
Zeytinburnu'nda Tarihi Bostana Tekstilciler girmiÅŸ
Kazlıçeşme'de sur koruma bandında yer alan 17. yüzyıldan kalma bir bostan ‘ticaret alanına’ alınarak imara açıldı. İmara açılan Bostan Hali içerisinde bulunan 400 yıllık su kuyuları ve taş havuzlar tehdit altında. Bostanın yerine Zeytinburnu'nun Ünlü 8 Tekstil Firması AVM, otel ve rezidans yapacak.
BAÅžKAN MURAT AYDIN'IN EN ÖNEMLİ PROJESİYDİ
Zeytinburnu Belediye BaÅŸkanı Murat Aydın'ın en önemli projesi olan 2005 yılında 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve YaÅŸatılarak Kullanılması Hakkında Kanun ile hayata geçirilen Zeytinburnu Kültür Vadisi Projesi ilçemiz tarihine gelecek nesillere aktaracak. Bu Proje tamamlandığında Zeytinburnu’nun çehresini tamamen deÄŸiÅŸecek. Kültür Vadisi Projesi'nde 2014 yılı itibarıyla proje kapsamında yer alan 39 proje bitirildi, 11’i devam ediyor, 8’i de planlamaya alındı. Zeytinburnu ilçe sınırları içinde güneyde sahilden kuzeyde D–100 Karayoluna kadar surlar boyunca uzanan alan, barındırdığı tarihi, kültürel deÄŸerlerden dolayı İstanbul 1 nolu KTVK Kurulu tarafından 19.06.1981 tarih ve 12850 sayılı karar ile sit alanı ilan edildi. 16.06.2005 tarih ve 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve YaÅŸatılarak Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında sur tecrit sınırları içinde kalan alan 07.10.2005 tarih ve 2005/70 sayılı kararı ile Zeytinburnu Belediye Meclisi’nce yenileme alanı ilan edildi. İşte bu ilanın içerisinde o dönem Yedikule GöÄŸüs Hastanesinin hemen alt kısmında bulunan tarihi Bostan Hali'de vardı.
TARİHİ BOSTAN HALİ 2011 DE SİT ALANINDAN ÇIKARILDI İMARA AÇILDI
İstanbul’da Fatih Belediyesi ve İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (İBB) tarafından molozlarla kaplanan Yedikule bostanlarında yıkım durdurulurken, surların dışında yer alan tarihi bir bostan daha imara açıldı. Zeytinburnu’nda UNESCO’nun sur koruma bandı olarak belirlediÄŸi alanda yer alan ve 2011’de hazırlanan Tarihi Yarımada Yönetim Planı’na göre 2. derece koruma bölgesi olan Yedikule GöÄŸüs Hastalıkları Hastanesi’nin bostanı, korunması gerekirken yıkılmak isteniyor. Daha önce plansız olan bostan arazisi 2012’de Zeytinburnu Belediyesi tarafından sur tecrit bölgesi için hazırlanan 1/1000 ölçekli imar planı ile ticaret alanı ve turizm alanı olarak planlandı. Bostanın bir bölümü geçen yıl İmar Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında yol ve park alanına dönüÅŸtürüldü. Planda otel alanı olarak belirlenen parsel ise yıkılarak ÅŸantiye alanı haline getirildi. Yıkımların ardından 24 dönümlük bostandan yaklaşık 14 dönüm kaldı. İçinde Osmanlı dönemine ait en az 400 yıllık su kuyuları ve taÅŸ havuzlar barındıran tarihi bostanın son kalan bölümü de yıkılırsa imar planına göre buraya AVM, rezidans, özel saÄŸlık ve eÄŸitim tesisleriyle yer altı otoparkı yapılabilecek.
ARAZİYİ ALAN FİRMA TARİHİ SU KUYUSUNA BETON DÖKTÜ
Osmanlı tarım teknolojisi üzerine Harvard Üniversitesi’nde doktora yapan tarihçi Aleksandar Sopov bostan alanına iliÅŸkin gözlemlerini paylaÅŸtı. Arazide en geç 17. yüzyıldan bu yana tarım yapıldığı tespit edildi. Bostan alanında geçen yılki yıkımdan önce üç su kuyusu ve iki taÅŸ havuz bulunuyordu. Otel alanı olarak planlanıp ÅŸantiyeye dönüÅŸtürülen 3339 ada 4 parselde Bizans dönemine ait olduÄŸu tahmin edilen 12 metre derinliÄŸinde 3 metre çapında bir su kuyusunun geçen yıl belediye tarafından hafriyatla kaplanarak, kuyunun üzerinden yol geçtiÄŸi iddia ediliyor. Bu alanda bir taÅŸ havuzun üzeri ise kapatılmış durumda. Ticaret alanı olarak planan 5 ile 6 parsellerde ise bostan arazisine su saÄŸlayan 27 metre derinliÄŸinde 5 metre çapında Osmanlı döneminden kalma iki su kuyusu ve bir taÅŸ havuz yer alıyor. Bostanda aynı hatta üç su kuyusu bulunması nedeniyle bölgeye ‘üçüz kuyular’ deniliyor. Bostan alanının yakınında bulunan bir ayazmanın (Ortodoks Hristiyanlarca kutsal sayılan kaynak suyu) da yıllar önce yıkıldığı belirtiliyor.
BU TARİHİ KUYULARDA BİZANS- ROMA DÖNEMİNE AİT LAHİTLER VAR İDDİASI
Zeytinburnu'nda 2013 Yılında sır gibi saklanan bir operasyon yapılmıştı. Yapılan tek açıklama müstakil bir evin bahçesinde bulunan tarihi kuyuda yapılan kaçak kazıda Roma dönemine ait lahitten çıkarıldığı belirtilen, "Åžans Tanrıçası Tykhe" iÅŸlemeli altın yüzüÄŸün de aralarında bulunduÄŸu 9 parça tarihi eser ele geçirilmiÅŸti. 31 Mart'ta baskın düzenleyen polis, içerisinde baraka bir evin bulunduÄŸu bahçesinde 10 metre derinliÄŸindeki kuyuyla karşılaÅŸtı. Merdivenle kuyuya inen ekipler, 11. yüzyıla ve Roma dönemine ait lahitin açılarak, içindeki tarihi eserlerin alındığını belirledi. Evde yapılan aramada, "Åžans Tanrıçası Tykhe" iÅŸlemeli altın yüzük, zümrüt, akik ve mercan iÅŸlemeli kolye, küpe ve bileziklerin de aralarında bulunduÄŸu 9 parça tarihi eser ele geçirdi.Emniyetin adresini sır gibi sakladığı baraka ve kuyularından bu tarihi bostan hali içinde bulunan kuyular olduÄŸu iddia ediliyor.
TEKSTİLCİLERİN HIZLI BİR ŞEKİLDE PARAVAN ŞİRKET KURDUĞU İDDİA EDİLİYOR
Yaptığımız araÅŸtırmalara göre tarihi bostan haline Zeytinburnu'nun 8 ünlü tekstilcisi ortaklaÅŸa Tekstil AVM'si yapacak. VADİ SUR İSTANBUL adında kurulan inÅŸaat ÅŸirketi bu AVM'yi inÅŸaa edecek. Åžirketin Profilini ticaret odasından araÅŸtırdık. Vadi Sur İstanbul İnÅŸaat Anonim Åžirketi , Ahmet Arı Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığı'nda 39 milyon TL'lik sermaye bedeli ile 28 AÄŸustos'ta Zeytinburnu, Telsiz Mahallesi, Seyitnizam Caddesi'nde kuruldu. Ünlü Tekstilci Ahmet Arı, İnÅŸaat firmasının adresi olarak Tekstil ÅŸirketinin olduÄŸu yeri gösterdi.
OSMANLI'NIN SON ÖRNEĞİ SULAMALI TARIMIN KALINTILARI YOK EDİLİYOR
İçinde Osmanlı dönemine ait en az 400 yıllık su kuyuları ve taÅŸ havuzlar barındıran tarihi bostanın son kalan bölümü de yıkılırsa Osmanlı Döneminden kalan sulu tarımın son örneÄŸini gösteren artık hiç bir kalıntı kalmayacak. Åžimdi Soruyoruz. Zeytinburnu'nda Yüzlerce kaybolmaya yüz tutmuÅŸ eseri gün yüzüne çıkaran Zeytinburnu Belediyesi bu tarihin yok olmasına seyirci mi kalacak, Halk oyu ile bu alana hayat verecek olan İmamhatip yolu bu tarihi eserleri yok ederek AVM yapılacak olan Tekstilcilere mi hizmet verecek. UNESCO'nun mutlaka korunmalı diyerek 2011 Yılında Zeytinburnu'nda koruma altına alıan bu tarihi kuyular AVM için yok mu edilecek. İstanbul Belediyesi, Anıtlar Kurulu buna seyirci mi kalacak?
ÜSTLERİ BETONLA KAPATILIRKEN TARİHİ ESERLERİ GİZLİ ÇEKİMLE GÖRÜNTÜLEDİK
ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİNİN ÖZEL HABERİDİR-İZİNSİZ KULLANILAMAZ