SEYİTNİZAM KONAKLARI
ELİT YAPI

Kart taksidine sınırlama getirildi

SİYASET 16.02.2008 - 12:44, Güncelleme: 16.02.2008 - 12:44
 

Kart taksidine sınırlama getirildi

Kârı perakende tüketicisine kredi vermekte gören bankalar, taksit süresini 36 aya kadar uzatınca BDDK harekete geçti. BDDK, hazırladığı yönetmelikle bankaları bağladı.

Bankaların centilmenlik anlaşmasına rağmen, kredi kartlarında taksitlerin 36 aya çıkması BDDK’yı harekete geçirdi. 6 ayın üzerindeki taksitlere karşılık ayrılmasını zorunlu tutan BDDK böylece kartta uzun taksitleri sınırlamayı hedefledi. BANKALARIN kredi kartlarındaki taksit sayısını 36 aya kadar çıkarması, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nu (BDDK) harekete geçirdi. BDDK, bankaların Kredi kartı uygulamalarını ‘dolaylı olarak’ altı ay ile sınırlayan bir yönetmelik hazırladı. Yönetmelik ile 6 ay üzerindeki taksitler, riskli krediler olarak kabul edildi. Bankaların kredi kartı taksitlerine dolaylı olarak sınırlama getiren düzenleme, BDDK tarafından hazırlanan ‘Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik’ ile yapılacak. TBB’YE GÖNDERİLDİ YÖNETMELİK taslağı, görüş almak için Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyelerine de gönderildi. Yönetmelik taslağında, bankaların sermaye yeterlililiğinin ölçülmesiyle ilgili, kriterlerde değişiklik yapılıyor. Yapılan değişiklik ile kredi kartlarında 6 ayın üzerindeki taksitler, risk olarak nitelendiriliyor. Yönetmelik ile bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesinde, kredi kartlarındaki taksitlerin de etkili olması öngörülüyor. Kredi kartlarındaki taksit sayısının artması, bankaların sermaye yeterliliklerinin hesaplanmasını etkileyecek. Bu düzenleme ile dolaylı olarak kredi kartlarındaki taksitlere, sınırlama getirilmesi amaçlanıyor. Yönetmelik, Türkiye Bankalar Birliği’nden görüş gelmesiyle birlikte yeniden düzenlenerek uygulamaya konulacak. BDDK UYARMIŞTI KREDİ kartlarındaki taksit uygulamaları konusunda BDDK, bankaları birçok kez uyarmıştı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, kredi kartları konusunda bankaların ‘tüketicinin ahlakını bozduğunu’ belirterek, kartlarda taksit sayısının dayanıklı tüketim mallarında 12, diğer ürünlerde ise 6 ayı geçmemesi gerektiğini söylemişti. Bilgin, uyarılara rağmen, kredi kartlarındaki taksit sayısına makul bir sınırlama getirilmediğine de dikkat çekerek, sınırlama getirilebileceğini bildirmişti. Kartta taksit sayısı 36 aya çıktı BDDK’NIN kredi kartlarındaki taksit uygulamaları konusunda yaptığı araştırmalarda, bazı bankaların kredi kartı uygulanan taksit sayısını 36 aya kadar çıkardığı belirlendi. Bu kapsamda, BDDK bazı bankalara, banka bazında uyarılarda da bulundu. Ancak tüm bu uyarılar, bankaların kredi kartları konusundaki yarışına engel olamadı. BDDK da, bunun üzerine, yönetmelik ile sınırlama getirme yoluna gitmek zorunda kaldı. Star gazete
Kârı perakende tüketicisine kredi vermekte gören bankalar, taksit süresini 36 aya kadar uzatınca BDDK harekete geçti. BDDK, hazırladığı yönetmelikle bankaları bağladı.

Bankaların centilmenlik anlaşmasına rağmen, kredi kartlarında taksitlerin 36 aya çıkması BDDK’yı harekete geçirdi. 6 ayın üzerindeki taksitlere karşılık ayrılmasını zorunlu tutan BDDK böylece kartta uzun taksitleri sınırlamayı hedefledi.

BANKALARIN kredi kartlarındaki taksit sayısını 36 aya kadar çıkarması, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nu (BDDK) harekete geçirdi. BDDK, bankaların Kredi kartı uygulamalarını ‘dolaylı olarak’ altı ay ile sınırlayan bir yönetmelik hazırladı.

Yönetmelik ile 6 ay üzerindeki taksitler, riskli krediler olarak kabul edildi. Bankaların kredi kartı taksitlerine dolaylı olarak sınırlama getiren düzenleme, BDDK tarafından hazırlanan ‘Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik’ ile yapılacak.

TBB’YE GÖNDERİLDİ

YÖNETMELİK taslağı, görüş almak için Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyelerine de gönderildi. Yönetmelik taslağında, bankaların sermaye yeterlililiğinin ölçülmesiyle ilgili, kriterlerde değişiklik yapılıyor. Yapılan değişiklik ile kredi kartlarında 6 ayın üzerindeki taksitler, risk olarak nitelendiriliyor. Yönetmelik ile bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesinde, kredi kartlarındaki taksitlerin de etkili olması öngörülüyor.

Kredi kartlarındaki taksit sayısının artması, bankaların sermaye yeterliliklerinin hesaplanmasını etkileyecek. Bu düzenleme ile dolaylı olarak kredi kartlarındaki taksitlere, sınırlama getirilmesi amaçlanıyor. Yönetmelik, Türkiye Bankalar Birliği’nden görüş gelmesiyle birlikte yeniden düzenlenerek uygulamaya konulacak.

BDDK UYARMIŞTI

KREDİ kartlarındaki taksit uygulamaları konusunda BDDK, bankaları birçok kez uyarmıştı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, kredi kartları konusunda bankaların ‘tüketicinin ahlakını bozduğunu’ belirterek, kartlarda taksit sayısının dayanıklı tüketim mallarında 12, diğer ürünlerde ise 6 ayı geçmemesi gerektiğini söylemişti. Bilgin, uyarılara rağmen, kredi kartlarındaki taksit sayısına makul bir sınırlama getirilmediğine de dikkat çekerek, sınırlama getirilebileceğini bildirmişti.

Kartta taksit sayısı 36 aya çıktı

BDDK’NIN kredi kartlarındaki taksit uygulamaları konusunda yaptığı araştırmalarda, bazı bankaların kredi kartı uygulanan taksit sayısını 36 aya kadar çıkardığı belirlendi. Bu kapsamda, BDDK bazı bankalara, banka bazında uyarılarda da bulundu. Ancak tüm bu uyarılar, bankaların kredi kartları konusundaki yarışına engel olamadı. BDDK da, bunun üzerine, yönetmelik ile sınırlama getirme yoluna gitmek zorunda kaldı.

Star gazete

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zeytinburnuhaber.org sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.