Kunanbayoğlu Meydanı açıldı

KÜLTÜR 18.03.2021 - 21:06, Güncelleme: 21.03.2021 - 17:10
 

Abay Kunanbayoğlu Meydanı açıldı

Kazak edebiyatının temel taşlarından olan usta şair Abay Kunanbayev'in ismi Zeytinburnu'nda İstasyon meydanına verildi.

Zeytinburnu ilçesinin önemli meydanlarından birine Kazak edebiyatının temel taşlarından olan usta şair Abay Kunanbayev'in ismi verildi. Kazak edebiyatının ve Kazak halkının kurucularından olan Abay Kunanbayoğlu, isminin verildiği meydanın açılış törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, AK Parti ilçe Başkanı Selami Delibalta, CHP İlçe Başkanı Metin Doğan, Kazakistan Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mukhtar Tleunerdi ve çok sayıda Türk ve Kazak vatandaş katıldı. Açılış töreninde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, "Şairler, hem kültürlerin inşa sürecindeki rolleri hem de ait oldukları dillerin bir nevi velinimeti olmaları hasebiyle halkların kurucularındandır desek hiç de abartmış sayılmayız. Abay Kunanbayoğlu da, başta şiir olmak üzere edebiyatın farklı alanlarında verdiği eserlerle; modern edebiyattan yaptığı çevirilerle; halk müziği bilgisi ve besteleriyle Kazak edebiyatının ve Kazak halkının kurucularındandır. Onun özellikle sözlü edebiyatın yazılı edebiyata geçmesindeki ve daha sonra Abay'ın modern Kazak edebiyatının atası sayılmasına sebep olacak, genç sanatçıların yetişmesindeki payı bu kuruculuk vasfını Kazak halkı bağlamında daha da perçinlemiştir. Bizim için milli şairimiz Mehmet Akif neyse 1904 yılında Semey'de vefat eden Abay da, onurlu duruşu, bıraktığı eserler ve mirasıyla Kazaklar için odur. Büyük sanatçılar, adını ve eserlerini kendi ülkelerine olduğu kadar bütün dünyaya da emanet ederler. Bizler Zeytinburnu'nda bu emanete olan saygımızı göstermek ve büyük şairi Kazak hemşerilerimizle birlikte selamlamak maksadıyla bir okula, bir caddeye ve en son olarak da ilçemizin en önemli meydanlarından birine onun adını verdik. Abay Kunanbayoğlu Meydanı hayırlı olsun" dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törenin 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 106'ncı yıldönümüne denk gelmesinin çok değerli bir tesadüf olduğunu vurguladı. 2021 yılının aynı zamanda Kazakistan'ın bağımsızlığının 30'uncu yıldönümü olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, 'İki kardeş ülkenin de bağımsızlıkları için mücadele eden ve bu anlamda hayatını kaybeden herkesi minnetle, saygıyla yad ediyorum" diye konuştu. İmamoğlu, 'Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş unsurlarını belirlerken, aynı zamanda hem bizim coğrafyamıza hem de bizim coğrafyamızın dışında kalan bütün kardeşlerimize dönük muazzam bir ilgiyi, sevgiyi ve kucaklamayı ortaya koymuştur. İki kardeş ülkenin de bağımsızlıkları için mücadele eden ve bu anlamda hayatını kaybeden herkesi minnetle, saygıyla yad ediyorum" dedi. Ayrıca İmamoğlu, katılımcıların, Türki Cumhuriyetleri'nden Ortadoğu'ya, Balkanlar'dan Mezopotamya'ya kadar geniş bir coğrafya kutlanan 21 Mart Nevruz Bayramı'nı kutladı.   ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL
Kazak edebiyatının temel taşlarından olan usta şair Abay Kunanbayev'in ismi Zeytinburnu'nda İstasyon meydanına verildi.

Zeytinburnu ilçesinin önemli meydanlarından birine Kazak edebiyatının temel taşlarından olan usta şair Abay Kunanbayev'in ismi verildi. Kazak edebiyatının ve Kazak halkının kurucularından olan Abay Kunanbayoğlu, isminin verildiği meydanın açılış törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, AK Parti ilçe Başkanı Selami Delibalta, CHP İlçe Başkanı Metin Doğan, Kazakistan Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mukhtar Tleunerdi ve çok sayıda Türk ve Kazak vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, "Şairler, hem kültürlerin inşa sürecindeki rolleri hem de ait oldukları dillerin bir nevi velinimeti olmaları hasebiyle halkların kurucularındandır desek hiç de abartmış sayılmayız. Abay Kunanbayoğlu da, başta şiir olmak üzere edebiyatın farklı alanlarında verdiği eserlerle; modern edebiyattan yaptığı çevirilerle; halk müziği bilgisi ve besteleriyle Kazak edebiyatının ve Kazak halkının kurucularındandır. Onun özellikle sözlü edebiyatın yazılı edebiyata geçmesindeki ve daha sonra Abay'ın modern Kazak edebiyatının atası sayılmasına sebep olacak, genç sanatçıların yetişmesindeki payı bu kuruculuk vasfını Kazak halkı bağlamında daha da perçinlemiştir. Bizim için milli şairimiz Mehmet Akif neyse 1904 yılında Semey'de vefat eden Abay da, onurlu duruşu, bıraktığı eserler ve mirasıyla Kazaklar için odur. Büyük sanatçılar, adını ve eserlerini kendi ülkelerine olduğu kadar bütün dünyaya da emanet ederler. Bizler Zeytinburnu'nda bu emanete olan saygımızı göstermek ve büyük şairi Kazak hemşerilerimizle birlikte selamlamak maksadıyla bir okula, bir caddeye ve en son olarak da ilçemizin en önemli meydanlarından birine onun adını verdik. Abay Kunanbayoğlu Meydanı hayırlı olsun" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törenin 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 106'ncı yıldönümüne denk gelmesinin çok değerli bir tesadüf olduğunu vurguladı. 2021 yılının aynı zamanda Kazakistan'ın bağımsızlığının 30'uncu yıldönümü olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, 'İki kardeş ülkenin de bağımsızlıkları için mücadele eden ve bu anlamda hayatını kaybeden herkesi minnetle, saygıyla yad ediyorum" diye konuştu. İmamoğlu, 'Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş unsurlarını belirlerken, aynı zamanda hem bizim coğrafyamıza hem de bizim coğrafyamızın dışında kalan bütün kardeşlerimize dönük muazzam bir ilgiyi, sevgiyi ve kucaklamayı ortaya koymuştur. İki kardeş ülkenin de bağımsızlıkları için mücadele eden ve bu anlamda hayatını kaybeden herkesi minnetle, saygıyla yad ediyorum" dedi. Ayrıca İmamoğlu, katılımcıların, Türki Cumhuriyetleri'nden Ortadoğu'ya, Balkanlar'dan Mezopotamya'ya kadar geniş bir coğrafya kutlanan 21 Mart Nevruz Bayramı'nı kutladı.
 

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.